Narod

БРОЈ 8.

Н А Р 0 Д

СТР. 3.

ЗВАНИЧНИ ИЗВЕШТАЈИ

СРПСКИ ЗВАНИЧАН ИЗВЕШТАЈ Солун, 3. августа. 2. Августа. Ништа важно. РУСКИ КОМИНИКЕ Целог дана. 31 јула, вогђене су упорне борбе и окозини Окна — Гротру контра о(Ј)анзиву започету 30 јула, отерале су непријатеља са висова на 6 врста југозападно од ссла 1 розешћи и у вече заузеле ссло Сланик. Офанзива се наставља. У правцу Фос кани. после Јаке артилеоиске припреме, не пријатељ је извршио више напада према МересешФш. Све ове напиде одбиле су наше и румунске трупе. Црно море. — У области Синопе наиш бродови су потопили две велике турске шалупе натоварене бен зином и 22 натоварене турске Једрилице. ФРАНЦ*СКИ КОМИНИКЕ У Белгији француске трупе прилично су напредовале западно од пута за Диксмид. Изме•ђу Иртбиза и Краоне делимично јако бомбардовање првих француских редова. Уртилериски дуел и даље је био врло жив ноку на обе обале Мезе. Препад који су Французи вршили у близини Фур де Пари донео им је један митраљез и други материјал. Немци су бомбардовали Ремс и бацили 100 граната на Понт а Мусон. Источна војска.—Артилериска акција доста жива ис једне и с друге страие у области Вардара и према Будимирцима, источно од Црне Реке. Бугарске патроле

зешии. гумунске пе, настављајуки

које су покушале да продру у енглеске ровове у долини Струме, одбијени су оставивши више мртвих и неколико заробљеника. РУМУНСКИ КОМИНИКЕ У Буковини руске трупе су освојиле, јужно од Ваме, један вис, који Је непријатељ јуче одржао. У долини Ојтуза и Сланика румунске трупе и даље потискују непријатеља према Лојтету, заробивши 100 војника и запленивши 6 митраљеза. На фронту битке код Марасешти непријатељ извршио пет врло јаких напада на разним тачкама, али су његови нападни таласи разбшени отпором руско-румунских трупа, које су задржале све своје положаје. Храброст и хероизам румунских трупа. у врло тешким борбама последњих дана, превазилази све што се може замислити. Оне су са мирноћомподнеле страшно бомбардовање и нападе у масама, које су вршиле баварске и немачке трупе. — Планински шасери, који су први пут ушли у борбу, заробили су више од 400 војника. ИТАЛИЈАНШ КОМИНИКЕ Јуче пре подне једна наша ескадрила за бомбардовање са много апарата и са јаком пратњом отишла је ка важном чвору жељезничких пруга у Аслингу, у долини Саве (југоисточно од Вилаха). Друга ескадрила исто толико јака као и прва обновила је после подне операције против железничких линија око истог места. Добијени резултати су врло повољни; Бачено је 6500

кграма бомба, средњег и великог калибра и бомба за паљење. Станица је погофена. Сзршивши своју смелу мисију наши апарати одбили су непријатељске аероплане за гоњење, прешли све препреке од артиљерије против аероплана и вратили се неповређени у своје базе.

Д0ГАЂАЈИ ОДЛИКОВЈЊЕ. Јуче по подне у шест сати предао је генерал Сарај свечано на тргу Слободе ратни крст генералу Есад паши, председнику арбанске владе. Одликовани су војничком медаљом и више француских официра и војника. П030РИШТЕ Данас се игра у овд. позоришту ,,4’оша Јовановик“ „Обичан Човек“. Главне улоге: г.г. Јовановик, Петровик, Динњк. ОГЛАС У артилеријском оделењу министарсгва војнога нађена је јуче, убачена у авлију јеи на отворена кожна торба са овим стварима: сапуном, неким фотографским стварима, допи сним картама и хартијама. Торба се налази у Команди Места, где је сопственик може добнтн. Из Команде Места у Солуну Бр. 63985 од 1. августа 1^17. НШОВИЈЕ ВЕСТа Атина. —Јављају из Рима листу „Патрие“: Бомбардовање Киаповало од сгране једне итали јанске ескадриле било је страшно. Аустријанци су изненађени у сред рада на утврђивању. Објекти за војничку одбрану су јако оштеГ.ени. Виша аустриска команда на италијанском фронту тражи појачања од Иемаца.

Берн. — Изме^ку британске и немачке владе постигнут је споразум о томе, да немачки сумарени штеде лаке које носе знак Црвеног Крста. Као гарантија да ове лађепреносе само болеснике и рањенике, на њима 'ће се налазити шпански офи цири. КрФ. — Холандска секција Лиге неутралних земаља, основана је под пред седништвом Рузвелта. Она је прикупила многобројне документе и обавештења односно аустро - бугарског режима у посебнутим српским крајевима. Одвоћење, насилно регрутовање, све могуће мере противу језика, обичаја и одржања народних предања, опис.аних у тим документима. Позивајући се на све те податке, Лига је протествовала противу сличних поступака, који су противни меЈународном праву, законима и на послетку основним начелима човечанства. ( Пресбиро). Лондон. — ((Морнинг Пост» јавља да ће централне силе држати у Бечу велику конференциЈу, на којој ће се саветовати о снабдевању. Лондон. — Један немачки радиограм од понедељника даје званично објашњење Кајзеровог меморандума, упућеног Вилзону. »Норддајче Алгемајне Цајтунг* каже да није ствар у неком меморандуму, већ се тиче само неколико реч т, које је Кајзер редиговао, како би спречио Жерара да у Вашингтону да нетачан извештај. На несрећу по Немце г. Жерар још чува оркгинал овог документа, који је писао Кајзер лично и који је, као што се зна фотографисан и објављен, Овај ме.морандум биће један од најважнијих доку.мената за утврђивање, зашто јепочет рат. Париз — Белгијски социјалисти који живе у Холандији, упутили су г. Вандервелду заједничку изјаву: «И норед све наше жеље да

приближимо час мира, ми смо нринућени да тврдимо, да би сарадња, ма у ком облику, пзмећу социјалиста, споразума и немачких социјалиста, који још никако нису осудили повреду неутралности Белгије, била крајње монструозан акт. Лондон. — Енглеска штампа коментарише Папине предлоге за мир и примећује да, поред свега респекта који тре Оа имати према оваквом саопштењу Његове Светлости, ови предлози апсолутно се не могу усвојити. Моменат у коме се овај корак чини, потврђује претпоставку да ее тиче неке немачке агитације. Цео текст апела очевидно ј* инспирисан. Лондон, — Дописник ((Тајмса» из Њујорка каже, да се Папини предлози у Америци сматрају за неусвојиме. Влада уверење да су ови предлози за мир инспирисани од Немачке. Лондон.—аДели Хвоникл» пише , да су савезници приморани да одбију Папине предлоге. Амстердам. — „Форверц“ гшше: Ако енглески социјалисти долазе наконференцијуу Штокхолму, под условима коЈе Је изнео Хендерсон, тојест, да бране енглеску ствар, онда су са свим лепо могли остати код куке. Рим. — Један аустријски комунике од 1 августа јавља, да су четири италајанска аероплана оборена својим сопственим авијатичарима. Ова вест је потпуно лажна. Ниједан италијански апарат није оборен у тим операцијама, Лондон. — чТајмс » јавља из Њујорка: Ако се с једне стране овде указује правда Пстиној доброј вољи, с друге стране се верује да је он примио наговоре из Беча и Берлина, не испитујући их. Мећутим ови предлози у ствари су само покушај да се савезници увуку у дискусију о циљеви ма рата.

био је довео и Мартучиу, једну од најлепших, најчувенијих и најбогатијих римских тур' тизавки. Судбина је хтела да се Капече, онај исти који је као војводски љубимац у потаји обожавао војзодкињу, до неког времена био везао са Мартучиом. То вече, он ју је тражио свуда где се је могао надати дч ће је наћи. Не нашавши је нигде, а сазнавши да се даје велнка гозба код Ланфранчиа, он посумња у оно што се догађало и око поноћи упути се тамо са великим бројем наоружаних људн. (Излази у три броја)

ПИС -ГА ИЗ СРБИЈЕ У војној пошти Врховне Команде налазе се писма и карте И8 Србије за ова лица: Драгомир н Недељко Гроаданомћ од Вељка, Смедерево

Драгутин Голубовић од Наталије, Рача. Драгољуб Глигоријевић од Радована Ивановића, Топола. Данило Гавриловнћ жел. чин. од Наталпје Глишић, Г. Ммлановац. Драгољуб Гајовић од Дра ге, Чачак. Душан Глишић од породице. с. Стопања круш. Храшгслав Гвозденовић од Миленије, с. Шеуце, груш. Гаврило Гавриловпћ од Драгиње Николић из Вранића, Василије Гавриловнћ од Адамке из Крагујеваца. Танасије Вучићевић од Станислава, из Бољковца. Тихомир Васиљевић и Првислав Ђуровић од Јелисавете Рајичић и з Г. Вилановца. Тихомир Вујошевић од Јелице, Чачак. Тома Вукомановић од Обрада, Енгтеска. Тома Васић од Јелице Граовац, Богатић.

-2 Вукојица Голубовић од Марка, Пријепоље. Василије Гаври^овћ од Зорке Ерлћ, Ресник, Крагујевач. Божидар Гавриловић од Зорке Пешић, Београд. Ножа Гавриловић од Стаие, Кнагујевац. Борисав Гајић од Христине, Београд. Боривој Гллгоријевић од Нагалијс, Београд. Бранко Гипић од Јелене, Београд. Богосав Грбић наред. од Хр и стифора Васића, Ашане. Алекса Миливојевић од Све тозара Стевановнћа Колари. Драгиша Ађеман од Црвеног Крста, Женева. Игњат Грујић од Радојке, Милошевац. Живојин Глигоријевић из Шапца од Драгутина, Крушевац. Живко Громовић Тана сије, Крагујевац.

Живко Гојковић од Дрине, Краљево. Жнвојин Голубовић од Ка тице из Крагујевца. Жарко Гајић од Алексе из Крупња. Живан Горуповнц од Мнљке из Београда. Живан Гвозденовић од Арсешце из Крагујевца. Живан Гајић од Јапка Лазаревпћа из Бранковине. Рвдомнр Главчић од Ранђе из Грачаца, Краљево. Радован Глишић од Стане са децо.м. Соломон Гаон телеграфиста од Ленке из Београда. Стеван Гатоновић изКаменца од Јелене. Светислав Грујичић од Раве нз Беомужевића. Станко 1 рковић и Радисав Миловановић од Даринке Грковић, Београд. Костадин Гавриловић од Милојке В. Радовановић Крњево.

Тешаи Грумић од Миленв Михаиловић из Пожаревца. Писма и карте ових лица означена су пбд бројем ’2865 до 2905.

ШЈШ 0ГЛШ!

Колекција за успомену. Познати сликар Љ. Валић умножио је своје радове из сриског повлачења кроз Албанију на дописним картама у платинотипији. Слике су врло укусно израћене. Серија од 8 карата за 1 драхму. Могу се добити у српској књижари М. Ристивојевића, улаца Ники бр, 35. поред мора. 2, 5,

Енглеска граматика. Приспела је последња количина српско-енглских граматика од Војислава Петровића. Може се добити у српској књижари М. Ристивојевића улица Ники, бр. 35, поред мора. 2.-5.