Male novine

1894. год. 'и имало Че своју таблу, коју су хрватски младенци скинули демонстративно 1897. После тога је поново намештена а лане су је у септембру хрватски младенцискиаули и разбили. Сад академски сенат не дозвољава више да си табла поново намести, да не би њихова .надобудна младеж" чинила изгреде. Српска бмладина чиниће по овоме даље кораке. Из Валканије Рворганизације жандармврије. Како јављају цариградски листови, Серашћарат спремио је и слутану на ',одобрење поднео листу официра 2. и 3. корпуса, који ће заменити жандармеририске официре, стављене у недејство због неспособности. МаЋедонске реформе Према тврђењу „Франкфуртских Новина", добро обавештени политички кругови уверени су, да се договор између грофа Ламздорфа и грофа Голуховског у Бечу тиче поглавито поправке финансиског стања и реорганизације пореског система у јевропским вилајетима. Али су те реформе толико заплетене, да се не може ни замислити да их могу извршити данашњи турски административни органи. Финансиска се реорганизација може постићи само на два начина: или ако је изврши управа турских државних дугова, или ако се повери Отаманској Ванци, која би вршила надзор над купљењем пореза у вилајетима солунском, битољском и скопском. На први пројекат не би пристао султан, јер би се тиме дала могућност јевропским силама да се мешају у унутрашње ствари Турске, а мучно би на то пристала и Русија, јер она нема свога делегата у управи турских државних дугова. Много више изгледа има друга претпоставка, да се финансиске реформе у Маћедонији повере Отаманској Банци. која има многе филијале у Турској, има школовано чиновничко особље и изврсну организацију, а и сами Турци гледају на њу као на сво!у установу. И султан би лакше пристао да се тој Банци повери пореска и финансиска служба у јевропским вилајетима, па и руска дипломатија гледа добрим оком на ту Банку, јер јој она исплаћује ратну оштету. |1а^едонсии гувернер. Ако је веровати бечкој „Информацији", међу си-, лама се непрестано воде преговори о редакцији једне колективне ноте Порти у питању о реформама у Ма ћедонији. Силе које су заинтересоване на Балканском полуострву, највише се занимају питањем да од Порте траже да се постави који јевропски принц, коме би се поверио врховни надзор да се тачно и у свему изврше реформе. Постављање једнога принца и његово присуство у Маћедонији треба сматрати као најбољу гаранцију како- за маћедонско становништво, тако и за саму Турску. Турски чиновник, коме би се поверио врховни надзор пун одговорности, не би уливао никакву веру, па ма колико савесно вршио душност, те се за то и неће и не може на тај начин постићи никакав практичан резултат. По мишљењу сила, гувернер Маћедоније не треба да припада ни једној од народности, које се такмиче у Маћедонији. За гувернера се највише помињу имена ових кандидата: прин-

ца Батенбершког, данског принца Валдемара и италијанског принца Туринског.

ТЕЛЕГРАМИ (10. Јануар) Маћедонско питање Цариград Напад, који је извршен између 1. и 2. о. м. на железнички воз Солун—Цариград између 90. и 108. километра, учинила је једна бугарска чета, која се налази изнад железничке пруге на тешко приступачним по шумљеним висовима Пелеш планине. Досадашњи триполиски валија Хафуз паша приспео је овде. Говори се да ће он опет отићи за валију у Скопље а Едиб паша да ће остати у Битољу. Турска Цариград. Док се јерменска патријаршија и Портини кругови труде да атентат на патријарха Орманијана преставе као дело личне освете, дотле изгледа као да има доказа да атентатор припада јерменском комитету. Атентатор, кога су посетиоци цркве тешко злостављали и дуго ле жао без помоћи, подлећи ће повредама. Царигуад- Кроз Восфор је прошао брод „Јарослав' 1 руске добровољне флоте с 800 регрута за Владивосток. Бркссл. Отоманска влада забранила је имаму турског посланства у Лондону да присуствује сарани Махмуд ; паше. Махмуд ће сарањен бити као 'ренегат Ни турско посланство неће присуствовати. Кина Лондон. Један пекиншки дописник „Стандардов" јавља, да су пријатељи ђенерала Тунгфузијанга у Пекингу телеграмима покушали задобити га да маршира на Пекинг, да странце протера, цара збаци а на његово место на престо попне Пучуна, сина принца Туана. Сукоб с Венецуелом Париз. „Агенцији Хавасовој" јављају из Маракамба : Немачки ратни бродови „Пантер", „Газела и „Винета" од 10 часова пре подне бомбардују тврђавину Ст. Карлос. Винецуелци одговарају живом ватром. ЈЕ ЛИ АЛКОХОЛ ХРАНА Дикло, директор Пастерова завода у Паризу, изнео је под тим насловом у аналима истога завода своје врло интересно проучавање. До последњег времена наука није разматрала алкохол с гледишта његове храњивости. Физиолози и микробиолози били су непријатељски расположени према алкохолу, али нико никад није чинио тачне, строго научне опите. Ту празнину испунили су прошле 1902. године американски научници, и то одбор од 50 чланова Веслијанског (\Уе81еуап), университета, који је ту жељу свестрано обрадио и постигао веомаинтересне ресултате. Задатак је опита био да се реши питање, какви су управо саставни делови хране и у којој мери је може заменити алкохол?

1

Пре, емпиричким путем, питање је постављано обратно т.ј. тражили су ону храну, која би могла заменити енергију, коју је човек навикао налазити у алкохолу. Апријори се знало да алкохол не замењује беланчевину, но угљеноводонике, т. ј. штирак, шећер и масти. Али би била груба погрешка упоређивати тешке делове тих елемената, тако да су предмет опита биле сразмере њихове, равне по количини јединица топлоте које производе. На опите нису жалили нована и чак су били раскошни: испитивачи, — Шведац, Американац и Канадац, — сви чланови научног одбора, од којих су двошца безусловно који не пију, били су одвојени сваки у засебну ћелију, снабдевену свима могућим направама за тачно израчунавање рада и губитка тако сложеног механизма, као што је човечје тело. Чист ваздух који је пуштан и уклањан, аналисан је, топлота је у ћелији увек била једнака, и сваки рад и хемиско повећање енергије преводило се помоћу читавог система прибора у излишну топлоту, коју су уклањали и мерили у облику воде, која тече по цевима. Дисање, испарење, измеци строго су урачунавати. Научни сужници мењали су кроз један дан обичну храну с таким јеловником, где је угљеноводонике замењивала одговарајућа количина алкохола. Опити су чињени како у стању скоро апсолутна мира, тако и на раду на мотоциклу, који је бележио мишићна напрезања. За време рада увећавала се сразмера утрошене беланчевине. тако да се смањивала процентуална сразмера алкохола. Такав режим није ни најмање штетно утицао на оне трезвенике, јер алкохол у количини (99—123 грама) која замењује угљеноводонике, не може се сматрати као отровна доза. Коначни ресултат опита испао је у корист алкохола, т. ј. показало се да алкохол замењује угљоводонике са сувишком. Њега треба мање и дејствује интенсивније без икакве штете но организам. Професор Дикло долази до закључка: „пијте али не злоупотребљујте." IВЕОГРАДСКЕ ВЕОТИ Његоао Велччанство Краљ примио је писмо, којим му Његово Императорско Величанство Цар Руски јавља о порођају Њеног Царског Височанства Велике Књегиње Ксеније Александровне. Одликовање. Њ. И. В. руски цар Никола одликовао је орденом Св. Станислава другим редом потпуковника г, Љубу Милића. Руски министар спољних пос.лова гроф Ламздорф телеграфски је известио г. Милића о овоме одликовању и честптао му.

Отпутовао на дужност. Цариградски посланик ђенерал г. СаваГрујић отпутовао је јуче из Ниша у Цариград на дужност. Великошколсна забава. У позивницама за Великошколску забаву случајно је учињена погрешка у пропису одела за даме, где стоји прописана велика балска тоалета, а треба да стоји балска тоалета. Овим се исправља учињена грешка. Нонцерат. Гудачког Квартета, који се приређује сутра после подне у сали Грађанске Касине а у корист Српске Музичке Школе, почиње тачно у 4 часа. Сала и каса отварају се у 3 и по часа по подне. Железничка диренција. Заинспектора друге класе ове дирекције постављен је Нестор Манојловић, ванредни инспектор друге класе и вршилац дужности начелника 'рачуноводног одељења министарства грађевина, по потреби службе. Ирво Српсно Јевр. Жансно Друштво приређује 13. ов. м-ца код „Коларца« забаву са игранком. Приређнвачки одбор је довршио све припреме за ову забаву а и позивнице за исту разаслате су. Ако неко од пријатеља друштвених није добио позивницу, умољава се да сматра да је зват и да се ово десило случајном грешком. Ловцима Београдско Ловачко Удружење решило је, да се на дан 19. т. м приреди хајка на курјаке у шуми липовачкој и околини Мале Моштанице. С тога се позивају чланови, да се у друштвеном стану (Хотел „Париз") запишу у списак, како би се знао број, који ће участвовати У хајци, Клизачки клуб „Душан Силни" отпочео је рад на своме клизалишту до Народне Скупштине, чија површина износи око 4000 квадратних метара, дакле највеће клизалиште у Београду. Поред лепог уређења клизалишта, управа клупска побринула се и за све остале удобности посетилаца у својој згради на истом плацу. Од сутра почиње на клизалишту свирати јиузика сваке недеље и празника Препоручујемо читалачкој публици да изволи посетити ово најлепше клизалиште. Ослобођен. Касациони суд својим решењем ослободио је г. Стеву Поповића, начелника поштанско-телегафског одељења у пензији, који је био оптужен за злоупотребе у званичној дужности, јер је нашао да нема деда. Непшњгз. Често се дешава да и кола и јахачи јуре недозвољеном бр^јзином по најживљим местима, те се лако десе несреће. Тако је и ономад после подне један ноднаредник јурио на коњу у највећем трку и код фабрике дувана прегазио и тешко повредио једнога радника. Надчежне власти треба најозбиљније да настану те да се оваквим појавима стане на пут, и најстроже да казне сваког оног који би у будуће тако што учинио, те да се нико из обести не игра животом туђим, од кога можда зависи и живот читаве породице. Швф натастарсиог одбора, Према чл. 4. закона о пореској управи, за шефа и преседника катастарског одбора постављен је г. Тодор Петковић, члан пореске управе.