Male novine

1е репт јоивмм. ј

КиЖЕ 2Е1Т1Ш

Дирек-з и власник II Е Р А 1) Д 0 Р 0 В И Ћ

^ ЦЕНЕ СУ ВРЛО ЈЕВТИНЕ И УТВРЂЕНЕ

ЗА КдстулазуКу свзокц добил а је најмодернијих штофова

за жен ска о дела }- г великом и ван-

редн о лепом избору, као и наро

читих тканина за костиме

ПОМОДНО-МАНУфАКТУРНА РАДЊА

«> 1 ЛАША ВОДЕ САМО 35 ПАРА ДИН, ф

Јзуковичка ^жеела Ј1ода

Главно Стовариште г. г. Рлише Дндрејевића и Брата ф У БЕОГРАДУ - ВАРОШ-КАПИЈА

ПРОДАЈА Н А ВИШЕ: Сто Флаша од једнога литра 49 динара

на |НОРА ?.. Ономад, у свету недељу, 23. марта после подне, српска престоница опет је наквашена срп-

У главном стоваришту и у свима бакалницама кошта ЈЕДНА ФЛАША 55 ПАРА ДИН. Дрезне фдаше примају св по 20 пара диз.

Краљев. Српски АРАНЂЕЛОВАЧКА

Двор. ЛифЕРАНТИ КОНЗОРЦИЈА

СТО ФЛАША САМО 29 ДИНАРА

ском крвљу

I

ШМЕ »>ИН{ »*|Ж ^ 5|§ ♦ Магко 3. Реи-отуеујсћ ^ ТаШеиг роиг ћоттев Еие Рппсе Мјеће! 31.

Још пре четири децениЈе севали су, по престоници, јатагани ; палили самокреси ; али јатагани српски против јатагана турских ; самокреси српски противу самокреса турских. И српски су, по сили вечне правде, победили : проливеном српском крвљу прекађено је кандило косовско ; кандило српске народ не слободе, у светој служби шротиву ропства... вековног ропства !.. Над палим жртвама, знаним и незнаним, вечно ће се зеленити венац народне захвално—•*-»- цввшхи**# т.ЛКГГг-УПГ чела се српска Краљевина /.. Пред овим вековима жуђеним плодом, чија душа неће да пролије сузе захвалности ; чије срце неће да прошапће: Слава им!..

Али, ето, још ономад диже се Србин на Србина : Кајин на Авеља — брат на брата !.. И крв || се српска просу !

ј — Не дижи руку на брата !.. На ту Божју реч, ми смо заIборавили. | А ко се о Божје законе огреши — Бог ће да га казни, пре а после... Јер од људске јправде може се и побећи, али јОд Божје никад за никад. ј И српска крв ономад проливена 5 мора пасти на главе виновника; она ће да завапије пред самим Богом Саваотом, да тражи своју одмазду !.. И одмазда ће доћи кад тад. Јер зло радити, а добру се надати, не пише у законима вечне правде! Тако, ова проливена крв мо ра пасти на главу својих виновника ! Нек они стрепе !

•»Т а Гћоппеиг с!е рог<;ег а 1а соппаЈвзапсе <1е вез ћопогбз сНегЉ^| ди'Н 1Јеп1; а Зеиг зетсе, роиг 1а вахзоп ргосћајпе-оике ип §'гапс1 сћо!Х (Ге4о1'Ге8 Ггапса1ае8 е! ап^аЈзез <1е 4ои<;е поиуеаи1е е1е^ап1е8, ^ де ргетзеге диаШб е4 роиг 1ои1:е еарбсе с!е созШтез „1а соире^ рап81еппе". Ј1 а еп^з^е а се!: еВГе! ип 8рес1а1181:е ауап( зихуј 1ев А соиг8 а ГАсас1ет1е ргоГевтитеПе <1е8 ^аШеигз а Рапз. КеропДап!; ат81 аих ЈезЈгз боиуеп! ехрптез раг 8в8 ћопо-ДЈ плодне речне обале ; а када и ге8 сНеп18 И сгоН; роиуојг 8е гесоттап(1ег 4ои4 рагИсиИб?етеп4^]најситнија киша из дана у дан

докле год допру... Оне ситне кишне капљице униште сав народни зној и замуку !... Таквом, некаком, природном закону, подложна је и душа и срце људско : Њу опустошава, раздражује, изазива реч !. Јер и срце и душа људска мирни су као водено огледало, док их реч силно не надражи, не покрене, не изазове... Колико је живота угашено због једне речи !... * Заиста ништа милије од живота ; ништа теже него посегнути на живот свог ближњег. Да се на свој живот заборави; да се на туђ посегне ; да се у смрт несвесно срља, мора бити душа и срце људско силно раздраже но. Д лсаигишра живо та, тЗП^ФДИ Феде>Г саноодрЗкан.а код народа, далеко јачи и солиднији, него код појединаца, мора да се систематично руши, док се не сруши, па да људима живот постане проста играчка у рукама својих играча. Ако хоћемо право, »ни по бабу ни по стричевима", наши играчи. годинама, поступно, али систематично из дана у дан руше тај бедем. Да им не бележимо у грех њина дошаптавања најцрња и најгаднија ; јавно ПИсање; јавна реч црн је грех противу Отаџбине : Њоме су све , једном. речи све багателисали, оцрнили, понизили, уништили, докле нису срушили бедем дисциплине народног живота... Ономад су били готови, и у смрт су повели !.. — Кога ? Против кога ?.. — Омладину, против Отаџбине. Ужас ! Кајини ! на вашу главу сручила се, ономад проливена крв Авељова !.. Стрепите ! Бог вас неће оставити без казне. Уцвељени родитељ.

Ништа, на свету, не бива без узрока : ни камичак ; ни зрнце песка, неће се с места кренути, док га неко силом не гурне, не покрене. Реке, у својим коритима мирно теку; али када ветрови дуну, њина се мирна огледала најеже, заталасају; таласи се тада помаме и руше

а 1еиг МепуеШапЂе сопГЈапее.

^'капље, реке се излију и нопла-

све плодне њиве и дубраве

СРБИ 5? СТЛР0Ј СРБИЈИ

Говорећи о стању које је настало услед арнаутских насиља у Старој Србији и о тешком стању у ком се налазе тамошњи Срби, нетроградски Свјет, номишља на који би се начин свему томе учиеио крај на ивмеђу осталога вели ово: „....Грађански закон отоманске имаерије дели рају ио н.еној вери а не по њеној народности.

РСД. XVIII

Тедефон Пвре Тодоровића 13С

БЕОГРАД, ЧЕТВРК 27. МАРТА 1903. ГОД.

ЦЕНА Ј1ИСТУ: ЗА СРБИЈЗ': Година! б мес. I з мес. 18 дин.| 9 дин. [ 4-50 д. ЗА СТР. ЗЕМЉЕ: Годинај 6 мес. јз мес. 40 ДИН.| 20 ДИН. ј 10 Д. ЗА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ! Годинај б мее. I 3 мес. 3° кр. | 15 кр. | '7-50

ПАРА

КРОЈ 85

Телефон уредништва 226

ЦЕНА ОГЛАСИМА ПРВА СТРАНА Петит ред 20 и. д. ЧЕТВРТА СТРАНА Петит ред 10 и. д. ВЕЋИ ОГЛАСИ П« ПОГОДВИ ПРИПОСЈ1АНО ОД РЕДА I д. Рукописи се не враћају Стари број 10 п. д.