Narodna skupština

СТРАНА 856

НАРОДНА С КУШПТИНА, САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

пам казати, да смо тај рачуц прегледали, — да овде не правите уштсду, али кад хоћете баш, да се нешто уштеди, онда да ову одборску уштеду од 7.000 дин, преполовимо, те да овај кредит место 12.000 дин. буде 1 5.000 дна То је, господо, врло нужно и ту немате шта да штедите. Известилац — Ја примам овај г. министров предлог. Радиеав Митровић. — Из овога буџета ја видим да су све ове партије повећане и веће су него што су лањске године биле. И према гоме нема места да се више повећавају. Министар просвете Андра Николић — Г. Радисав Митровић није вас тачно изиеетио. Лањске је годнне ова цифра била 18.0 00 дин. а сада је стављено 19.6 8 0 дин. а то долази отуда, што нма више још 2 нрактпканта за тимочки духовни суд а то износи по 840 дин. годишње плате на једнога — свега 1.680 дин. кад се ова цифра дода суми од 18.000 дин. износи 19.680 дин. и отуда г. Радисаву изгледа да је ова позиција повећана. Ја вас дакле молим да преполовнмо ову цифру, коју је одбор уштедио и пристајем да буде овај креднт 15.000 дин. и молим да ме не оставиге да узмем за практиканте буди кога, који не умеју да пишу и да нх платим 4— 500 дин. Радисав Митровић — Ја сам видео и пз примедбе да је ова партија повећана, а то с тога што су ушла она два прак тнканта. Ја сам дакле гледећи на ову примедбу за то тако и говорио да је ова партија повећана. Министар просвете Андра Николић — Па ја сам то и казао да су овде ушла та два практиканта. Потпредседник — Да би се могло гЈасати о предлогу министровом треба по пословнику да га нотпомогне довољан број посланика. (Помажу га). Известилац — И ја сам примио његов предлог. Потпредседник — Онда стављам на гласање предлог г. мииистра просвете који је подпомогнут, Предлог његов гласи: «да на практиканте у место 12.000 дин. буде 15.000 дин». Ко је за предлог г. министра просвете тај нека седи, ко је противан тај нека устане? (Већина седи). — Објављујем да је Скупштина усвојила овај кредит по предлогу министропом. Известилац — Код ове последње тачке, господо ; ја сам и при првом читању говорио да је ова сума на служитеље врло мала, јер ми имамо доста ве.шких гимназија, где су потребни више служнтеља. С тога дакле ја и сад предлажем да ова сумз буде 60.000 дин. Потпредседник — Сад ћемо гласати о целокупном кредити на опште трошкове. Ко је за то да се овај кредит на опште трошкове, као што је на првом читању усвојен са изменом ове суме на плату практиканата по предлогу министровом, усвоји, тај нека седи, ко је противаи тај нека устане ? (Већина седиј. — Објављујем, да је Скупштина усвојила овај кредит. Са овим је свршено и друго читање буџета министаргтва просвете. С тога данашњу седннцу закључујем, а другу заказујем за сутра у 8'/ 2 часова нре подне. На дневном је реду: продужење данашњег дневног реда о буџету. Молим господу из свију одбора да дођу после подне да раде. Седница је трајала до 12^2 часова у подне.

75 САСТАНА^ 25 фебртара 1801 год. у Београду председлвао потпредседник Димитрије Кати^ секрегар Ј1ука Лазареви& Почетак у 9 час. пре подне. Присутна су бида г. г. министри : председник министарства, министар Фннанције, унуграшљих дела и иностраних дела.

Потпредседник — Огварам 7 5 састанак. Изволте чути протокол 7 4 састанка. Секретар Љ Јоксимовић чнта протокол тога састанка. Потпредседник — Усваја ли Скупштипа прочитани протокол? (Успаја). Изволте чути молбе и жалбе које су упућене Скунштини. Секретар чита: Драгутин Марковић војни иушкар из Књажевца, жали се на мииистра војног, због цеиздатог селидбеног трошка; Милан Радивојевић свештеник нз Куши ^ева, жали се на власт среза моравског, окр. пожаревачког, што му није наплатила бир ; Сава Грујић ђенерад моли, да му се уваже извесне године ; Панто Игњатовић, Јован Шкуљевић и Ђока Степановић војни инвалиди из Веограда, моле за повишицу инвалидске потпоре ; Арса Грбић и још 18 општннских писара из Лесковца, моле да се о државпом трошку заведу нрактични курсови за њнну спрему; да им држава помогне у подзозним трошковпма па те курсове; да пропише спрему за општинске писаре; да ^ нм одредн мипимум плате и одговорност у служби; Грађани села Шебета у ср. заплањском округа топлччког моле, да се одвоје од општине вргопске и придруже општшш лнчкој; Сељани села Гор. Драговља у ср. заплањском окр. топличког, моле, да се одвоје од општине доњо-драговске и придруже општини личкој; Луји Капелан. позлатар пз Београда, моли за повластицу на пскључиву израду рамова н шипака за израду оквира сваког облика. Потпредседник — Све ове молбе и жалбе упућују се одбору за молбе и жалбе. Изволте чути две молбе за одсуство. Секретар чита: Народној Скупштини Због слабости у породици, потребно ми је >пет дана одсуства, па молим Народну Скупштину да ми исто дозволи. 2 4 Фебруара 1891 го^. Београд. Стеван Ристић нар. ПОСЛАНИК. Потпредседник — Одобрава ли Скупштина тражено одсуство ? (Одобрава). Секретар чита : Народној Скупштини Због мојих нужних послова потребно ми је да мп се одсуство продужи још шест дана. Молим Народну Скупштипу да ми ово одсуство дозволи. 2 4 Фебруара 1891 год. Врање. нар. посланик за варош врање Јанча Јовановић. Потпредседник — Одобрава ли Скупштина тражепо одсуство? (Одобрава). Изводте чути јодно питање на министра унутр. дела. Секретар чита: (наставиђе се)

Одговорни уредннк Ранко Петровић

ШтАМИА КРАЉ. СР11СКЕ ДРЖАВНЕ ШТАМПАРНЈЕ