Narodna skupština

СТРАНА 475

напише облпгацпју јер му трговац не да да узме мал без пара. Еад га ои кеже с том облигацијом, он гледа да се 1гурталише те облигацпје " да је отвупп илп са шеницом или са бравом или ма чим бпло, али по несрећи његов брав угине, шеницу убпје град п облнгација застане још две три године, а неко ц умре, а непсилати. Она облигација од 200 гроша иорасте за неколико годииа на 700 гроша. Сада сељак је принуђен још више да нађе начпна како да се отресе те облигације, он се довије н оде код Умраве Фондова и тамо се задужи. С новцем, који д> бије оп налирн и иснлати дућанџију. Међутим п дан даиас дугује Уи1>ави Фондова. Ја знам ва много гаквих случајева. Још имам ово да кажем; мени је веома жао, што смо оставилп главне стварн н што смо смели с ума да народ од нас мпого очекује. Ја не знам од к.уд смо наншлн да решавамо ове стварн, од којих народ не болује. Мн треба наше.м народу да се одазовемо на оно, што смо му обећали пре неколико годипа. Ми смо занемарили своју дужност и бацамо се на ситније стварн, и почели да пзучавамо интање о сеоским дућаиима, да мећемо ђерам уварошима и да стварамо услове варошнма да ваде трошак од сељака, који је и онако изнуреи н готово дошао до ирошње. Ирема овоме што рекох ја сам овом иредлогу з^вонеком иротнван н гласаћу нротпв њега. Потпредседник — Говорио је већ 21 говорннк и пма још 17 нријав .Бених говорнпка. Пошто је већ један сат после подне, је лп вољна Скуиштина да данашњу седницу закључим. (Јесте). Изволте чути један указ Краљевских Намесника. Секретар Младеновић чита: 7 имш ЊЕГОВОГ ВЕДИЧАНСТВА АЛЕКСАНДРА I по иилости бошјој и вољи народној Краља Србије МИ КРАЉЕВСНИ НАМЕСНИЦИ На иредлог Нашег миннстра унутрашњнх дела, а но саслушању мнннстарског савета, на основу члана 34 Устава. Овлашћујемо Нашег мпнистра унутрашњих дела да поднесе Народној Скупштинн, сазваној у нрви сазнв прве нерноде, иа решење предлог, да се општина Бајевачка у срезу нодгорском округа ваљевског одузме од истог среза н ирида срез\ тамнавском нстог округа. Нанг министар унутрашњнх дела нека но овоме иоступн. 23 јануара 1891 год. у Београду. Јов. Риетић К. С. Протић Ј. Бели-Марковић. Министар унутрашњих дела, Св. Милосављевић с. р. Нредлог гласи: КРАЉЕВСКО-СРИСКО Министарство унутр. дела 11Бр. 765 23 јануара 1691 год. Београд. Народној Скупштини Сељаии села Бајевца, које само за себе сачињава оиштнну Бајевачку, у срезу подгорском округа ваљевског, моле, | да сс њнхова општина одузме од среза подгорсвог н прида срезу тамнавском округа ваљевсвог.

Ова оиштина има 187 сиосо5ни адасача, а на збор дошло је п гласало за одвајање 169, дакле више него што се тражн чланом 7 закона о адмипистративној иоделн Краљевнне СрбнЈе. Осим тога, ова општина иема инкакве заједннце са срезом подгорскпм, јер је и пре иоменутог закона била у срезу тамнавском, те не носгоји ни један случај од нзложених у члану 6 реченог закона но коме би се још шта нмало раднти. Па како је, као шго се тражн законом о администрагивној подели, го ми је част нредложитн Народној Скупштини, да она изволи на основу члаиа 4 нстог закона решити; „да се онштнна Бајевачка у срезу нодгорском округа ваљевског, одузме од истог среза н ирида срезу гамнавском округа ваљевског." Министар унутрашњих дела, Св. Милосављевић, с. р. Потпредседник — Предлог се упућује одсецима. Част ми је известитн Скупштину, да ће г. мнннстар привреде битн у стању, да одговорн на ннтернелацију г. Ж. Величковића најдаље до 5 марта ове године, докле ће ирибавити нодатке. Данашњу седнпцу закључујем и заказујем сутрашњу у 9 часова пре иодне. На дневном реду биће иродужење данашњег дневног реда. Молим госноду из свију одбора да дођу после нодне да раде. Састанак је трајао до 1 часа по иодне.

46 САСТАНА^ 25 јануара 1891 год. у Веограду

ПРЕДСБДАВАО ПОТПРЕДСЕДНиК Димитрије КатиБ СЕКРЕТАР Др. Станојло Вукчеви! Почетак у д'/ 2 часова нре подне. Прису гнн су бпли г. г. минисгри: фннансије, народне ирнвреде, нросвете и црквеннх послова, правде и грађевина. Потпредседник — Отварам 46 редовнн састанак. Из волите чути иротокол 45 састанва. Секретар Вит. Младеновић — нрочита наведени протокол. Потпредседник — Прима ли Скуиштпна ирочнтанн иротоко .1 ? (прима). Изволте чути молбе и жалбе, које су Скуиштинн унућене. Секретар Станојло Вукчевић — чнта: Фрања Елезовнћ, професор из Зајечара; Тодор Миловановић, иисар среза пчињског у округу врањском; Владимир Радуловић, иисар среза рађевског у окр. нодрннском; Паја Поиовић, мајор у иензији — моле да им се признаду п урачунају извесне године службе. Сељани из Горњег Међурова у ср. нишком, окр. топлнчком, моле да се упнштн судско решење, но коме за земљу дугују Махмуту 25.600 дпнара. Суд оиштине корманске у ср. моравском. окр. крушевачком, моли да се на иотоку у Корману нодигпе ћупрпја; Јован и Димитрпје браћа Савнћп, из Ландола у ср. смедеревском окр. иодунавском, моле да се задржн продаја њиховог имања. Потпредседник — Све ове молбе п жалбе упућују се одбору за молбе и жалбе. Сад ирелазнмо на дневни ред. На дневиом реду је иродужење иретреса закона о сеоскпм дућанима. Молим г. изве-