Narod

\ «» *

СТРг 2.

Н А Г О Д

*

шТ6 ћл унц.птити јерл€И<гку расу и даги, у исто врсме, подета пакславнзму. замеп.ујуКн куслимансктм елем в нтом ншчезли хришћапс г :п иарод. МЛђугим, повика инаигниране Европе, која се дизала с времеаа на време, и ретка интервенција великих сила сиречили су Турке у потпуном извршешу овога пакленог плана. Ллв су онц тзда иЉк масакрт.ралп преко ЗОХОО ј Јер мена, опустОшнли 2б л <> места, порушили 600 цркава и манастира> што је пзазвало јецан ре 1 олуцоонарни покрет, који је ицао аа циљ одорану огшишта и ослоСођен.е После младотурског превра та, органнзације јерменске, верујући у свечана обсћаи>а Талат-беја и у долазак ере правде, положиле су оружје, док су Младо-Турци очекивали згодан моменат па да продуже план свога са престола сврпгутот иретходннка. Тај моменат дошао је, кад је Иемачка науеднла Туу>ској ва се стави под оружје. Јерменска је понопо дошла у аТонију. Овога пута иокољи, СГловаша, пљачка, конфискација и прОТериваље дошлп су до такве мере, да им није било равна. Внше од ђОО.ООО ЈерМена : људ % жеиа, стараца, деце било је мучено, спаљеНо, удављено, а младих девојака продано. Те гроЗне злочине почнпао је турски на род, турска војска под управо.м впсоких чиновиика и вишпх официра, а преиа иисгрукцијама од централне управе. Затим, они који су преживели одвођени су у погореле, иусге крајеве у .Терменској, где су умирали од глади и жеђц. Ето такве злочине бране »социјалисга«, а јасао је да оиај ко правл анологвју похоља, највећих ваљда у светској историјп, ке може бита друго него саучс-сник у злочину. Париз, ? септ. Председник в.таде г. Пенлеве је иајнвио у парламеиту: »Ништа не■ће одвратиги Француску од њене несаломЈћИве решености да настави рат. Она ће наставити рат, не да се свети, ве ћ да брани слободу и неааписност света. Ци.ч»еви су, да се ски-

не анексија са Алзаса и Лорена, да се 11011 раве почињена руина и да се закључи мир, у коме ниједан народ, моћан или слаб, неће би ти пригискиван. Мир треба да да ефикасне гарантије, које ће ааштити Удружетва Нација, да Једна другу не нападају. Влада ће се трудити да створи синтезу свога рада на Народној Одбрани. Сарадња у томе неизбежна је за све савезнике, који чине сви заједно један оружани народ на фронту.» Даље је Пенлеве изјавио, да је војничка ситуација на свима фронтовима повољна. Морал у војсци никада није био виши. Пенлеве је завршио речима:» Ми владамо у тесном јс динстау са парламентом. Лко ви верујете да је влада достојна свог великог задатка, ми ћемо оправдати ваше поверење својом енергијом и својом искреношћу. ТРГ0ВАЧК4 КОМ0РА Иа седнпаи Тргозачке Кочоре од 17 априла 1У1? иззршен је изб.ф чланова и замењеника и то: Председиик Коста Др. Рпзнић, НодпредседнИк Давнд Л. Симић; чланови за Београд: Ђорђе Г1. Радојдовић, Милорад М. Павловић, Ђорђе Гаврнловић и Милован Матић; запењешаи за Беофад; Мих. Ђурић, М.јх. Перовпћ, Ста нимир Мпрковић, Милан Јовановић, Милпсав Мигровнћ и Влад. Стојанкић; члановп за унутрашљост; Малиша Ага нацковић за Ужице, Милан Гачић за црушевца, Мнлован Ристић за Ћуприју, Пера Кушаковић, за ВргоБ”, Пера Малановић за Гор. Малановац, вамењеници ка унутрашњост: Пегко Вукомировић за Прокупље, Миле Тадић за ШабацМих. Михај-.овмћ за Пожлревац, Милован Лаааревић за окр. бсоградски Лаза Кузмановић за Чачак, Гаја Ђорић за Смедерево, Душан Јевтић за Нсготин, Петар Хаџи-Нешић за Ниш, Урош Симић за Крагујевац, Милутин Станоје впћ за Зајечар, Риста Топаловг.ћ за Ваљево и Ђорђе Златковић за Пирот. Комора се налази у Ници.

Ш

ЗВАНИЧНИ ИЗВЕШТАЈИ

ЕНГ/.ЕСНИ НОМИНХКЕ Нема пишта влжннје, осим велпке артилеријске активности на сектору Ппра. РУСКИ КОМИКИКЕ У правцу Ригс бо[м5е прст • ходница трају да.ге. Наши слемелти из предтходни це свуда дају отпора и на неким тачкама напредују. Заузели емо гробље ееверозападно од Хапсала, као и место Саџен код села Сисекзаја. На осталом делу фронта пушкарање ц извифничке операције.

11а румунском фронту ништа важко. РУМУКСКИ КОМИНИКЕ У области Грозешки румунске су трупе напале непријатељске положаје и заробиле 40 војника и 2 официра. На Серету, источно од Горлешћи, једно непријатељско изви-ђачко оделење покушало је да се приближи р} г ским рововима под јаком артилеријском заштитом, али је одбијено пушчаном

Одокфи урепжх ДРАГ. С, ГОГИТк

ватром и мигра.везима. .\1ир на Дунаву и до Црног Мора. ИТАЈШЈАНСКИ КЗМДННКЕ У правцу Карца Сугани једно наше пешачко оде.гење ус.пело је, да прсНе иза непријатељских линија код Вазиторснта и добило око 300 заробљрника. На каменитој висораони Бајнзице одбијени су енергични непријатељски на пади. ВЕЗД СД СРБНЈОМ 06а?ештајни биро Српског Црвеног Крста у Солуну, добпо је од Срг.ског Црвеног Крстц у Женеви акт, којим извештава да је Гуг,.рскиЦрвени крст одобрио лреписку са нашим породицама у Собији на територпји под Бугарском. По том одобрењу, преписка се може вршити искључиво на озај начин< Ј., Преписка се води на оригиналким швзјцарским кар тама; 2. Адреса је: СгоЈх гоиде Ви1даге-бођа роиг N. N.N 1011 . 8., На адресној страни не смс се стављатн нншта вишг, а здреса пошиљаочева може се сако прикачити на карти, и 4., Текст се може писати ћирилицом, али јг боље латиницом. Свзко одсгупаље од овога гааблона повлачи отежаваље у саоорађају, па и преписиваље карата. БЕЛГНЈСКИ РОВОЗИ Лоидон, 7. септ. ‘Тајмс* објављује чланак једног сеог дочисника о робован.у у Белгији- У њему се каже: »Немци и даље врше одаођење Белшјанаца. И поред многобројних протеста, којс су упутил I 11апа и неутралпе државе, они ппак врше стари систем тешког намета на белгијско сгановништво и гољења на тешке радове. У фебруару Кајзер је био свсчано изјавио, да ће пустити кућама све оне, који су аршили своје редовне пос шве у часу када су неправедно од вођени. Од њих је враћен са мо мали број, али и овп су толико изнурени да су неспособни за ма какав раа. крдТкГТепеше Коиенхаген. — Предвиђајући озбиљну оскудицу у млеку, маслу и масти, копенхашке власти намеравају да од 1. октобра уведу карте ва масло и масг. Исто се тако мисли да се економише и са бензолом н алкохолом. Карте за петролеум обли1 атне су за све становнике од 1. сеотембра. Берн На супрот одлуци буџетске комисије Рајхстага Хинденбург је одлучио, да пољску легију пошље на по ложај, јер је праанина у тру пама осетна. Парвз. Блада намерава да у току идуће годпне изради за трговачку флоту трн пута већу тонажу него што се израђивала у вреие мира. Овај програм према потреби прошириће се.

ДОГАЂАЈИ САОПШТЕЊЕ Из Обавештајног биро-а Српског Црвеног Крста у Солуну добили смо ова обавештења. Умољавају се улагачи по пошиљкама новаца за Србију, да у будуће, када се обраћају овом биро V пи смом или картом, да им се приспеле признанице пошаљу, означе тачве своје адресе, адресу коме су новац послали и за кога, места, као и суму послату, како би им се тачно одговарајуће оригиналне потврде могле послати. ПАЛПМ ЈУНАЦИМА Почетком октобра биће откривен споменик, који се подиже на гробљу изгинулих војника на путу Баница Битољ, седам километара далеко од баничке станице. Споменик подижу војници Дрин. Дивизије под контролом санитет. мајора, др. Мих. Дуњи•ћа, чија је заслуга што "ће се и на тај начнн обслежити гробови палих јунака. Споменик је један од најлепших и најскупоценијих. П О М Е Н У иедељу 10 септсмара у иркии Допунске команде у Микри, после служ >е даваћсе четрдесетодневни помен Пи колп Т. Даничаћу учитељу и Језервноа капетану I класе. САОБРАЂАЈ С МИКРОМ Преиа најноаијем реду вожње, брод »Србија* саобраћа свттога дана, осим уторника, нзмеђу Солуиа и М» ре по овоче реду: с моста код Беле Куле полазах у ? м 16 час., повратак из Микре с та,м. пристаншпга у' 7.4 ) и 16.4» часова.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ ЛОНДОН. —Лист • Манчестер Гвардијан « сазнаје, да су мсђу немачке трупе растурени прогласи, у којима се тврди, да овс. године зимског рата не1,е ни бити, благодирећи појачаној сумаренској акцији. ШТОКХОЛМ. — више чин виика министарства спољ нпх послова пензионисано је з'ог скандала са аепешама. Потврђује се, да ће Лукс бургова а ф е р а изазвати у Шведској чингсгарску кризу. ЛОНДОН. — Листови у Данској кажу, да је велнка количина угља из Немачке извезена у Данску и Швајцарску. У накнаду за то, ове две земље су увезле у Немачку живоше намирнице. РИМ. — »Ђорнале д‘ италија« каже, да -ће се министарска криза избећи. — Управник вароши Рима пензионисан је по своме захтеву. ПЕТРОГРАД. - Шеф Ге нерал-штаба, генсрал Алексијев отпутовао је на фронт. ЖЕНЕВА. — Конференција у Штокхолму одложена је до половине новембра.

ШЛТЧЛТАД. — Листови пишу, да наименовање генерала Алексијева, } Ј уског и Драгомирова значи, да ће се раг продужити до победе. ЦИРИХ. — Из Берлина тављају, дајеолозван из Берлина поморски атеше аргентинске републике. ЊУЈОРК. — .. ЊујоркХе■ ралд" каже, да је отприеник шведског посланства ц Ваишнгтону изјавио Лан сингу жа.гење своје владе збпг држања швсдског посланика у Буенос Ајресу. РИМ. Г. Корадиш;, иачелннк уииистарства унутр, дела, полнео је оставку. ПАРИЗ, - Из Рима јављају »Пти Паризиену«: У католичким круговима говори се, да је одговор Немачке и Аустрије предат Ватикаву 31 августа. ЛОНДОН. — Цела енглеска штампа повољно пише о промени режима у Русији. ЦИРИХ. -- Швајцарскп радници и нижи чиновницп обуставили су рад за један дан, протсстујуки ти.че против држања швајцар ске владе у извозу намирница за Немачку. РИМ. — Званично се јивља, да је коначно закључен споразум о размени заробљеника између француске и немачке владе. ЛОНДОН. — (Нарочити извешгај Рагног Пресбироа). Лмеричкн амбасадор г. Жерам у својим мемоарима всли да не може бнти мира догод мемачка аутократија не 6у*е абрисана. АТИНА. Тсњи, француска делегат за финамсијску контролу у Грчкој наименоВ 1 н је 3 1 пуномоћиог мини* стра. ЛОНДОН. — (Нарочта извештаЈ Ратног Пресбироа, Мајор Морат крцтикује нсмачку Врховну Команду што је допустила ца се Саве:Аници утврде у Солуну место да их ц апгдну и истерају енглескофраицус у флоту из своје 6азе. »ИсЈорија ће показати, •е и он, да споразумпе спле нису нпкад из: убиле из вида важност ове базе.« ЛОНДОН. — Због открића реаолуционарних памфлета^вабио је штрајк међу радндаима муниције у неким фабрикама у Немачкој. Маршал Хинденбург н адмирал Шер упутили су нарочите циркулаЈ;е радницима. АМС.ТЕРДАМ. - „Лајпцигер Фолксцајтунг" јав.га, да -ће граф Чернин поднети оставку. На њсгово место доћи ке кнез Хоенлое, про фесор Ламурах или грцф Гарноески. М • ДРИД. — Краљ је добао споразум свих аараћених ,држава, по коме се допупгта слободно кретање санитетскшх л ђа, француских и оиглевквх у Средоземном Мору, Ахмшском Океану до Ла Манша. СРПСКИ 38АНИЧАН И38ЕШТЈЏ 6. септембра пуииеарале и обострана арт. шатра, јача у реону Сокола. МДЛИ ОГЛДСИ Др. Алберт Гатмт.-Ћшриски зубни лекар са 18 и»дина искуства лечш уста аа 4 до 5 дана завршен рад. Вади зубе без икаквих болова. — Егнатпјева ул. 339 7—М

ШхивпиЦ« АКВАРОНЖ