Male novine

тим главним меетима вилајетским. За кајмакама једренског вилајета постављен је Сахиб еФендија, досада кајмакам у Дари-Дереу; за солунског кај макама постављен је Сирој беј, бивши кајмакам у Касандри; за битољског кајмакама посгављен је ШеФкет беј, бивши при лепски кајмакам. Кко што је већ познато, за Косово је постављен Назим беј, за Јањину Абдурахман беј. — У селу Брезову, осам чаеова од Битоља, пре кратког времена појавида се једна бугарска чета од оеам људи под вођством Јордана Питенка. У сукобу ове чете са 70 војника и жандарма рањен је један потпоружник, 15 војника је од чести погинуло а од чести рањено. Погинула су два момка из чете а остали су побегли. Три сеоске куће, чији су сгановници учествовали у борби, запаљене су. Ово потврђују сви консуларни извештаји, а потврђује се и с турске сгране. (Ову смо вест ми у нешто мало другом облику донели још раније. Ур. „М. Нов."). Цариград. После јучерашњег селамлика султан је примио у аудијенцију аустро-угарског посланика барона Калича, који је благодарио за ираду о изборном суду у погледу' источних железница. Софија. Говори се да је министар Финансија Сарафов отпутовао у Париз ради преговора о конверсији бугарских државник дугова. Беч. Маџарски министар трговине Ланг конФерисао је овде с аустриским министром трговине бароном Калом о утврђењу и тексту царинског и трговинског савеза. Мини стар преседник Кербер с оба ова министра и стручним реФерентима полази данас у Будимпешту, да се све погодбе и Формално срше. Беч. У току ове недеље јуче је по други пут под преседништвом ћесаровим био војеи авет. У конФерисању су овај пут учествовали: надвојвода Франц Фердинанд, ше® ђене ралштаба Фелдцајгмајстор барон Бек, војни министар Питрајх, ђенерални инспектор трупа ђенерал коњице принц Лудвиг Виндишгрец и Фелдцајгмајстор барон Рајнлендер, ђенерални инспектог инжињерије Фелдцајгмајстор Век од Норденау и преседник президијалне канцеларије војног министарства ђенералмајор барон Вајгл. КонФеренција је трајала два сахата. Берлин. Супротно новинар-

ским вестима, да је Немачка разаслала позиве да отпочну преговори о трговинскам уговорима „ Волфов Биро" јавља да се о томе у Берлину не зна ништа. Берлин. „Нордд. Алг. Цтг." пишу: Пре кратког времена кроз штапму је прошла вест, да је бугарска влада отказала трговинске погодбе које поетоје између Бугарске и разних сила, међу којима је и Немачка. У колико се тиче Немачке ова вест није тачна, јер између Немачке и Бугпрске ее постоји трговински споразум. Између обе владе измењане су 1897 год. ноте којима је бугарска влада дала немачком увозу повластицу нај зећег повлашћења из аустро-угар ско-бугарске трговинске конвенције од 9 децембра 1896 а Немачка је опет признала највеће повлашћење увозу из Бугарске. На основу члана VIII. Берлинског уговор од 1. јуна 1878, Нем&чка има право нај већег иовлашћења у Бугарској, те се по себи разуме да се у томе ништа ее може изменити отказом трговивеких погодаба бугарских с другим силама. Мадрид. Краљ Алфонзо XIII. у скоро ће вратити посету португалском краљу Дон Карлосу у Лисабону. Још еије тачно утврђен рок ове посете. Каракас. Јуче је ире подне Бовену предат одговор венецуелске владе на последњу ноту страних сила. Кабинет је прекјуче усвојио захтеве сила. Извршујући наредбу државног секретара Хаја, Бовен полази давас за Вашингтон. Фраикфурт. По једном њујоршком телеграму „Франкфуртских Новина", у Вашингтоеу превлађује утисак, да венецуелску ствар неће свршити хашки изборни суд, но ће то учинити заступници Немачке, Енглеске и Веиецуеле у Вашингтону. Међу тим, ствари у Венецуели постају све опасније. И покрај свих објава о побе дама прееедника Кастра, претенденат добија све више присталица. Могуће је да ће се сад и ФранцуСћа придружити силама у блокади. (од 29. децембра) Мадрид. Проноси се глас да је на Краља извршен атентат. Нема никаквих појединости. Париз. „Хавасова Агенција" јавља из Мадрида, да је на шпанскога краља доиста извршен атентат али да није успео.

ВЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Одликован. У знак Свог Краљевског благоволења Њ. В. Краљ благоволео је одликовати Орденом Светог Саве петим редом: Христодора С. Тасића, свештеника лесковачког. Војна постављења. Постављени су: за вршиоца дужности ксманданта XI. пашадијског пука, пешадиски мајор Љубомир Јовичић, досадањи комиедант 3. батаљона VI. пешадијског пука „Краља Карола I."; за вршиоца дужности шеФа унутрашњег одсека операцијског оделења Главног Ђенерал-штаба, ђенерал-штабни мајор Живојин Крсгић, доса дањи вршиоц дужности команданта XIX. пешадијског пука за шеФа обмундировног одсека економног оделења миеистарства војног пешадијс&и мајор Михаило А. Петроваћ, досадањи командант 3. батаљона I. пешадијског пука „Књаза Милоша Великог"; и за команданта 3. батаљона VI. пешадијеког пука „Краља Карола I.", пе шадијски мајор Стеван Маловановић, до сада на расположењу војног министра. Лекарски указ. Постављени су: за лекара среза прокупачког, округа тонличког, Димитрије Милић, лекар среза добричког, истог округа, по потреби службе; за лекара среза добричког, округа топличког, д-р. Драгољуб Ђорђевић, лекар среза бањског, округа нишког, по потреби службе; за лекара среза грочанског, округа београдског, д-р. Борисав К. Радисављевић ле кар среза колубарског, истог округа, по потреби службе; за лекара среза колубарског, охруга београдског, д-р. Милан Стојановић, лекар среза грочанског, истог округа, по по • треби службе; и за лекара среза бањског, округа нишког, д-р. Радисав Радојковић, доктор целокупног лекарства и питомац истог среза. Пенсионовани су: Мијаило Вуксановић, начелникпрве кла се среза нишког, Јосиф Цветић начелник друге класе среза беличког; и Никола Милосављевић начелник треће класе среза жупског. Грађанска Касина. У уторак 31. декембра — у очи Нове Године — биће у локалима Грађанске Касине велжа годпшња забава , за чланове, чланице и њихове породице, са нарочито удешеним програмом Одело балско. Улазна цена: 2 дин. од особе. Почетак тачно у 9 часова у вече.

Веридба. Госпођица Милева кћи чика Мила — Милутина Станисављевића, престарелог послужитеља поштанског у новинарском оделењу, верила се с г. Миланом Боторићем, доскорашњим поднаредником гардиским. Искрено честитамо, Народно Позориште. Данас после подне приказиваће се у Народном позоришту Историски Замак, комедија у три чина, нааисали Александар Брисон и Ж. Бер де Турик, превео с Француског Душан Л. Ђокић а вечерас ће се приказивати „СаКурица и Шубара ", шаљива игра у четири чина с певањем, од Илије Округића Сремца. Концерат. Београдско певачко друштво „Војислав" приређује 19. чануара 1903. год. Концерат у сали Велике Школе у корисг сиромашних маТураната гимназије Вука Ст. Караџића ауз суделовање Женске Учитељске школе и матураеата исте гимназије. Улазна цена је 1 динар од особе. добровољни прилози примају се са захвалношћу. Почетак у 3 часа по подне. Уважена оставка. Мијајлу Петровићу, писару друге класе среза алексиначког, уважена је оставка, коју је поднео на државну службу. Отпуштени. Ђорђе Стојановић и Сима Илић, писари прве класе среза пожешког, отпуштени су из државне службе. Иинистарство финансије, Досадањи ђенерални консул треће класе у Солуну Ђорђе Ненадовић, постављен је са књиговођу прве класе благајничког оделења еинистарства финансија. Пажња штампарима. Чл- 25. зак. о Н. Библиотеци гласи: „Свака штампарија дужна је слати Н. Библиотеци од свеске књига, новина, атласа и т.д. по три примерка (чл. 3 зак. о штампа( најдаље за пет дана по изласку односно штампању. Ови примерци морају бити штампани на јачој хартији (без дрвета).". Пошто се неке штампарије нису тачно управљале по овом законском пропису, нарочито у погледу штампања књига и новина на јачој хартији, то је управа библиотечка сматрала за потребно да још једанпут скрене пажњу свима штампарима у Србији да од 1 јануара 1903 г. Библиотека неће примати ни књиге ни новине које ни» су штампане онако како закон прописује.