Mladi borac

Посебна саветовања no питању онладинских и-радних чета одржавана су у дрварском окруву.Таква неоумњиво Ће много припомоћи снажнои развитку тих организација Удедињ.еног савеза. Бисапска учинила ,је дакле у том погледу први корак,треба да о сг и организације у другим нашим крајевкма.

К.уула сдржена је I .ббласна конференција УСАОХ-а f за'Слсвенију.Изабран ~е Обласни одбор уједињеног савеза с другом Матом ОриБем, као претседпиком. У скругу Искупље одржана је 20-IХ-такође конференција УСАОХТа Изабран .је Окружлп одбор од ТС чланова.

(Иа "Омладинске борбе" оргака СКОЈ-а)

ОД Б УКОВИКА КА ТОПЛИЦИ

У бескоаачноот се отегла наша испрекидана колона,».Гледам босе ноге другова како без уструнавања газе по бле.ту иамешаним ca снег ок, ноге ко,је се гутокатски дижу из блата и опуштазу у залеђсну D-cp нико није ни псмишљао да ју прескочи ику заобиђе. "друже 3 пропуштају ли тзоје "цскулз" всду?"~пита боси босог. "Н® j самт мало ми се зпоје!" Или "Где је та слободна територија да се мало испазам u одморим па моги и у Д-устралилу <,Још мало па Ћемс пстутш v Кинески марш!",,* гнко су разговарали партизани одреда пошто су прешл Мсраву и пр,иближавали се слободној доплици■,6B оати се ишло усиљеним мзршом, требала је што пре прећиУМораву; пру;у, др.ум и колико тсликс се одмапи од реакци.је когја је псоелз ове важне сбјекте. снег се г.очзо топити и лепљиво б-лато учинило ~е своле.Више од Ccr.cr -.ш-з нас било je босих „Али, зкали смо шта значи за кас долазак у Ропл>шу и ниомо оселали зиму, спавали смо кдуг.к у колоку, али омп ипак ишли напредоТребало ђе благовремено и пре зоре стипи у подножје Јастрепца да би се ту Наззад Кулина! Ти ћемо се добро назести и наспавати.Отиговно у село„Довсљно је било сости на столицу и сан je час завладас нашим *ве,лаксалим телима. Мислили смо: "Нека дође незнам какава непризатељска сила,нећемо се маћи из овог места.па шта буде.Бсрићемо се из кућа." Али "во.јска слободних шума и планина" низе' била уморна ни гладна,Нажд ерала се пљачкајући у и решила je Д а са Д или ника Д С Р И У М ФУ“ je,a команданту Моравске бригаде следоваће Карађорђева звезда и свакако бар три чина више. Шуњали су се "горски дивови" да 5и кас живе псхватали.Били сџ£ бећ обавештени да смо уморни-, поцвпани и боси. Но,Николај није спавао. Седео je ћувику крађ своје "Зорке" и тс нам де било довољно да се ми поставимо па да "заломимс" Подбулих очију,бесни,излетели су партизани из кућа кад с е пс “ чела пу цњав а, ер, треб ало зе угрејане и опране нрге- -псново забадати у снег и блато,требало се попети ца положагје. ДаЈ ми друже пушку,ево теби моји опанци , се а ђа идем да се тучем,говорили су нам сељаци. Нисмо им дали,јер gmq версвали д,а нико на свету није у ла нз.правк већи лом и да ?а увек и аа cbq .каани.-.сву

13