Narodna milicija

Модерно одмаралиште за припаднике НМ и службенике МУП-а на Преспанском језеру

На најјужнијем делу наше земље, између планинских масива Галичнице и Бабе, плави се лепо Преспанско језеро. Његови сребрнасти таласи преливају се преко 30 километара, прелазећи Грчку и Албанску границу,

У одмаралишту приликом отварања гостима је обезбеђен угодан одмор.

које деле језеро на три дела. На, обалама језера шуми ситнозелено жбу ње и висока листопадна шума, а Перистер, највиши врх Бабе (2.600 метара) уздиже се над њим и штити га од планинских ветрова. Лепоту језера још више допуњују бели гемови који пливају по њему.

У старој Југославији, као и за време рата, ове лепотв нису биле познате нашим радним људима. Удаљено од путева и градова, са 858 метра над: морске висине, језеро упркос својих лепота није било искоришћено у туристичке сврхе. Капиталисти у старој Југославији нису имали рачуна да у једној таквој »пустињи« подижу хотеле и летовалишта. Тако су се његовој лепоти дивили само ретки пролазници и рибари оближњих села, који су, да би живели, проводили део дан постављајући и вадећи тешке рибарске мреже.

а ве када у нашој земљи радни народ има власт у својим рукама и када су сва богатства, својина, народа,

нема, ништа, што би спречавало и оне-

могућавало лепши живот нашем радном човеку.

Прошле године отворено је једно одмаралиште у Отешеву које има око 100 кревета, а које се и даље прошипује. Ове године 4 јуна, отворено је још једно одмаралиште — »Преспа«, које има око 200 кревета. Ово одмара лиште долази у ред модерно уређених одмаралишта. Нашим припадницима

у њему се пружа удобан одмор и разонода. Летовалиште. поред осталог, располаже модерно хтеђеним павиљонима; има културни дом, ресторан и друге зграде. У павиљонима је предвиђен смештај за фамилијарне другове и на тај начин је омогућено да, се породице наших другова, заједно одматају у овом лепом одмаралишту. Културни дом пружа посетиоцима свестрану разоноду, будући да располаже са салама за шах, билијар, стони тенис, салом за одмор и терасом за, играње. За време целе сезоне свираће добар џез Натодне милиције. Покрај павиљона налази се и плажа при којој су израђене скакаонице за окакање у воду; ту је и неколико десетина чамаца, моторни чамац, моторни брод којим је омогућена шетња, посетиоцима на десетине километара по језеру. Зелене шуме, свеж ваздух, пријатне сенке дрвећа, привлаче пажњу посетилаца језера. Зато припадници НМ врло радо користе свој годишњи одмор у одмарђалишту »Преспи« које се налази на једном од наших највиших планинских језера.

На свечаности одржаној поводом отварања, одмаралишта, присуствовали су помоћник Министра унутрашњих послова ФНРЈ, друг Петар Ивићевић, начелник Главне управе Народне милиције, генерал-мајор Никола Божанић, помоћници министара, народних република и други гости. Одмаралиште су посетиле другарице Вида Томшич, претседница Главног одбора АФЖ-а, Вера Ацева, члан Политбироа, ЦК КИМ и Мара Надева, члан ПК КИМ.

У име Министарства унутрашњих послова, НР Македоније свечаност је отворио начелник Републичке управе Народне милиције, пуковник та Чаушевеки. Поздрављајући присутне госте, он је истакао велику бригу др-

жавног и партиског руководства, које у времену када се улажу огромни надчовечански напори ва изградњу со цијализма у нашој земљи и поред безобзирне економске блокаде од стране земаља Информбироа, води бригу и за систематско подизање животног стандарда наших трудбеника. Пуковних Чаушевеки напоменуо је у свом изла, гању о намени коју ће имати ово одмаралиште. Говорећи да ће овде, поред тога, што ће моћи припадници Народне милиције удобно да се одморе, да сакупе енергију за још плоднији рад када се буду вратили, он је подвукао да ће оно такође да послужи и за зближавање и уповнавање наших припадника из свих репудлика и за јачање другарства код њих.

У име гостију на поздраве се захвалио друг Ивићевић, помоћник Министра унутрашњих послова ФНРЈ, који је у свом говору истакао да. је брига нашег државног и партиског урководства логична, и долази као рв: зултат друштвеног преображаја наше земље, резултат социјалистичког, марксистичко - лењинистичког · схватања, руковођења са народом и то даје предност нашој земљи да корача толико брво испред осталих земаља народне демократије.

Затим је помоћник Министра МУП-а Словеније изнео неке утиске са пута, по Македонији и дочека који је био приређен. Он је подвукао да је успех који је постигла НР Македонија за ово послератно време врло велики и изазива пријатно узбуђење.

Тако је ових дана отворено једно ново одмаралиште у нашој социјалистичкој домовини које ће пружити пријатан одмор и опоравак друговима. који ће у њему користити годишњи одмор.

Капетан Тоде Саздовски

Приликом отварања, гости су са интересовањем разгледали ново одмараљиште ц околину. #

28