Narodna milicija

Првенство Народне милиције у боксу

У времену од 28 маја до 3 јуна у Скопљу је одржано првенство Народне милиције у боксу за 1950 годину. Ово је четврто овгодишње такмичење за пехар министра унутрашњих послова, ФНРЈ друга Александра, Ранковића.

На, игралишту ФД »Вардара« где је ово такмичење одржано окупило се већ пре такмичења око 8.500 гледалаца. Такмичари, постројени, су очекивали да се објави почетак. Такмичење је отворио помоћник начелника, Управе HM HP Македоније капетан 'Трпе Јаковљевски који је поздравио такмичаре желећи им добар успех. Друг Вељко Ронац, референт за фискултуру у Главној Управи НМ — поздравио је све присутне и укратко се осврнуо на важност овог такмичења, које се одржава у НР Македонији где је ова грана спорта до недавно била слабо заступљена. Он је напоменуо да боке треба и даље омасовљавати у редовима НМ, јер је та грана спорта, врло корисна и за њу постоје сви услови да се прошири и да достигне велике квалитете међу припадницима, НМ.

Првог дана такмичења сусреле су со најбоље екипе за које се претпостављало да су фаворити за. освајање Т места. на овом такмичењу. То је био суврет између екипе НМ Србије и екипе НМ Хрватске. Борба је завршена неочекиваном али заслуженом победом Србије са, 11 : 5. Истог дана одржан је бусрет између екипа Словеније и Црне Горе. У овој борби очекивао се резултат који је постигнут великом надмоћношћу Словеније, с 06зиром да бокс међу припадницима ИМ Словеније има дужу традицију и омасовљен је, док је у Црној Гори тек у развоју. Пдбедила је Словенија резултатом 12 : 2. Добро се показао млади боксер НМ Црне Горе Ивановић који је однео победу над својим противником и на тај начин донео својој екипи два бода.

Други дан такмичења, почео је екипном борбом између Хрватске и Словеније. Победила је Хрватска резултатом 11: 5. У другој борби истог дана, између екипа Босне и Херцеговине и Македоније победила је екипа БиХ са резултатом 12 : 4.

Трећег дана, такмичење се одвијало екипном борбом између Босне и Херцеговине и Црне Горе где је прва победила резултатом 12 : 2. Касније се састала екипа, Србије са' Македонијом и победила је Македонију резултатом 12 : 2.

Четврти дан настављено је такми чење борбом између екипа, Хрватске са Босном и Херцеговином где је Хр

М

ватска успела да победи резултатом 10:6, док је истог дана. Црна, Гора победила, Македонију резултатом 12:2.

Пети дан боксовале су екипе Орбије и Оловеније. У овом сусрету победио је фаворит — Србија, резултатом 12:4. Гога, дана, докончана, је борба, између Хрватске и Црне Горе где је Црна Гора, изгубила високим резултатом 14 :2.

Шести, најинтересантнији, дан овог такмичења, донео је неочекивано изненађење јер је фаворит Србија у борби са Хрватском побеђена резултатом 9:7. После овога наступила, је екипа, Словеније против Македоније коју је победила резултатом 12 :4.

Последњег дана одржана су завршна такмичења у којем су наступиле све екипе. Србија је победила Црну Гору 16 : 0, Хрватска Македонију 14 : 2, Босна и Херцеговина Словенију 9:5.

Према постигнутим резултатима, на, такмичењу у боксу за 1950 годину екипе су заузеле следећи пласман:

Т Србија, са 485 бодова, а за пехар 70 бодова,

П Хрватска, са. 470: бодова, а ва пехар 67,8 бодова,

ШЕ.иИХ. ca 480 бодова, а, за, пехар 62,0 бодова

ТУ Словенија, са 365 бодова а за пехар 52,6 бодова,

У Црна Гора _ са 260 бодова а. за пехар 87,5 бодова

УТ Македонија са 155 бодова а за пехар 22,8 бодова,

Поред екипног такмичења на овом првенству се одвијало и појединачно такмичењ за, прваке Народне милиције у боксу за 1950 г. Тако су се пласирали на прва места следећи другови: Мува категорија — Поповић Ђуро (БиХ), другопласирани — Кос Леон (Словенија), Бантам категорија — Андрејевски Миле (Македонија), другопласирани — Чигир Стјепан (Хрватска). Перолака категорија — Булат Миливоје (Србија), другопласирани Марић Ненад (Хрватска). Лака категорија — Матић Ђурица (Србија), другопласирани — Пеликант Иван (БиХ). Велтер категорија — Мајцен Златко (Хрватска), другопласирани — Хајдаревић Хамо (БиХ). Средња категорија — Ченгић Изет (БиХ), другопласирави — Јанковић Радомир (Србија). Полутешка категорија — Ћирковић Милан (Србија), другопласирани — Поповић Звонко (Хрватска). Тешка категорија — Мићовић Љубивоје (Србија),

другопласирани — Шимновец Викто рије (Словенија).

Према пропозицијама, Боксерског савеза Југославије сви првопласирани на овом првенству учесвтују директно у финалном такмичењу за првенство ФНРЈ, док ће другопласирани учествовати у квалификационим такмичењима и то са другопласираним из ЈА, Србије, Хрватске и првопласираним са, првих квалификационих такмичења. која су одржана у Љубљани.

О квалитету и напретку екипа треба нагласити да су поред Србије која, је заузела. прво место, и остале екипе уздигле своје боксере и да се видео велики пораст ове врсте спорта. Нарочито се истакла екипа Хрватске и БиХ које су заузеле друго и треће место на такмичењу. Тај пораст се огледа и у појединачном такмичењу. Док је прошле године Србија имала прваке свих појединачних места, овог пута је БиХ дала два, Хрватска, једног и Македонија једног. Овде треба, напоменути успех који је постигао млади боксер екипе Македоније Андрејевеки Миле заузимајући прво место НМ у бантам категорији за. 1950 годину. За успех екипа је необично важан и добар рад тренера, боксерских екипа. Словенија има добру боксерску екипу али се видело да су имали слабог тренера који се није довољно залагао за напредак своје екипе.

Успех екипа, огледа, се и у томе што су, за разлику од прошле године, учествовале све екипе НМ народних република. Комплетне су биле све изузев Македоније која је извела 5 боксера. :

Организација такмичења, HOBOpPHA ИМ НР Македоније, била је врло добра. Ово такмичење имало је, поред оста лих, и пропагандни карактер с обзиром да је у НР Македонији боке тек сада масовније захватио припаднике ИМ. Велики број присутних припадника НМ као и публике, говори о томе да је за ово такмичење владало велико интересовање. Пропаганда као и обавештавање преко штампе било је слабо организовано. Обавештавање грађана вршено је преко радио цен-

тра.

После завршеног такмичења, на за- | једничком ручку који је приређен такмичарима, објављени су резултати и предате спомен плакете екипном прваку ИМ, као и првопласираним у појединачном такмичењу. На крају, такмичаре је поздравио испред Управе ИМ НР Македоније капетан Јаковљев ски.

В. Ронац

25