Male novine

син покојнога Дамад Махмуд паше, изјавио је да су све компромитујуће хартије његова оца склоњене на сигурно место још пре његове смрти. Према Махмудовој наредби неће се чак ни тело његово издати султану. Леш ће се данас пренети у Париз и саранити на Пер Лашеском гробљу у одељењу одређеном за мухамеданце. Чешко=немачки споразум Беч. Др. Функе разговарао је јуче с министром преседником Кербером о споразуму. После разговора др. Функе је на разна питања одговорио, да му се према прекјучерашњоЈ изјави Чеха чини даје врло проблематично, да ли се у опште могу наставити конференције за споразум и да ли ће имати какав успех. Даље држање немачких странака управљаће се према држању младочеха. Француска и Немачка Париз. Већина листова опширно претреса ономадашњи говор државнога канцелара грофа Билова у немачком државном сабору. „Журнал де Деба" између осталога вели о пасусу који се тиче Француске: „Поуку коју је поцрпао из историје, немачки државни канцелар могао је попунити својим бављењем у Паризу, где је провео један део своје дипломатске каријере а његова личност оставила изврсну успомену. Основано 1'е мишљење грофа Билова, да постоји извесан број питања, у којима обе земље могу у своју узајамну корист заједнички радити. Било би неправо, кад Французи не би делили ово мишљење". Консервативни и националистички листови занимају се највише местима која се односе на бившег министра трговине Миљрана и употребљују повољне изјаве немачког посланика кнеза Радолина и државног канцелара да најош .рије нападају Миљрана. Шведска и Норвешка ХристкЈанија. Преседник стрртинга Бернер поднео је преддаТ^по коме би стортинг икао 'лбјавити да у интересу Нор.вешке и у интересу одржања доррих односа између обеју сједињених држава ваља желети, да се усранови засебно норвешко и ше^^ско консуларно тело, а да се то питање не везује за питање о управи спољним пословима. У петак ће се предлог расправити. Хрватска Загреб. Опозициони листови доносе чланак преседника коалиране опозиције Брезистенског, из кога се види, да се још сад сматра да су пропале све тежње о сједињену опозиције, која је ради остварења тога сазвала опозициони партиски скуп за 15. о. м Па ипак је писац за овај скуп, да се бар постигне и обезбеди заједнички рад опозиционих фракција. У исти мах он опомиње групу тако званих реалиста, које не признају програм од 1894. године, да то јавно кажу и да из тога извуку последице, т. ј. да иступе из коалиције. (10. Јануар) Берлин. Царица је јуче у подне примила у овдашњем дворцу досадањег српског посланика Стејића у опроштајној аудијенцији, а уједно је примила и но-

вопостављеног посланика Милићевиђа у приватној аудијенцији. Букурешт. Комора и Сенат примили су у ванредним седни цама једногласно законски предлог, по коме се овлашћује влада да конвертује у отплатну ренту благајничке банове из 1899 године у суми 175 милијуна.

Одговори-Разговори Глупо Авгушче у кл»уси Е јес! Пре је било Љупче а сад је Глупо Авгушче! Па се још ухватило у кљусу! Счагало нешто јавно, па ево сад хоће да га за то јавно батинају. Ево приђите ближе да видите, како ће га сад овде јавно истегнути на мацке!.... * * Елем, како оно слага »Одјек«? На јавним гозбама до Петра Тодоровића неће нико да седне. С обадве стране до њега стоје празне столице. Тако је било на вечери код „Српске Круне, тако на банкету код „ Империјала." Јес, тако је »Одјек« јавно слагао, Како је било приликом вечере код Срп. Круне, то смо видели ту ономад („Мале Новине" бр. 6.), а сад да видимо како је ствар текла код Империјала. * Банкет код Имиеријала, по водом доласка бугарских гостију, био је заказан још раније. Пријављивао се ко је хтео, па се пријавио и г Пера Тодоровић. Дошао је банкет и с осталим гостима јавио се и г. Тодоровић Места, где ће ко сести била су израније обележена картама, и тај су распоред градили г. г. Св. Симић и А. Нушић. Г. Тодоровић нађе своје место и седне До њега с десне стране одређено је било место за образованог, угледног бугарског адвоката г. Бурмова , који је посланик у Народном Собрању и припада једној од најугледнијих породица бугарских. И г. Бурмов дође на своје место; он и г. Тодоровић представе се један другом и после су неле вечери пријатно разговарали. С леве стране до г. ТодороЕића на другом месту седео је г. Божа Савић, а према г. Тодоровићу били су опет бугарски гости, све образовани људи и народни представници, с којима је г. Тодоровић непрестано био у живом разговору. Кад се већ отпочело вечерати г. Тодоровић, видећи да је с леве стране његове остала празна столица, заинтересује се да види чије ли је то место било, загледа и види на карти име г. Панте Туцаковића. „Гле; наш г. Панта ! — Зачуди се у себи г. Тодоровић. А што ли га то, боже, нема, кад се пријавио за банкет и ево су му већ и место одредили?! Да ли је изостао случајно, или

му је било незгодно да се нађе овде до мене после оне онома дашње фуре, коју је по заслузи извукао у „Малим Новинама"? (Јер баш два-три дана пре тога, у „М. Нов." било је истакнуто, како је то ружно, кад „Одјек" напада аустро угарски консулат као најгорега душманина српског, а овамо г. Панта Туцаковић, члан уредничког одбора „ Одјековог" служи томе истом консулату као његов адвокат. Ето, то је све што је те вечери помислио г. Тодоровић, и више није о томе никаква рачуна водио, није се више ни сећао, ни г. Панте ни његовога »Одјека.« Тек доцније кад у „Одјеку" изађе она лаж, како до г. Тодоровића на јавним гозбама неће нико да седне, он упита за ту сгвар и тек тада дозна ово : Још одмах, чим је заказан банкет, уредништво »Одјека« интригирало је да г. Тодоровићу забране долазак. Кад су му се на ту лудорију просто насме јали, онда се дигне главом сам Глупа Август, сирјеч г. Љуба Живковић, и пред сами банкет дође у Империјал и ту приређивачима банкета стави овај ултиматум. „Или да истерате Перу Тодоровића, или сви ми из „Одјека" отказујемо и нећемо доћи на банкет.« Наравно, да су се паметни људи и овде само насмејали Глупоме Августу. Одговор је гласио као и пре : »Ми немамо ни разлога ни права да г. Пери Тодоровићу забрањујемо долазак, а вама из »Одјека« — како вам драго ! дошли, не дошли — то је ваша ствар !! Неки од господе покушали су да доказују Глупоме Августу, како је то већ и сувише глупо што он тражи. Ту су били присутни и г.г. Ђока Симић, Г. Гершић, Св. Симић, А. Нушић и други. Али Глупи Август није хтео ништа чути. Дурнуо се и отишао. Ето, дакле, зашто г. Панта Туцаковић није дошао на банкет. Ето, ко бежи од г. Пере Тодоровића! Бежи Глупи Август, који се некада улагивао око г. Тодоровића, као штосеулагује она мала пудлица, која спава пред газдиним креветом. Бежите ви јадни „Одјековци", које Петар Тодоровић вошти као Бог ђавола. Јес, ви бежите, и ви ћете до века бежати пред г. Пером Тодоровићем, јер вам се његова камџија страховито савија око ушију.

ВЕОГРАДСЕЕ ВЕСТИ Нраљевсми прнлог. Њихова Величанства Краљ Александар I. и Краљица Драга, високи заштитници друштва београдских уједињених радника, благоволели су послати друштву Свој племенити придог у 300 динара за друштвене циљеве. Нека је вечита хвала узвишеним дародавцима што се сећају ове радничке човекољубиве установе.

Пенсконовани. „Виљем Бадер, начелник прве класе архитектонског одељења министарства грађевина, и Павле Ђурић подинжињер прве кл. при мин. грађевина, пенсионовани су. Забрана. Управа града Београда забранила је данашњи број „Српске Заставе," Помођ Нввесињцима. Госпођице из Одбора за помоћ Невесињцима, као и оне које желе ступити у Одбор, умољавају се, да дођу на састанак у недељу 12. ов. м. у 11 сах. пре подне у салу Више Ж. Школе, ради поделе улазница за забаву. Зесзље У Дому Сиротне Деце. 12. о. м. венчаће се у вазнесенској цркви у 11 сахата пре подне Персида Аћимовићева, питомица Дома Сиротне Деце с Драгутином Јовановићем, ковачем овдашњим. Игранка ће бити у Дому Сиротне Деце, у 3 сахата по подне. Главни згодитаи од 25.000 динара пао је на данашњем вучењу срећакз класне лутрије на бр. 4634. Осмину ове срећке имала је једна сирота жена на Оавинцу, и тако је она добила 2.500 дин. Нека јој је са срећом. На данашњем вучењу срећака класне лутрије прве кл. 25 кола већи згодитци пали су на срећке, продате из колектуре Петра П. Пејића и то на број 4634 дин., 25-0 0 ; број 26.454 дин. 5000 ; на бр. 27.234 дин. 2.500 ; на бр. 19872 дин. 1000 и велики број згодитака од 300, 150, 120 Динара. На даншњзм вучењу срећака Срп. Држ. Класне Лутрије I. класе 25 кола пали су главни добитци на срећке продате из радње Коканопића п Васића у Београду а на ове бројеве: Бр. 25.705 дин 8000; бр. 26.454 дин. 5000 ; бр. 27.>'34 дин. 2500.

Нове књиге и листови (.Г. г. иисци и издапачи, који желе да им дела прикажемо у нашем листу, треба да пошљу уредништву бар по један примерак, а по могућству и два, и дело ће им увек бити приказано). Пчеларима. Изишла је из штампе моја књижица „О Пчеларству Св. ЈБ. Гавриловића " Она ће бити добродошла свакоме пчелару а особито онима који се служе Гавриловићевим Пчеларством. Књига се добија у двор. Књижари Мите Стајића, код Драгише Лапчевића, Ернеста Ајхштета, М. Л. Бреслауера, Миловановића и Стојковића воскара и код писца Шуматовачка ул. бр. 16. у Београду Цена 0.60 пара дин. Крста Мртуља

Преписца уредништва Зари. Једно пророчанст-во* истинит је догађај. Наравно роман није историја, да се мора држати верно сваке ситнице, али суштина приче потпуно је истинита. Госпођи у Н. Бар један месец дана читајте „Мале Новине" редовно сваки дан, па се онда јавите да се разговарамо .