Narodna milicija

laca tako da će trke moći posmatrali oko 80.000 ljudi. Osim navedenog postoji i postava za takmičenje u dresuri konja preponskog skakanja sa okolnim zemljanim tribinama koja će biti u vezi sa natkritim jašionama i stajama. |

Za uređaje konjskih trka predviđa se zgrada sa svlačionicom za džokeje kao i vaga, sedlarnica za konje, a u vezi sa njima i krugovi. Za publiku se predviđaju kladionice i bifei, a za suce pomična tribina za filmsko snimanje starta.

Otvaranje ovog najvećeg »hipodroma« u našoj zemlji uslijedit će prvim trkama: za prvenstvo Narodne

CTDE

»Стрељачки гласник« — орган Стрељачког савеза Југославије, јесте“ један скромно опремљен лист који већ годину дана излази и својим садржајем доприноси јачању и омасовљењу стрељаштва у нашој земљи.

Стрељаштво код нас има богату и славну традицију. Кроз векове пушка је престављала симбол борбе за слободу п независност. У многим устанпима и ратовима наши су народи научили ла цене вештину уптребе путе и опмжја уопште. Отуда је и љубав према стрељаштву код нас врло велика.

Стрељаштво је влтетка забава, која вежба. стрпљење, истрајвост, хладнокрвност и око, те као таква од вели“ ког је значаја за одбрану та лбине.

0 значају стрељаштва и како се према њему треба одниесичи, зруг Тито је рекао: 5

»Стрељачки спорт код нас има услова да. се развије јер га наши људи воле. Али стрељаштво не би требало његовати само у ужем кругу: оно треба да буде масовно и да се развија по плану за опште физичко образовање. Развој стрељачког спорта, је за одбрану земље веома важна ствар и зато га треба његовати, ширити и

Slika 2

milicije FNRJ za pehar druga ministra A. Rankovića u toku mjeseca avgusta.

Još ima objekata koje treba izgraditi, kao: igrališta za razne sportske grane, svlačionice, jašione, plivališta i reprezentativni hotel. Svi ovi: objekti biće, kao što je to već učinjeno putevima posutim bijelim šljunkom, kod, onih koji su dovršeni, spojeni a cijeli park zasađen zelenilom.

Budući radovi zahtjevaju velike investicije. Ovakav objekt moguće je izgraditi samo u našoj narodnoj državi, koja poklanja veliku pažnju razvoju fiskulturnog pokreta.

Izgradnja ovog modernog fiskul-

ЉАЧКИ ГЛА

помагати. Стрељачки спорт не треба, готијењивати и сваки спортиста треба, поред оне гране спорта, којом се углавном бави да познаје и стрељаштво; као што треба да га познаје и сваки наш грађанин.«

Када се од сваког грађанина, наше отаџбине захтева да влада вештином гађања, разумљиво је да се у овом погледу много више тражи и очекује ол припадника НМ, који даноноћно блију над тековинама Народне револуције и социјалистичке изградње. Често од брзог и прецизног испаљеног метка зависи хоће ли неки бандит бити спречен у извршењу каквог прљавог дела упереног против народних интереса. Зато као једна од првих дужности поставља се да владање сружјем од стране припадника, НМ мора бити уздигнуто на највиши степен. Овом питању од стране руководства, НМ поклоњена је потребна пажња, и редовно се предузимају већ познате мере као што су настава итд. У оквиру фискултурног такмичења у ИМ за, пехар друга Ранковића стрељаштву је у ранг листи фискултурних дисциплина поклоњена нарочита пажња, а само такмичење у овој години биће

turnog parka pretstavlja: veliki radni uspjeh pripadnika NM Zagrebačkog garnizona. On će pridonijeti daljnjem populariziranju i omasovljenju fiskulturnog pokreta među pripadnicima Narodne milicije i kao, očigledan primer služiti kao potstrek za izgradnju i drugih stadiona po svim narodnim republikama. Jurica Peruzović

Slika 1: Raniji izgled terena gdje је napravljen stadion »Кајгетса«,

Slika 2: Futbalsko igralište sa lakoatletskom, stazom.

Slika u donjem levom uglu: Razna igrališta za ostale vrste sporta: tenis, ko-

šarku, odbojku itd,

CHMK

много шире него што је до сада било. Поред такмичења у оквиру Народне милиције, на државном првенству биће заступљена и Народна милиција. са одабраном екипом, што ће свакако знатно допринети даљем развоју стрељаштва у Народној милицији.

Но поред већ предузетих мера и оних које се предузимају, за што успешније овладавање вештином гађања, код припадника НМ, корисно ће послужити својим садржајем и »Стрељачки гласник«, који редовно доноси вести и резултате са разних такмиче pa, изградње стрелишта, савете светских првака и разне стручне чланке.

»Отрељачки гласник« допринеће по“ ред осталог да, се припадници НИМ што више повежу са стрељачким покретом у нашој земљи, те да и они са своје стране допринесу његовом јачању и омасовљењу. Зато с обзиром на важност питања која третира пожељно је да се што већи број припадника НМ претплати на »Отрељачки гласник«.

»Стрељачки гласник« излази двомесечно, а годишња претплата, износи 94 динара. Претплату треба слати Стрељачком гласнику Београд Тера зије бр. 511 на број чековног рачуна 101-9860812.

11