Narodna skupština

СТРАНА 720

НАРОДНА СКУПШТИНА, - САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

Као што видите, министарство је дало оставку, те због тога не може се данашња седнида држатн. Данашшу седмнцу закључујем, а кад ће бнтн друга седннца јавнће се, ношго се иово мнииста^ство образује. Али молнм госиоду нз свпју одбора, да остану сад овде да раде на предметима који су им иредати. Састанак је трајао до 10 часова ире иодне.

63 САСТАНАЈ^ 11 фебруара 1891 год. у Београду

иредседавао иотиредседншс Паја Вукови& СЕКРЕТАР Љуб. ЈоксимовиЗ. Почетак у 10 и по часова пре подие Ирисуствовалн су г. г. министрн: нредседник миннстарскбг савега Ннкола 11. Пашнћ, грађевнна Пера Велимировић.. финаиснја М. Вујић, иравде Г. Гершић, иривреде К. Таушанонић, унутр. дела Ј. Ђаја и иросвете Андра Николнћ. Потпредседник — Отварам 63 редовнн сасгаиак. Изволте чутп нротокол 62 редовнога сасганка. Секре^гар Лука Лазаревић чита тај нротокол. Потпредседник — Прима ли Скуиштина ирочитани иротокол. (Прима). Изволте чутн молбе и жалбе, унућене Народној Скунштинн. Секретар чпта: Обућари нз Алексннца моле, да се донесе закон о ноделн рада; Сељани из Лешнице, у срезу јадранском, окр. нодринеком, моле, да се одвоје од добрићске и образују засебну оиштнну; Стеван Николнћ, ннсар среза зајечарског, Павле Јовановић, учнтељ нз Иирота, Благоје Јовановпћ, иочасни мајор у нензнјн, Лазар Брачннац, телеграфнста нз Нпша, и Јован Мла деиовић иорезник моле, да им се уваже извесне годиие службе; Љубомир Бојовић нз Београда, молн, да му се да новластнца за ливење ш гамиарских слова ; Цуномоћнпцн онштине бошевачке, у срезу и округу иожаревачком, моле, да им се нснлати реквизиције ; Судовн онштнна инличке к солотушке, у ср. рачанскоме, округу ужичком, моле, да им се сагради школа о трошку државном; 'Борђе Бабић комичар, моли, да буде ослобеђен од таксаза илаклте; Браћа Мпленковнћи пз Радоњице, у срезу лесковачком. окр. врањском, молс, да им се рок за подизање механе продужи до 1894 годнне; Пуномоћници оиштине божевачке у ср. и округу пожаревачком, моле, да нм се пе ограничава иродаја артнкала у сеоским дућанима; Илнја Басић н Стеван Ирић из Добрујевца, у ср. алексиначком, окр. крушевачком. жале се иротнв иресуде среског начелинка; Сељани из Глободера и Мачковца, у срезу расинском, окр. крушсвачком, моле, да вуку дрва за гориво из Јастребца; Еснаф поткивачко-ножарско-пушкарски нз Нпша, молн, да се не дозвољава по селима радња истих заната; Оиштнна рожаиска, гостиљска, љубишка н сирогојска, у срезу златиборском, окр. ужичком, моле, да старци не плаћају бнр; да нм се сагради школа; да појсднни заграђују своја имања ј н да им се нремерн земљпште;

Грађани опшгине љубишске, у ср. и окр. ужнчком, моле за нсплату реквизцције; Грађани оиштнне стоиарске, у ср. н округу ужпчком, моле за нсплату реквизицнје; Никола Мнлојковнћ свештеник у Расну у срезу рамском, окр. ножаревачком, молн да му се изда бир ненлаћен запрошле године; Суд и одб.ор ошпт. љубпшке, у срезу златпборском, округу ужичком, моли да им се понова иремери а оцени земљнште; Суд и одбор општпне рожачке, у ср. љубнћском, окр. рудничком, моле да се укине тарифа за ирелаз иреко моста на Моравн ; Суд н одбор онштине љубишке, у ср. злагиборскоме, окр. ужичком, моле, да им се сагради школа и да се устуип општнни део планине Муртенице; Мнлан Марић нз Мачката, ср. н окр. ужичког. молн за државну номоћ; Стојко Мпленковнћ н Таса Марковпћ пз Јовца у ср. пољаничком, окр. врањском, моле да се н њима што даје од имања, на коме су бнле чифчнје; Мплан Спасојевпћ пз Иетрпја у ср. смедеревском, округу подунавском, моли за исплату реквизицпје; Суд општине мачковачке у срезу косанпчком. окр. тоилпчком, моли, да нста општниа буде ослобођена илаћања порезе на утрину; Суд и одбор оиштпне мањачке, у окр. врањском моли да оиштниа буде одвојена од масурпчког и ирпдана нољаничкоме срезу. Потпредседник — Ове ирочптане молбе н жалбе уиућују се одбору за молбе и жалбе. Изволте чутн неколико молбп иосланичкнх за одсуство. Секретар чита : Народној Скупштини Ззбог нужних домаћнх својих иотреба, молим Народну Скуиштину да ми изволи одобрити шестодневно одсуство. 12 фебруара 1891 год, у Београду. Т. П. Туцаковић. Потпредседник — Одобрава ли Скуиштина тражено одсуство ? (Одобрава). Секретар чнта : Народној Скупштини Молнм Народну Скуишгину да мп изволн одобрити двадесвт дана одсуства. 11 фебруара 1891 год. Београд. Пет. Максимовић нлр . послжник. Потпредседник — Одобрава ли Сауиштпна тражено одсуство ? (Одобрава). Секретар чита : Народној Скупштини Молим да ми се одобри пет дана одсуства због болестп у кући. 11 фебруара 1891 год. Београд. Вукчевић ПОСЛАНИК. (ИАСТАВИЋЕ СЕ)

Одгопорни уредник. Ранко Иетровић

ШТАМПА КРАЉ. СР11СКЕ ДРЖАВНК ШТАМПАРИЈЕ