Mladi borac

совјетских народа,братски савез радника,сељака и интелигенције и на делу пок казали своју љубав и оданост у борбу за интересе омладине читавога света. Она је за увек сахранила све планове фашиста и су срачунати на кидање братсва радника,сељака и интелегенције,на кидање братства совјетских народа 9 Покољење ЛЕЊИНА.васпитано у босби и паду,козе је дало све од себе за из градњу Совјетског Савеза,то исто покољење дало је све од себе да се сачува социјалистичка отаџбина. Давало је своју врелу омладинску дрв,давало је сво§ је животе без страха и приговора,јер је знало зашто их даје. Знало је да ће његова крв омогућити њиховом покољењу да живи као оно. Колико је несебичнос?ти и пожртвовансоти у борби и раду осећа се данас код совјегске омладине. Као што је некад одушевљено и прегалачки градило социјализам,сада у измењеи ним условима борбе,совјетска омладина је показала своју животну способност 9 Совјетски омладинци су први испрсили груди фашистичкој звери и са гигантск= им замахом је уништавали у СВ0303 племенитоз борби. Совјетски омладанци су први показали како може доћи ксај фашизму. Невиђени фанатизам,одушевљени хероизам,упорност и борачки полет Црвена је добијала од омладине,Млади авијатичари,тенкисти,пешаци то је она грозна сила која меље фашистичке хорде.То је онај ваљак који незадрживо иде ка Берлину.То су весници пада фашизма,весници слободе поробљених Цародр.,весници онога што омладина пламено осећа у свом срцу - УНИШТИТИ фашизам, Совзетски омладигнци у партизанским одредима,то је гроз,а сила за немачкке пацове у позадини. Ужасан страх,дрхтађе'и на крају уништење,то је оно' што омладинци - партизани дају својим фашистичктл поробљивачима као одговор. Совјетска омладина,то је снага совјетске ггозадине,то је сила која неораничено снабдева Црвену Армију свим потребама.Совјетрко младо покољење,то је данас покољење које носи дужности старијих другова,Силан размах ратне индустриз е,веће расцветавање колхоза,прецизан транспорт,то су дела омладине и поред свега тога то младо покољење учи се и образује, Совјетска омладина - то је темељ омладине целога света. Она је пример ка=> ко се треба борити како треба радити она је залога да ће сва омладина света добити оно што жели и зашто се бори, Јуначки Комсомол,дело Лењина и Стаљина,авангарда омјв дине часно и поштено зе извршила дело организације и руковођења омладином,показао прво совјетској а онда осталој омладини света како се треба борити, !sладо покољење Југославије,то је ученик совзетског покољења. Данс се у 30 јеку заједничке борбе противу фашизма,ствара словенско братство совзетске и југословенске омладине и спајасе у неразлучиви савез. Борити с'е и даље,дати све за уништење фашизма - ето чему нас учи совјетска омладина.

ЖИКА

0 1-о 0 “0 «-0 “=0 "0 " 0 «= 0

МАТЕРИЈАЛНА ПОМОЂ АНТИФАШИСТИЧКЕ ОМЛАДИНЕ ЛЕСКОВАЧКОГ ОКРУГА ПАРТИЗАНИМА У ТОКУ ЗАДЊА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА!

570,325 динара,76o пари чарапа,llB пуловера,2B капута,47 панталона,3o к кошуља,3o пари гаћа,lo' џемпера,l97 пешк!гра,loo пари опанака,3o прслука,4o4 пари рукавица,-29 метара платна,l43 калупа сапуна,6s шалова,4 грудњака,3 мараме,l,73B кгр. пшенице,6oo кгр. кукуруза,Bs6 Кгр.кромпира,3oB кгр,пасуља, 44 кгр.Дувана,24 кгр'.масти,22 кгр.лука,lo4 кгр. пекмеза,3oo кгр.грожђа, 130 кгр. ћа,25 кгр.вуне,32 капе,3s капул-ача и наушњака,6 пушака са 1240 метака,! машингевер са 60 метака, У ЛЕСКОВАЧКОШ ОКРУГУ ШЛА 5.500 ОМЛДДИНАЦА И ОМЛАДИНКИ OРГАНИ3OВАНИХ У РАЗНОМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА УСАОЈ-а.

ЕНГЛЕСКИ ОФИЦИРИ О ПОРОДИЧНОМ ЖИВОТУ У СOВЈЕТСКОМ САВЕЗУ.

Ових дана лондонски радио донео је један интервју са енглеским официрима о њиховшл утисцима у Совјетском Савезу* На питање спикера дали у социјалис*° тичком поретку има породиилххни живот ,с. је ракао ; ”Наравна ствар.Ја мислим да не постоји ниједна друга зем*ља у којој би родитељи тако јако волели своју децу као х родитељи у Русији. Ако би видели како матере љубе и грле своју децу у забавишту кад се врате с рада реклиби да је немогућа већа љубав. Мој стан је био преко пута дечјег забавишта и ја сам сваки дан био сведок такве сцене како су се деца и родитељи радосно сас тајали.Спријатељио сам се са цороднцом у којој је било четири кћери,којимај је отац умро пре четиру гсдине.Најмлађа кћер је причала да је њен отац био најбољи отац на свету. Она ми је причала дивне епизоде из њиховог породи чног живота,о шетњама са оцем по парку,о играчкама које им је' отац куповао о томе како их је водио у биоскоп и многодругшс разних ствариУЕнглески официр завршио је интервју овим речтла : и Ни;је истина да у Русији не постоји породнгчни живот»Породица. је кичма Русие

6