Narodna skupština

8 НАРОДНА ОКУПШТИНА

Тосподину Министру Шравде Првостепени суд за град Београд има част умоанти Господина Министра за дејство код Народне (Окуштите, да се може узети на кривични ислит и судити P. Лости Борисављевићу. народ. посланику, који је између осталих тужбом Министра Народне Шривреде од октобра 1909 тод. Бр. 7180. оптужен код овог суда збот дела из т. 3. чл. 101 закона о акц. друштвима. Под ·/. шаљу се ова акта, Бр. 26150 9). сешт. 1911. тод. Београд

Судија -К. Крстић с.р.

Министарство ПРАВДЕ Бр. 14454 22-1Х-1911 год. Београд

Народној Скушитини

Част ми је умолити Народну Окупштину да по овом тражењу прв. суда за град Београд, а у смислу чл. 124. Устава изволи донети овлашћење да се г. Борисављевић, народни посланик за означено дело може узети на кривични испит и судити,

1. октобра 1911 rod.

Београд Министар Правде

Д-р Др. Аранђеловић с. |.

Председник, Андра Николић. — Изволте чути

= писмо г. Милуна Лукића.

Секретар, Бал. Филиповић прочита писмо Г. Милуна Лукића о повлачењу оставке:

Председнику Народне Скупштине Београд.

Оставку моју поднету у месецу августу ове го-

дине повлачим. 4. октобра 1911. тод.

Београд Милун Лукић народни посланик Председник, Андра Николић. — Господо,

услед тота ја сад не могу подносити, као што сам јуче обећао, акт о оставци г. Лукића.

Изволте чути извештај вериФикационог одбора о оставци г. посланика Томе Милића.

Секретар, Рад. Филиповић прочита извештај:

Народној Скупштини,

Пошто је у седници Народне Окушштине од 8. октобра 1911. год. на Т. редовном састанку прочитана оставка народног посланика т. Д-р Томе 0. Милића, — па потом упућена одбору за преглед посланичких пуномоћстава, то је одбор по расмотрењу акта за изборни пожаревачки округ нашао.

Да оставку г. Милића треба уважити, а на место његово да дође г. Живко Р. Миливојевић, економ из Шапина, као четврти по реду са листе г. (Стојана Д. Рибарца чија листа није исцрпљена ; па зато предлаже Народној Окупштини да г. „Кивка Р. Миливојевића огласи за посланика у смислу Чл. 997 зак. о избору народних посланика.

_ мосталног клуба.

За известиоца одбор одређује г. Рад. !. Фи-

липовића. у 4. октобра 1911. год. у Београду. Секретар Рал Т. Филиповић Чланови ·

Љ. Јовановић, Петар Мишић, Драг. Пећић, Драг. М. Јоксимовић, Д-р Драт. Павловић.

Председник, Андра Николић. — Ја ћу, господо, наредити по закону да се извештај штампа и у најкраћем року, кад буде могуће, после 24 сата, ставиће се на дневни ред.

(ад, тосподо, прелазимо на дневни ред: избор одбора. Молим, да се Скупштина равдели у секције у собе како су означене што ће видети господа посланици и да се изаберу прво председници и секретари секција. Затим, одбор Финансијски, одбор за разгруписавање и образовање нових општина, одбор за молбе и жалбе, административни, за оцену посланичких редлота и за издавање посланика суду. Ако господи посланицима није познато собе су овако расподељене: прва секција у соби министарској, друга секција у соби секретарској, трећа, у соби радикалног клуба, четврта у соби националног клуба, пета у соби напредњачког клуба, шеста п седма секција у овим двема собама са-

Стојан Рибарац. — Молим за реч.

Председник, Андра Николић. — Има, реч т. Стојан Рибарац.

Стојан Рибарац. — дЗамењујући једну Владу,

коју је подржавала поуздана већина. скупштинска., кабинет Г. Миловановића, који је у тренутку наименован био, без већине скупштинске, још је израз само једностраног поверења Круне. Поред тога, тај кабинет, који представља измену у односу Владе према СОкупштиви, и Скупштине према. Влади, и који је са својим председником и још два своја члана туђ Окупштини, постао је изван Окупитине и у осуству њеном.

Народној Окушштини још нису познати: ни порекло кабинета, ни извор његове снаге одржања, ни њетови смерови. А Народна Скупштина има несумњиво право да зна то: и по парламентарном реду и по значењу и суштини парламентарности. Најзад, то је п потреба коју заповеднички истиче и усколебаност европске политичке ситуатије и стања у коме се због тога н наша земља налази. (0 тога молим Председништво, као представника Народне СОкушштине, да Владу Краљевску потсети на прву њену дужност, да се представи Скупштини, и да јој, у форми познатој и усвојеној, каже: шта она значи, на кота се овде ослања пи чему теми.

У псто време ја ћу на послетку да изјави у име својих пријатеља, наравно, и у име своје, да Народна странка нема ни најмање поверења и да се за успешну акцију на пољу националних 34 датака српских не нада ничему од Владе, којој стоји на челу један берзијанац из доба анексије.

Председник, Андра Николић. — Косподине посланиче, ја вас молим да ту реч гргнете. Реч „берзијанац“ ви не можете казати.

Ја вас морам опоменути.

t-

ЕБУ ср и

Ф бо о, >

f