Male novine

ТЕЛЕГРАМИ (16. Јануар) Маћедонско питање Париз. Данас је у парламенту раздата жута књига о маћедонским послзвима. Цармград. 29. пр. м. потписан је уговор за лиферовање 200.000 Маузерових пушака, а не као што је раније било јављено за 400.000. Ова лиферација, која се одавно очекивала, никако се не може сматрати као спрема за рат. Сасвим је неистинита вест, да се непрестано шиљу мали транспорти војске. УниФикација турског д\?га Цармгрзд. Порта је јуче телеграфисала француском синдикату за унификациони пројекат Рувијеров, да ради преговора одмах пошље амо једног изасланика. Говори седа султан жели да се ови преговори доврше до краја финансиске године (до 28 фебруара). Турска и Бугарска Софија. „Бугарска Телеграфска Агенција" јавља: „Тан" саопштава једну цариградску депешу, која вели, да је отомански комесар у Софији поново јавио Порти о гоњењу мусломанк у Пловдиву. Ово саопштење, које не помиње никакве чињенице, исто је тако неосновано, као и сва слична ранија саопштења, која се у свет пуштају само ради тога, да би се турско становништво у кнежевини преставило као да је изложено бугарским репресалијама. Истрага коју су власти по овоме водиле, показала је да нити је било гоњења против младотурака, нити напада на мошеје у целом пловдивском округу. Развод брака Д:?ашђани. Нарочито Састављени суд отпочео је јуче 'претрес брачне парнице саксонске престолонаследниковице Лујзе. Седнице су тајне и претрес ј,е одложен, а наставиће се 29. ов. мес. Маџарски сабор Будимпешта. У сабору је настављена дебата о војном предлогу. Кошутовац Комјати тужи се, да је поравнање од 1867. год. уништило самосталност мађарске војске. Народну војску сматра као најјачу одбрану земље. Заједничка је војска туђа са свима својим установама. Грех би, дакле, био да Угарска приноси жртве сама против себе. Не прима предлог. (17) Јануар Берлин. Рајхстаг је понова изабрао за председника Балестрема. Рим. За време аудијенције код краља снашла је нагла болест Принетија, те је однесен у његов стан. Од тога наступа он је тренутно изгубио слободу кретања леве руке и ноге. Ста ње здравља напредује. Петроград. У збирци закона обнародована је нова царинска тарифа, којом се измењују ца-

ринске таксе према новим трговинским уговорима.

!Реш прошва 2. јануара ове год. навршило се педесет година како се основало у Београду прво српско певачко друштво, под именом „Београдско Певачко Друштво." У том дугом низу година, оно је одговарало увек с чашћу своме задатку: гајењу и ширењу српске песме, па је, шта више, у разним екскурзијама, предузетим са великим пожртвовањем својих чланова, упознавало и српски и етрани свет с лепим мелодијама српским, а тиме припомогло угледу и важности Србије. Напослетку је из њега поникла Музичка Школа, која има да послужи као темељ будућем консерваторијуму српском. Данашњем одбору пала је у део ретка срећа, да достојно прослави педесетогодишњицу истрајног и родољубиввг рада овог друштва, на славу српског имена и свог Високог Заштитника, Његовог Величанства Краља Србије. Да би та свечаност испала што значајније и величанственије, одбор је у месецу декембру пр. год. позвао у свој стан на конференцију све бивше и садашње чланове овог друштва. Одзив је био, према заслузи друштва, сјајан. Конференцији је председавао најстарији председник овог друштва г. Стева Тодоровић, академски сликар., На њој је присутнима прочитан предлог одборов, по коме би се имала прославити педесетогодишњица. Тај је предлог, после кратке дебате, усвојен у целини. По њему ће се свечаност обавити о Духовима 25, 26 и 27 маја и на њу ће се позвати сва српска и словенска певачка друштва, као и пријатељи његови ван Србије. Али, да би се она могла што боље извести, састављени су разни пододбори, који ће радити у споразуму са друштвеним одбором. У уметнички одбор, коме је стављено у задатак, да се постара за извршење уметничког дела ове свечаности, ушла су г. г. Мих. Валтровић, проф. Велике Школе, Др. Марко* Николић, држ хемичар, Бранислав Нушић, књижевник, Марко Мурат, Риста Вукановић, Живко Југовић, сликари, Пера Убавкић, вајар, Станислав Бинички, Цветко Манојловић, учитељи музике и од стране друштва г. г. СпираКалик и Стеван Мокрањац. У финансијски одбор, који ће се старати аа прикупљање прилога и набавку средстава за ову свечаност, ушла су г. г, Таса Банковић, рентијер, Тоша Михајловић, трговац, Драгомир Рајевић, бив. министар, Коста Главинић, проф. Вел. Школе, Димитрије Ђорић, трг., Илија Анто новић, трг., Милорад Антула, управник Класне Лутрије, Ђока Миловановић, виши интендант, Пера Шрепловић, чинов. Народне Банке, Пера Кики, чинов. Беогр. Задруге ; Аврам Леви, трг,, Ђока Димитријевић, апотекар, Стеван Гајић, шеф књиговодства Нар. Банке, Драгутин Ђорђевић чин. Управе Монопола, Срета Пашић, управ. Више Женске Школе, а од стране друштва г. г. Раша Милошевић, директор Срп. Брод. Друштва, и

Мита Јанковић, виши чинов Нар. Банке. У одбор за израду споменице, који ће се бавити прикупљањем материјала за историју, ушла су г. г. Милан Петронијевић, потпредсед. Држ. Савета у пензији, Стева Тодоровић, акад. сликар, Ђока Анђелковић, проф. Никола Каралић, судија Апелације у пензији, Стеван Јевтић, књижевник, а од стране друштва г. г. Драгутин Петровић, чин. у пензији, Душан Јовановић, проф., Мих. Јов. Николић, секретар Мин. Фннансија и Стеван Клокић, чин. држ. монопола. У одбор за грађење музичког дома, коме ће се положити темељ на дан свечаности, ушла су г.г. Љуба Марковић, пред. Пореске Управе у пензији, Андра Стевановић, проф. Вел. Школе, Никола Несторовић, архив минист грађевина, Милорад Рувидић, архитекта, Фађеј Голумбовски, индустријалац и Добривоје Влајић подинж. Општ. беог., а од стране друштва, г.г. Миша Цукић, секр. Држ. Савета у пенс. и Љуба Бојовић новинар. У одбор за дочек гостију ушли су г.г. Милан Сосић, чин. Управе Фондова, Никола Бакић, чинов. бродар. друштва, Миле Павловић, бив. проф, Свет. Христић, чин. желез. дирекције. Драг. Поробић, шпедитер, Лујз Капелан, позлатар, Др. Блажа Барловац, чин. мин. фин., Драг Антула, аудитор, Марко Милутиновић, рачуновођа Кр. цивилисте, Никола Јовановић-Американац, бив. конзул, Тоша Станковић, чин. царински. Мих. Поповић, Стеван Ћурић, Милан Здравковић, Аца Ћирковић, трговци, и од стране друштве г.г. Ђура Поп. Грујић, књиговођа брод. друштва и Рад. Ж. Ђорђевић, чин. Управ. Моноп. Сви су се ти одбори већ конституисали и отпочели свој рад. Како је ова свечаност важна, не само за Београд и Србију, него за васколико Српство, то, нема сумње, да ће одбори наћи одзива, како у грађанству београдском, тако и у целој Србији, од чега ће највише зависити успех њиховог рада; а „Беог. Пев. Друштво", које се свима корпорацијама у разним приликама одзивало својим учешћем и које је прегаоштвом својих чланова одржавало на висини ову најстарију српску културну установу (сем државних), која је била расадник осталим певачким друштвима, пониклим после њега, — заслужује свакако призрења и пажње. Рад појединих одбора донећемо у своје време.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ АудивнциЈа. Њ В. Краљ благоволео је у недељу 12. о. м. примити у Свом нишком двору г. г. др. Јована Данића„преседника, и др. В. Суботића млађег, секретара српског лекарског друштва. Они су изјавили Њиховим Величанствима, Краљу и Краљици, благодарност на поклону за подизање велике болнице у Нишу, која ће бити други медицински центар у Србији. Плетарсиа швола. Г. министар народне привреде прописао је и данашње службене новине прописале су „Правила државне плетарске школе у Топчидеру."

Пивари Бајлонове пиварв приређују у суботу 18. о. м.забаву с игранком у просторијама парне пиваре. Почетак у 8 часова у вече. Београдсна певачко друштво ДарМОНИЈа" приређује на дан 1. фебруара 1903. год. велики маскен бал у просторијама Булевара. Бродарске вести. Почев од недеље 19. јануара 1903. год. српско бродарско друштво отвара поново привремену пловидбу Савом. Брод ће пловити два пута недељно и то: из Београда за Шабац полази недељом и четвртком у 7 часова из јутра, а из Шапца за Београд брод полази понедеоником и петком у 7 часова изјутра. Чим се Дунав очисги од леда, српско бродарско друштво отвориће привремену пловидбу за Дубравицу као и локалну за Земун. ЛОВЦИМЗ. Заказана хајка на курјаке за 19. о. м. одлаже се за 26. т. м. услед малог броја пријављених ловаца. Скреће се пажња ловаца на ово, да би се пожурили са уписом, како би се хајка могла држати. Уједно се извештавају чланови, да ће Удружење 2. фебруара на Сретење, приредити и заједничку вечеру са игранком, за своје чланове и њихове породице. Ко би желео да учествује, нека се пријави у „Клуб" ловаца, где ће добити и детаљније обавештење. Друмеви Г. министар грађевина упутио је сви^а окружним начелницима и управи града Београда распис, да ради одржања добрих путева и мостова издејствују од окруж. и среских скупштина одобрење потребног кредита за 1903 год., из кога би се плаћали путари, надзорници пута, и чувари мостова, те да они сваки квар на друмовима и мостовима одмах оправљају. Укинуто звање. Указом од 13. о. м., у интересу штедње укинуто је звање шефа одсека за финансиску стражу у царинској управи министарства финансија. Статистички одбор. За члана сталног статистичког одбора постављен је ђенералштабни пуковник Вукоман Арачић, на место ђенералштабног пуковника Степана Степановића. Лондонско П0СЈШСТ80. Адреса посланства Србије у Лондону је од сада: 51 Ра1а« 6агс1еп8 Теггасе, 1 ј Опс 1 оп. XV. Пажња грађанству- Само је још данас и сутра прилика да публика види стародревну варош Венецију (Млеткеј. С тога препоручујемо, да не пропусте прилику и ову интересантну варош виде у цар. фотопластикуму. Коларчева улица бр. 7. ! ? °|. глгс ® доносе „ Мале %Ј Н<>шне п по најумеренијој цени. Ситне објаве по грош од петит рк-да.