Narodna milicija

Godišnja skupština SD „Milicionar“

U prostorijama Radničkog doma u Zagrebu, održana je 16 januara redovna godišnja skupština SD »Milicionara« Lz Zagreba.

Skupštini je prisustvovao pomoćnik načelnika Uprave NM NR Hrvatske, potpukovnik Franjo Starčević i major Jože Slovenc iz Glavne uprave NM.

Potpretsjednik SD »Milicionara«, major Petar Podunavac otvorio je skupštinu i pozdravio prisutne i zatim je dao riječ tajniku, Jurici Peruzoviću, ko:i je podneo organizaciono-stručni izvještaj za proteklu i iznio plan rada za 1950 godinu.

Drug Peruzović je govorio o razvoju SD »Milicjonara« i njegovim uspjesima na fiskulturnom polju.

Pri svom osnivanju »Milicionar« je imao samo nogometnu, rvačku, kuglašku i boksersku sekciju sa svega 69 aktivnih takmičara. To su uglavnom bili ljudi, osim nekoliko njih, koji su se sportom počeli baviti poslije oslobođenja. U takmičenjima sa ostalim sportskim društvima iz Zagreba i okoline, ove sekcije gubile su borbe sa visokim rezultatom. Za viežbe su postojali samo najnužniji rekviziti, tako da se iste nisu mogle pravilno odvijati.

Pored poteškoća u kojima su se tada nalazili, članovi društva se nisu demoralisali. Naprotiv, one su im davale još više potstreka za rad. Planskim i sistematskim radom, uz veliku volju svog aktivnog članstva, a uz moralnu i matemjalnu pomoć našeg rukovodstva, od trećerazrednog društva, »Milicionar« se uzdigao u red najboljih društava Hrvatske i postao nmajmasovnije i najbolje sportsko društvo resora unutrašnjih poslova PNRJ. Rezultati tog rada ogledaju se u plasmanu koji zauzima SD »Miliolonar«. Tako danas, nogomeftna i stonoteniska sekcija SD »Milicionara« drže ekipno prvenstvo Hrvatske, a članovi rvačke i stonoteniske sekcije zauzimaju. većinu. prvih mjesta u NR Hrvatskoj, dok Hrstić i Kožuh, članovi rvačke sekcije SD »Milicionar« su pojedinačni prvaci države.

Nogometna, rvačka, stonoteniska, jahačka i kuglaška sekcia SD »Mirlicionara« su članovi dotičnih saveZznih liga, a ostale sekcije su članovi republičkih liga, one kroz svoj rad mastoje da postanu također članovi saveznih liga.

Stadion »Kajzerica« dobio je već svoj sportski oblik. Na njemu se mogu održavati i masovne sportske priredbe. Nogometno igralište, lakoatletska staža, igralište za tenis, odbojku, košarku, hokej na ledu i hipodrom — jedan od najvećih na Вајkanu, pretstavljaju još jedan dokaz plodnog rada članstva SD »Mlicionara« u 1949 godini. Želja članova za što bržu izgradnju svog stadiona, za Sve vrste sporta, pokazuje da su

oni pravilno shvatili ulogu fiskulture u našoj socijalističkoj domovini, a posebno u našem resoru. Iz toga i proizlazi njihov plodan rad.

Iako je društvo imalo vidnih uspjeha, njegov rad u cjelosti nije zadovoljio. Naročito slab rad pokazali su rukovodioci sekcije košarke i plivanja, koje su slabo radile. Rukometna, teniska i stonotemiska sekcija ostavljene su bez rukovodstava, tako da je radom tih sekcija, uglavnom, rukovodio stručni, tajnik društva.

Odgo.nom radu članstva je posvećena prilična pažnja, ali on nije zadovoljio. Masovni sastanci članstva bili su vrlo rijetki i u tom radu rukovodstvo se previše oslanjalo na kulturno-prosvjetni otsjek Uprave Narodne milicije. Nije bilo samoinir cijative u tom pogledu.

»Može se reći da je disciplina naših takmičara — rekao je drug Peruzović na kraju svog referata osim nekoliko izuzetaka, bila na zadovoljavajućoj visini. Kod nekih pojedinaca iz nogometne sekcije stalmo su se dešavale greške, kao što su pijančenje, nesportski ispadi i gruba igra, tako da su i viši sportski forumi morali donijeti nekoliko kazni. Odlučnom intervencijom nogometnog i drugih saveza, u kojim su odgovarajućim sekcijama ovi slučajevi bili najčešći, greške su svedene na minimum.

Međutim, kod nekih sekcija primijetila se tendencija prikrivanja ovih grešaka, što je bilo skroz pogrešno. Propustiti greške jednog takmičara, znači dozvoliti istome, a i drugima, da to ponove i da time naruše ugled, kaiko sekciji, tako i druŠtVU.« |

Poslije referata druga Peruzovića, uzeo je riječ potpukovnik Franjo Starčević. Govore6i o radu SD »Milicionara u prošloj 1949 godini potpukovnik Starčević, je između ostalog, rekao: »SD »Milicionar« je u protekloj godini postigao vidne Uspjehe u svom radu a ima i punu perspektivu za daljnji razvoj, ali imalo je i ozbiljnih nedostataka, koje treba čim prije odstraniti. Između članova društva nije razvijano drugarstvo do odgovarajućeg stepena. Na sportskim takmičenjima su se dešavali sukobi sa protivničkim igračima, „što krnji ugled resora umutrašnjih poslova. Buduće rukovodstvo o tome treba da povede računa, kako bi se ti nedostaci otklonili.

Drugi nedostatak ie što nije DOostignuta masovnost fiskulture, ne samo u Narodnoj miliciji, nego uopće u resoru umutrašnjih poslova«.

U nastavku je potpukovnik Starčević maročito podvulkao važnost streliaštva i njegovog omasovljenja, 8 obzirom na službu pripadnika Narodne milicije. U pogledu materi alnog obezbeđenja on je naglasio da je

— Хадгеђ

do: sada bilo poteškoća, ali da je za ovu godinu predviđen veći budžet što će omogućiti veći razmah fiskulture među pripadnicima Narodne milicije u NR Hrvatskoj.

Skupština je razriješila dužnosti staru upravu društva i izabrala novu. U novoj upravi za predsjednika društva je izabran drug Jure Maglić, dok je tajnik i dalje ostao drug АЈ са Регихомје. Sprovodeći u djelo zaključke drugog savjetovan,a fiskulturnih rukovodilaca Narodne milicije FNRJ, održanog 23 i 24 decembra prošle godine, SD »Milicionar« U svom planu za 1950 godinu, između ostalih tačaka, predviđa:

Do sredine 1950 godine obuhvatiti 100% pripadnika Narodne milicije sa područja NR Hrvatske u članstvo društva.

Čitavu djelatnost društva prožeti socijalističkim odgojem ljudi u suradnji sa kulturno-prosvjetnim otsjekom Uprave Narodne milicije. Voditi svakodnevnu borbu za pravilan odgoj članstva ne samo u fizičkom nego i u moralno-političkom pogledu. Povezati taj rad sa borbom naše Partije i čitavog naroda protiv laži i kleveta Informbiroa koji želi da ome-

te izgradnju socijalizma u našoj

zemlji.

Dosl'edno i oštro iskorjeniti sve nmezdrave pojave kao što su klubaštvo, opi anje, razvratan život i slično. U tu svrhu organizovati predavanja, zidne i usmene novine i na sekcijskim sastancima razvijati duh konstruktivne kritike i samokritike.

U pogledu izgradnje sporstkih igrališta ma »Kajzerici«, u 1950 godini dovršiti izgradnju staze hipodroma, kao i tribinu na istočno" strani i pripremiti otvaranje u toku maja mjeseca. Zalim, izvršiti unutrašnje radove u sazidanoj svlačiomici i izgra~– diti reprezentativno tenis-igralište sa tribinama za 8.000 ljudi. Nadalje, predviđa se izgradnja tri igrališta za košarku, odbojku. i tenis kao i dovršenje igrališta hokeja na ledu. Sa skupštine su upućeni telegrami ministru unutrašnjih poslova FNRJ generalpukovniku Aleksandru Rankoviću, Centralnom komitetu KPH i FISAJ-u.

Milan Vranešević

NEŠTO O RADU SARAJEVSKOG SD »MILICIONARA«

Sportski kolektiv sarajevskog »Milicionara« otpočeo je radom 1947 godine, i to vrlo skromno. Sekcije su bile malobrojne, članstvo mlado i neiskusno, a postignuti uspjesi neznatni, ali, mjeseci provedeni u marljivom treniran-u i organizacionom učvršćivanju uskoro su pokazali svoje rezultate. Na svečanoj akademiji FISAJ-a 29 novembra 1949 godine u Beogradu, kolektiv sarajevskog »MiПејопага« роћуаеп је i nagrađen zajedno sa »Spartakom« (Subotica),

31