Narodna skupština

СТРАНА 360

НАРОДНА СКУПШТИНА, - САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

Сељанп пз среза голубачког, који су били кметовн, жале се иа илаћање за склапање оиштпнскнх рачуна: Јелена П. Лазовпћа пз Драгобраће, ср. гружанског окр. крагујевачког молп, да јој се задржана потнора издаје н даље; Јулка Митровпћ моли, за иовишење ненспје. Сељани нз Новога Села, ср. пчнњског окр. врањског, моле, да им држава не одузнма утрнну, на коју су до сада илаћалп иорезу; Сељанп из Владимпраца моле, да се учнне пзмене у законским одредбама о стављању забране п о таксама; Днмитрије Днмитријевић, уиравнпк ношге у Београду молн да му се уваже неке годппе службе ; Управа крагујевачке задруге за међусобио иомагање н штедњу, жали се против порескога одбора за варош Крагујевац; Радојица Радојчић нз Горачпћа у ср. драгачевском окр. рудннчком, ?халн се прогив онштинскога суда ; Сељани нз Доњих Точана у ср. косаннчкон окр, тонлпчком моле, да не плаћају порезу на нзвесну утрину, која нм је натурена; Лазар Бранковић из Ваљева, моли за какву службу; Сељанп општнне рудннчке у ср. качерском окр. рудннчком моле, да им се кзвесно државно земљиште уступн на слободно ужпвање. Потпредседник — Све ове нрочптане молбе и жалбе уиућују се одбору за молбе н жалбе. Изволте чути један нредлог посланнчки. Секретар Др. Вукчевић чита: ПРЕДЛ.ОГ Народној Скупштини Усљед тешког финанспјског стања 7 земљн, а у цељн да се што више могућа штедња учинп, иредлажемо Народиој Скунштинп да решп : Чл. 1. Тачка 2 уредбе о ) егулисању плата нрофесорскпх од 15 фебруара ]858 год., која гласи : ; ,Уиравптељи нолугимназија иолучавају ио 100 талнра више од нрофесора ових заведења тако да ће онн 500 талира годишње имати" — укида се. 4.1. 2. Закон овај стуиа у живот кад га краљ иотнише. 16 Децембра 1890 год. Београд. Предлагачн: Вића Т. Радовановић, Ранко Б. Тајсић.. Потпредседник — Овај иредлог уиућује се надлежном одбору. Тривун Милојевић — Још прошлог месеца нзнега је једна ннтерисладија на г. мннис^ра фпнанснје, на којој је нрво иотписап Ранко Тајсић и ја, у којој га ннтамо, но ком је закону н на основу чега је наредно да се од кметова, иредседннка и рачунополагача од 85 на до 90 године, узима од некнх но 50 а од неких но 60 динара на име днјурне онима који рачун скланају. На ту интернелацнју г. миннстар ннје одговорпо п ја молпм председннка да уппта г. мннистра хоће ли одговорнти на ингериелацију за време ове сесије. Потиредседник — Мннистар финансије извесгио је нредседнишгво, да ће он одговаратп на интерпелацпје онога дана,1Гога даиа буде Скуншгина одредпла иосле наступајућпх ферија. Сад прелазимо на двевнн ред. На дневном. је реду додатак члану 89 закона о иословном рсду у Државном Савету који је јуче враћен одбору. Изволге чути госн. известпоца.

Известилац Вит. Младеновић — Овај чл. 89 ми смо задржалп како је н ире гласпо а додали смо само ово, да ће Савет прегледати и жалбе о производњи барута као и оне о моноиолу соли н дувана, а ко ће да пзвиђа кривпце то ће доћп у са.м закон о пронзводњп баруга, као што је то дошло у законима о монополу солн п дувана. Га пзмена гласпће: X Разматрање пресуда но закону о мононолу дувана, со .111 и барута. Чл. 89. Жалбе протнву пресуда но закону о мононолу дувана (Чл. 149 закона о мононолу дувана од 14 марта 1890 год). и по закону о монополу соли (чл. 16 закона о мононолу соли од 17 марта 1890 год.: чл. 9 закона о иронзводњп, увозу, иродајп п потрогањи барута и раснрскавајућих смеса од 17 апрнла 1890 године.) Савет упућује иоједпним својнм члановпма на иредходно разматрање н нзвештај. Потпредседник — Пошто нико не тражп реч, то стављам на гласање чл. 89 онако како га је сад пзвестплац про чнтао. Ко је за то да се чл. 89 примп, нека пзволн седети; а ко је против нека устане? (Свн седе), Оглашујем да је Скупштина усвојпла чл. 89 ; и с тпме је свршено друго чпгање закона о пословиом реду у Државном Савету. Сад нма да се нменпчпо гласа за овај закон у целини. Ко је за овај закон нека изволн казати „за" ; а ко је иротнв иека пзволн казати „протнв".

Секретар нрознва: Алекса Ратарац, за; Андрнја Љубнчић. за; Арса Дреновац, за; Арсеније Прокоппјевпћ, за; Арсеније Ирнћ, за; Атанасије Вучковпћ, за ; Алимпије Васпљевић, за ; Аврам Бељић, : за ; Богосав Ионовнћ, за ; Васа Манојловнћ, за ; Витомир Мла' деновић, за ; Вића Радовановић, за ; Вуча Николић, за ; Даннло Јовановпћ, за; Днмнтрнје Илнџановнћ, за; Димитрпје Ђирковић, за; Доброслав Ружић, за; Драгпша Станојевчћ, против ; Ђока Анђелковнћ, за ; Ђорђе Брачннац, за ; Жпван Радосављевнћ, за ; Живко Малопарац, за ; Живан Жнвановпћ, за; Илнја Мојнћ, за ; Јован Авакумовић, за Јован Ђаја, за ; Јован Поњавпћ, за; Јован Мплић, за; Јован С. Јовановпћ, за ; Јован Ннколић, за ; Јованча Стојановић, зп ; Јокснм Павловић, за ; Коста Борисављевнћ. за ; Коста Вл^јић, за ; Коста Динпћ, за; Коста Јурпшпћ, за ; Лазар Илнћ за ; Лазар Лазаревпћ, за ; Лазар Мнловаиовић, за ; Лука Лазаревић, за; Лазар Милосављевић, за ; Љуба Јокспмовић, за ; Љуба Новаковнћ, за; Љубинко Мплинковпћ, за ; Макспм Сретеновић, за; Марко Петровнћ, за; Мата Макснмовић, за ; Мата Радојковић за-; Мика Сиасојевић, протпв ; Мнлан Глпгорпјевпћ, за : Милан Ђ. Ђурић, за ; Милија Миловановнћ, за ; Милојко Лешјанин, за ; Мнлош Обркнежевић, за; Мнлош Марковпћ, против ; Мнлутнн Гарашанин, за; Мнхајло Кр. Ћорђевпћ, за; Михајло Поиовић, за ; Михајло Ристић за ; Младен Аксентнјевић, за ; Младен Живковић, за ; Младсн Марковић, за ; Мплан Поновић, за; Никола Жнвадиновнћ, за; Никола Протнћ, за ; Никола Ристић, за ; Новак Милошевић, за ; Иавле Ранковић, за ; Павле Станковић, за; Пера Максимовић, за ; Раде Цротпћ, за ; Радоје Костнћ, за ; Рапко Петровпћ, за ; Раша Нннпћ, за ; Рпста С. Поповић, за; Савко г Буспћ, за; Снма Косгић, за ; Сретен Гогић, за ; Станко Петровић, за; Станоје Нешнћ, за ; Станојло Вукчевнћ за ; Станча Виде^овнћ, за ; Стеван Миљковић, за ; Стеван Ристић, за ; Сгојан Станковић, за ; Сава Велпчковпћ, за ; Таса Николајевнћ, за ; Таса Вукосављевнћ, за; Тодор Радовановић, за; Тома Бојичпћ, ча; Трифун Мплојевић, за ; Урош Вукпћевпћ, за : Фплин Мило.јевпћ, за ; Димитрије Катић, за. Потпредседник — Изволте чути резултат гласања. Гласало је 95 посланика, од којих ј(? 92 иосланика гласало за закон, а тројнца против. 11рема гоме оглашујем, да је Скупштина усвојила овај закон у целинп. (илставиђе се)

Одгопорпи уредиик Ранко Петровнћ

ШгАМПА КРАЉ. СР11С ДГЖА1ШЕ ШТЛМПАРИЈЕ