Male novine

ТОЕФШ П1-РЕ ТОДСРОВ^А 13© ШГРАД, ЧЕТ8РТАК 7, ВВВЕМ8РА Ш2 „ ГОД.

ТЕЛЕФОН УРЕДНИШТ8А 2^©

1ШНА ЛИСТУ СрЛију; Г»ш 6 иес 8 дас. 48 дик. 9 дин. 4"80 д. За етјј). земАе: Г -дива 6 мес. .3 мес. !• з*н. 20 ди. 10 двн. у злату. •1& Воену и Херцеговину: Счдава 6 мес. 3 мес. 30 круна 15 кр. 7*60 ПбЈВД, ВР, 5II. л.

цЕНА ОГЛАСИМД ПРЕЛ ОТРАНА 11ч'шт рвд ... 20 п. д.. ЧВТВЈТ1 ОТРЉМ Иетит ред ... 10 н. двжаж огла см пе погодби "}тпоо*ано -од Овда I д Гукописи се не враКају Стари Орој 10 и. дил.

8РОЈ 306

кшм штоие

Директор и иласнив II Е Р А Т 0 Д 0 Р 0 В И К

кћ РЕТ11 јошш*

ГОД. XVII

К сЖристо нам ј&

сХХХХШ

• • Францускк сапун ® * Глиша Андрејевиђ и Брат $а,р олх- КажгЕЕја, Ш ШОНРКМ()А18 ЕБТ АКМУЕ

а 1а шајзоп бШСИ ДШЖШПТЛСН ЕТ гкш ЖАВ08ЕН-КАР1ЈА

\Ј т

559

шроо^хххххх ххжжххх^хжхххх

1ХХХХХХ пнн шш К0Д СВ. 10РЂЛ - ВРАЊЕ Сн&бдевена је поред свих <> ф ицин е ^ лекова проткву зар. г".;у п-хтш бо. : :- сти. .још куаним аавојним матер.ијало^; разни -успеизорша; бужија и катетер..- свих велкчкнз; Утега за децу и одрасле; иригатора стаклених и уд 'ле.ха већих и мањих; песарија; разнмх презерватмвних срестава за мушке и женске и т лржвљш ШТИК У ФЈЛШМА свеж, чиет и са јоднвм гвожђем. који је теко справљен, да га и на;шш>и деца могу пити, исти на ч / 2 кгр. и 1 кгр. много је јефтинији, него т четвороугаоне Флаше од по 160 грама.

ЈЕФТИНО ВИНО

19. октобра о г еаопштена ми је пресуда еуда оаштиие београдеке, којом еам кажњен еа 100 динара новчане кавне, што еам испод. Калемегдана, до гоетионице „Национал 1 ' беа довволе нодигао шупу и у а»ој оцедио екоро 100 000 литара аина, и да аа 8 дана порушим шупу еам. инаће ће општинеки еуд порушити о мом трошку. Пошто ми нијемогуће и немам где д® емеетим оволику количиау вина, то молим м. је многобројне поштоване муштерије да ивволе доћи и узети вино к<ув % давати ио коштању аа и испод ксштс.ња, е«мо/да не бкх претрпео већу штету. 3« чистату и прар дност зина јамчим. Споштовањем Ђ0РЂЕ Ра ДЕНКОВИЂ винар на Сави (Винарска пијаца). V Њооооос ХХХХХХХ хххххх ххххххх^

8

X X

Хушаковића коиак

)д старог вина бољм је од најскупЈ &ег Француског коњака. Стовариште за Београд — дрогерија Ј. Д.Јоваковића у Караџића улици.

. » Алоте»ч> КУШАК0ВИЋ, враље. X хххххкхххххххххххххзоофоооо'

0 Слаби мојој св. Архангелу Михајлу Немогу примати посзте Макса С Антонијевн* : 560 ј ®РШ ПРЕСЖШКЕ •фиспело је трговини &раШ'в ■ К. ДаЈдана на Тераа.ијама 535 Ново миниетаретво Уважа«ајући оставку, коју су Му аоднели : Преседаив Министарског Савета, Министар Грађевина г. Петар Ведимировић ; Министар Војни, Краљев почасни Ађугант, г. ђенерал Милован 0. Павловић; Министар Правде г. Арон НинчиК :

Министар Иностраних Дела. Краљев почасни ађутант, ђенералштабни потпуковншс IV Василије Антонић ; Министар Народае Привреде г. Д-р. Ђока Николић; Министар Унутрашњих Дела г. Веља М. Тодоровић : Министар Просвете и Црквенчх . Дослова г. Миленко Марковаћ; и Министар Финансија г. Милић Радовановић -- Њ. В. К,раљ благоволео је разрешити их од доеадање дужноета и унутити г. Петра ВелимировиКа на његово меето у Државни Савет, а остале ставити на расположење Шиде, :и" ш'--"" ставити .* /• за Председбика Министарског Савета и Мин исгар без портФеља, Краљевог почашог Ађутанта г. ђенерала Димитрија Цинцар-Марковића, Се-

Ј е дн о <|<|з=Г" Пророчанство 1ИСТОРШСКИ РОМАН ИЗ СРПСКЕ ПРОШЛОСТИ) (148) (наставак Ј хш. Гром т ведра неба. 11. Децембра 1858., у четвртак, државни советници рано су се искунили у свом заседању, куда су дошли били и понечитељи — министри с г. Гарашанином и ми смо их већ видели како ту срчу каве, сваки час извирују на прозоре и погледају на врата и како у читавом облаку дуванскога дима живо претресају тадашње прилике и догађаје и крити

I К УЈУ Р а Д и дрлсање кнеза Карађорђевића. У совету се знало да је јутрос скупштинска седница на окупу и да ће она имати да реши крупиу и судбоносву стсар о збацивању кнеза Карађорђевића. Сгога је било изаслано неколико момака, који су размештени на путу између Скупштине и Совета и којима је била дужност да брзо јављају и саопштавају советницима новости, које буду долазиле од Скупштине. Зато су искупљени советници и изгледали на прозоре и радознало погледали на врата, чим се који од момака на њима покаже. Услед дужега ишчекивања,

советници су веК били прилично заморени. Гарашаиин бејаше се мало издвојио на страну с Ваталаком и ту му је нешто причао, када се врата на дворани наједаред нагло отворише и унутра упаде со ветски иамак, сав задуван. Он још с врата узвикну: — Свршено је, свршено!... Књаз Карађорђевић збачен је! — збацила га Скупштина!,... Сад је то овога часа у Скупштина проглашено!... Ове вести изазваше живо интерееовање код советника. Сви се згрцаше око овога момка и сви су га преко реда запиткивали, шта се и како се у скупштини десило. Момак је причао цео ток у Скупштини,!

казивао је како је први узео реч смедеревски посланик Сима Протић и како се ствар развијала даље, а советници су пажљиво слушали и жудно гутали сваку реч његову. Али још овај први момак. није био ни довршио своје казивање, када се врата на дворани советској опет нагло от« ворише и у дворану упаде сав задуван и од тешка умора већ пребледео други момак со» ветеки. Он је од голема умора једва изговарао речи; глас му је био промукао и рапав, али он ипак викну колико га грло доноси: (наетавиће ее)