Male novine

ПРВА СТРАНА Петит ред го п. д.

ЧЕТВРТА СТРАНА Петвт ред 1в п. д.

ЗА СТР. ЗЕМЉЕ: Годинај 6 мес. |з мес 4° Дин.|;2о дин. I 10 д.

ВЕЋИ ОГЛАСИ II« ПОГОДБИ ПРИПОСЛАНО ОД "ВДГТд:—' Руквписи се ке враћају Стари број 1о п. д.

ЗА БОСНУ И ХЕР ЦЕГОВИНУ: Годинај 6 мее. I з мес 3° кр-1 15 кр. | 7'5о

Директор и власник ПЕРА ТОДОРОВИЋ

К1ЕШЕ 2Е1Т1ЈН6

БРОЈ 82

1.Е РЕТ1Т Ј0ЦШ1А1.

РОД. XVIII

Џ. ЦЕНЕ СУ ВРЛО ЈЕВТИНЕ И УТВРЂЕНЕ $

Прва радост наша, мили и никад непрежаљени БРАНКО испустио је своју анђеоску душицу 16. тек. мес. у Нишу, у петој години свога живота. да тиме зар вечито уцвели своје несрећне родитеље и сроднике. Ову нашу тужну вест јављамо својим пријатељима и сродницима. У исти мак топло благодаримо свом чиновништву среза јабланичког и града Ниша а нарочито г. г. Светозару Величковићу нач. ср. јабланичког и Николи Д Чохаџићу порезнику нишког пореског одељења на пажњи коју нам указаше око саране. Ниш марта 1903. Охалош^ени : Отац: Димитрије Лазић бив. порезник; Мати : Наста; Сестре: Оливера и Мирослава; Де >а: Стеван; Прабаба: Катарина; Стриц: Иван; Стрина: Драга; Брат од стрица: Миодраг и остала ролбина.

ЗА КастЈЈлају% еезону

д обила је н ајмодернијих штофова за же нска одела у великом и ванредно лепом избору, као и наро-

Сокачки нерери

могу оити потпуно задовољни. А за даље даће — враг и више!. Негс да испричамо догађаје, како су текли од почетка. Зборови. За јучерашњи дан био је заказан скуп трговачких помоћника. Рекло се да људи хоће да се споразуму и договоре о положају, у који их доводи последња полициска наредба, којом је тражено да и трговачки помоћници имају своје службене књижице, у које се уписују као момци где су и у каквој радњи. Наређено је било да уз те књижице буде и слика онога чија је књижица. То је узбунило нашу трговачку младеж. Протестовали су да они нису не знам ко да чак морају ; фотографијама доказивати своју | истоветност. Управа града Бео: града објаснила је, да тај захтев ; њен не треба онако разумевати, ! како су то разумевали трговачки ; помоћници и како су ствар пој чели практиковати неки квар јтови. Али и ако је од стране ^управе градске преко „Трг. Гласника" била објашњена ова ствар трг. помоћници ипак су се јуче по подне искупили на збор, који су хтели држати у пивници „Таково.« Међу тим, полиција је још била раније сазнала да су наши великошколци држали неки свој збор, на коме су решили да се и они практички помешају у политику и да јавно протестују и демоиструју против владе и њенихнамерао промени Устава. Даље, полиција је сазнала да и овај збор трговачких помоћника има исти задатак, а само је узето као изговор, да се скуп држи ради уписних књижица. Да је ово извешће полициско било тачно, видело се одмах по држању скупљеннх трговачких

читих тканина за костиме

ДОМОДНО-МАНУфАКТУРНА РАДЊА

23. Март. 14. и 15. мај добили су достојнога друга — уз њих је поносно стао двадесет трећи март. Жалосна повесница нашихунутрашњих заблуда и трзавица обош гатила се једним новим стидним — фактом. >ј/ Дуготрајно подстрекавање и дражење сулудих новинарских ^јбукача уродило је једрим и соч ( јЛним плодом — српска престоница осрамоћена је новим сокач$ ким нередима и гунгулом, сумаф нутим насртањем на мирне домове српских грађана и варвар$ ским рушењем зграда, разбијањем врата и прозора, уништа вањем справа и алата, па чак и покушајима опасне паљевине, од I које би могле страдати читаве улице. Г. Г. Љуба Живковић, Воја Вељковић, браћа Савићи, Света Симић и друга њина браћа и једномишљеници из „Штампе" и осталих опозиционих органа, могу бити потпуно задовољни. Њини напори и трудови нису остали без успеха: — улице београдске !попрскане су српском крвљу, а 23. март обележен је са тријестак жртава, међу којима има и двојица мртвих, десетак рањених жандарма, па чак и једна жена, рањена револверским метком самих изгредника. Леп почетак и красан успех као за први пут!.... Је ли тако г. г. српски револуционари ? Дакле 23. март славно је отпочео. Он се неће постидети пред 14. и 15. мајем. За једно после подне само толике жртве и пуне хапсане изгредника! Оваким почетком наши анархисти

19, Нио Ујгжеппе, РАЈИ15 РагГитепе а ћазе с!е 6ЕП№АНОВЕЕ е1 к ћазе А МВВЕ РАИ$ Т0ЦТЕ5 1ЕЗ ВСШЕ5 МА1$(Ж8 ИЕ РАКПЈМЕН1Е ЕТ РНАКМАС1Е8.

ф Част нам је ставити до знања поштованој публици, да смо увиђајући потребу, и одзивајући се жељи многих наших пријатеља и муштерија, отворили нову кројачку радњу у Београду у Кнез Михајловој улици, и да смо исту снабдели са најбољим и најмодернијим енглеским и фрањ цуским штофовима у огромном избору. Ц; Удруженом снагом трудићемо се, да оправдамо поверење, које нам поштоване муштерије буду поклониле, а наша стручна спрема стечена у Паризу, Лондону, Петрограду, Бечу и Београду (другопотписати као дугогодишњи кројач у радњи г. Марка Петронијевића) најбоље нам је јемство, да ћемо солидном израдом и лепим и укусним фасоном моћи задовољити све оне, који нам се са поруџбинама буду обратили. ЦЕНЕ С5> УДОЕРЕН6. ^ М № Ш УСЛ5ЈГА БРЗА И ТАЧНА.

Дазареш/г& ж % З-окановтл^

Темфод Пврв Тедоро **и 13& БЕОГРАД, ПОНЕДЕЉАК 24. МАРТА 1903. ГОД. Гелефон уредннштва 226 ЦХНА ДКСТ7: ЦКНА ОГЛАСИМА