Mladi borac

Учвршћујмо братство са омладином других народа

Још у првим данима нашег ослободилачког рата омладнна Србије исписала је на свим борбеним заставама паролу братства са омладином других народа Југославије, Смело и одважно рушећи све преграде које су јој стајале на њеном дугом и тешком путу, она је паролу претварала у живот, да данас постан Ј жива стварност. Борбена српска омладина, она омладина —• у првом реav радничка, која је под руководством Cieeaa комунисгичке омладине пошла у народни устанак, била је на почеткуЧвесна да се успешна борба за ослобођење не може водити, без систематске и упорне бообе против саих оних гњнлих теорија и идеологија великосрпсгва, против свих реакционарних схватања и предрасуда израслих на тлу бнвше Југославије, које су је делиле од остале омладине Југославије Чиста од сваке н ционалне ускогрудости, сусревши се са тим омраженим теоријама на првом ратном кораку којима се као празничкнм рухом заотевала четничка издаја, омладина Србије у првим партизанским одредима жигосала их је као издзјнике и противсрпске, као националну срамоту са којом треба дефинитивно се и темељкто (збрзчунати! Била је свесна да ће тај у сушгини иов посао бити обиман и тежак, ал-< ('ii га је чврсго прихватила у сзоје руке! Српски народ кроз своје прве партизанече одреде постаје доследии борзц против окупације и домаћеиздаје, и ујеано првоборац против омраженог великосрп 'ког угњетавања старе Југославије. Омлздина Србије постал! је борац з 1 бпзтство са осталом омладином Југослзвчје. Сппски омладинци на улицама Београда кроз прзсак бомби н рзволверске пуцње, на бојним пољанама кроз дим бзрута, у ззнтснии јуришима код Ужчца, Чачка, у !Iолрињу, у ђач ким клупзма Крз г у евца прел cbojv грозну смрт манифеетовала је снажну љубав 3i Југославију брзтства и јединства, за нову домовину среће зч све њене равиопрзвне народе, Ни v најтежим данима трогодишње окупације и Недићевог и четничког терора, омлацина Србије, огим ситних i-зузетака љотићевске мизери;е није постала војска, и подршка петоколонаша и издајника она данас најречитије гоеори, на чијој је страни била и остала. Одласком српских јединицз још крајем 1941 године ван Србије, борци прослављених, српских пролетерскчх бригада, својом не.себичном и херојском борбом постају непогредно учесници у ослобо-. ђењу пругих народа и крајеви Југославије. Њиховим сл-авним путем ишли су нз њиховом дивном примеру васпитавали су се једнако синови Босне и Галмациi е, Хрватске и Словеније. Своју витешку храброст, своју високу свест о задацима и циљевима за које су се борили, свој лух сзмоодрицзња за добро и слободу других, своју пролетерску широкогрудосљ, своју љубав за домовину, за све народе Југославије. преносили су на оне нове народне снаге, на оне многобројне редове бораца који су умножавали и обнављали ратни фронт наше војске, нзшег народно-ослободилачког покрета. Они су били и остали ковачи

истинског братства, снажног и нераздруживог, братства које је у темеље нове народне државе. Зна домовина за српске пролетер’е, чија се племенита крв лила од Дрине до Уне, од Саве до Јадранског мора, на Купресу и Јајцу, на Неретви и преко Босне, на Романији, Прењу и Зеленгори, на Динари и подножју сплитс-ог Марјана. Нема тога ко у Народно-ослободилачкој војсци, нема тога у редовима народно-ослободилачког иокрета, ко не зна за часно н велнко дело пролетера, ко не прнзнаје њихов историски удео у НО борои. Њихова прегнућа н јунаштва, њихови ратни нааори остаће као једна од најлепших епопеја овога рата, која he означавати посебно величанствено поглавље наше нове историје. Њихоаа скупа кра печат братства, учинила је да они нису само деца Србнје, Они су данас усаојени синони миљенче свих народа Југославије Међу тим понос људима нације, утемељачима братства, омладинци су бнли најмногобројнији и увек у првим редовима. Данас на тлу Србије, враћају синови Босне, Срема и Хрватске свети дуг јуначким синовима пролетерима Cpoaje. Братство данас триумфује. Успеси, победе, резултати извојевани на земљишту свих земаља Југославије, изражени и озакоњени кроз историске одлуке II заседања АВНОЈ-а биће крунисани најкрвавијим обрачуном са хитлеровским бестијалним завојевачима и остацнма њихових слугу, баш на тернторији Србије. Братство ковано у тешкој трогодишњој борби добија данас нзјсвечанију потврду у српским грздовнма н селима, на историским бојним пољанама Шумадије, Мачве, тамо куда велики вођа отаџбине, драги нам маршал Тито, води сво]у армију у триумфални поход на наш древни Београд. Нова крв која се пролива данас у Србији, под Београдом, јесте нови камен у изградњи братства -наше демократеке, федеративне' Југославнје. Београд he постати осветник слободе, породнчно здање свих народа Југославије, које he сви једнако ж.лети и чуватн. Нико зато неће бити срећннји него српска омладина. То је она омла дина која није хтела носити на себи жиг срамоте због угњетавања народа Хрватске, Македоније и др. од стране покојних режима бивше краљевнне Југославије. Она данас масовније него икада, читавг, скоро без изузетка, улазећи у нове дивизије и корпусе, одлучно стаје у борачке редове за коначно ослобођење, за победу нове Југославије. Српска омла дина укључује себе у народно-ослободилачки фронт, без резерве, без рачуна, смело и искрено. Учествује сва, без разлике на ранија схватања, одушевљен‘о, у припремама за свој Први конгрес, који he бити невиђена демонстрација њене снаге и њеног здравог јединства. Расте омладински савез у горостзсну силу народа и његове нове државе. Први конгрес манифестоваће жарку љубав омладине Србије према омладини других народа Југославије, чврсту вољу да се заједнички боре и раде у оквиру Уједињеног савеза за заједничку своју домовнну Југославију.

Да би братство са омладином других народа било залога трајне среће у новој државној заједници, омладина Србије мора до краја да се обрачуна са свим заостацима и љигавим траговима издаје, који се вуку до њених редова Недића, Љотића и Драже Михаиловића. Ниједан омладинац не сме остати под ут.ицајем тих изрода и крвника свога народа, непријатеља југословенства сада мизерних и кукавних, бродоломника. Ко данас остаје са њима мораће'са њима заједно поделитн њихову срамну судбину. Српски народ ће достојно казнити Дражу и његове брадате војводе. Част за глзвну улогу у завршном чину, за обрачун са том издајом има српски нзрод. Српска омладина у тоги племенитом послу учествује свкм својим срцем, читавим својим бићем. Читава омладина мора железном метлом очнcthtv: своје редове од свих заостатака оних идејних ђубришта, од старих начзадних- теорија ко]е је порзђао пропали угњетачкн југословенски државни апарат и његова званична и незванична пропагзнда. Све вештачке међе из прошлости између себе и омладине других народа Југославије она мора порушити. Треба ччрсто окренути леђа прошлости и ведрим очима гледати у будућност. Никаква варка и обмана у погледу стгрог, све преставе које упућују на прошлост морају се изгубитн. Тај преображај постиже се у огњу борбе, у свесрдном послу на помоћн нзродно) власти за изградњу слободне федералне Србнје у федертивној Југослквији. Нема Mtcia неверици, нема месла непогерсњу у друге; наместо ограда и прегрздз широко поље заједничке борбе и рада, наместо старе сумње и ■ подвојености здружене руке, снажно размахнуте на грађењу и учпршћив. њу сво е заједничке државе. У срцим;: омлздине Србије дгнас цвета и цветзће нов, вчсок, узвишен осећај ј\гословенски патриотнзам.

Саво Вукневић

КОНГРЕСИ

У данима великих победа наше војске, дефинитивног истеривања окупатора из нше земље, и великих успеха наше народне власти у изгрзлњи нове државе, омладина и других југословенских народа спрема се за своје конгресе. За омладкну плодна је ова јесен. То је ieсен победа, јесен конгреса. Омладина Хрватске држаће свој 1 конгрес октсбра месеца. Македонска омладина спрема свој II конгрес. кога he дожати у току октобра, Омладина Црне Горе спрема свој II конгрес у току ове јесени. Словеначка омладинз спрема свој II конгрес, који he се такође одржати ове јесени. Свн ови конгресн са српским величанствено he манифестовати снагу јединства нове југословенске омладине, биће то диван венац њеног братства.

2

МЛАДИ БОРАЦ

Број 10