Narodna skupština

6 : НАРОДНА СКУПШТИНА

свако шитање редом одговорим. Тако, на прво питање, у каквом је стању исправпост муниције за · брзометне пољске топове, имам да одговорим ово. На шрапнелима који су набављени по уговору из 1906. и 1908. године, а који су монтирани за дејство, има извесан број упаљача, око једне трећине нелокупног броја, који су неисправни за темпирапо дејство. Ова остала муниција и шрапнели који. су набављени по уговору из 1910. тодине и разоравна зрна ву у исправном стању.

Друго ми је питање положено, ако код шраннелске муниције има недостатака, у чему се она састоји, п колика је штета од THX недостатака. Поменута ненеправност за темпирано дејство, састоји се у овоме: У средини улаљача има један пцилиндер усправан у коме су смештене справе за темптрано дејство. Смештена је каписна опруга сигурности, и итла за упаљивање. Са тим цилиндром положено стоји један канал у коме се налази ваљах од барута. Тај барут стоји у вези са капслом. Кад се кашсла опали онда се њиме саопштава ватра темпираном конуту. Тај барутни ваљак се распада услед влаге и из њега се одваја шалитра која се после кристалише у цилиндеру на справама темпирним које се налазе у њему. Услед тога темпиране справе не могу да дејствују како треба, за темпирано упаљивање, јер шалитра која се кристалише укочи опругу те игла за упаљивање не може да удари капелу н да је упали кад зрно буде покиснуто, што она треба услед своје инерције да изврши, То и такав шраппел кад удари у тврд предмет, он ипак производи дејство. То је та неисправност за опаљивање. Ја сам отворио кредит од 25.000 динара за оправку оваквих упа-= љача, а колика је штета од овога, за сала се још не може знати, јер све оправке нису још довршене, а кад то буде свршено знаће се тачно колика ће штета од тога блти. Сад имам да одговорим на треће питање, јесу ли шрашнели са тим недостацима причињени од Фабрике, или су се они у нашим матадинима покварили.

Напоменух у одговору на другу тачку да се барут распада усљед дејства влате. Сви који су испитивали ову ствар, и комисија и стручни хемичари, слажу бе да је томе узрок влата. Има само један тлас, један стручњак, капетан Џаљић, који налази да томе није узрок влага, него електрична струја, због које се распада алуминијум и усљед тога ствара алуминијум нитрат, који укочи дејство темпиране справе, као што укочи и шалитра.

Испитивало се од куд је влага могла да нападне на барут. Комисија која се бавила проучавањем и испитивањем тога утврдила је да шрапнели нису добро чували, па нису добро паковани.

Да објасним ово чување шрапнела.

Ми добијамо шрапниле из Фабрике у одвојеним

елементима : одвојено долазе зрпа, одвојено долазе ·

упаљачи, и то ови одвојепо у засебним плеканим кутијама занетованим, и кад треба зрна да се спреме за дејству, онда се она монтирају. Упаљач се наврне на шрапнел и зрно тако спреми за дејство. Како су били догађаји на крају 19083 а у почетку 1909 год. који су вама свима познати, то се радило веома журно, да се ти елементи саставе и муниција монтира.

> који су рађени 1909. године :

. Радило бе, како имам извештај и дан и ноћу ЏШриродно је, да је при таквом раду могло да

вале утицај влаге на, упаљач. То је једна могућност, Друга је могућност ова.

-

у којима се таква муниција треба да чува, ит којима има да остане донде, док се неметне |

лазили, у таквој се налавила и муниција.

Даље тосподо, комисија налази, да је извојј влаге и у сировом дрвету, од кога су прављен пречате, сместишта за ;

комисије : тврде, да је влага која се налази у дрвету, ут цала Ha распадање барута. Сем тога, како су

ћебад него да су упаљачи морали собом још фабрике донети клицу влаге. |

Да се реши питање, да ли је влага или клицини за њу донета, из Фабрике односно заједно са упаблт љачима, или је она могла да уђе с поља при употребио ушаљача т,ј. кад су упаљачи вађени из занетовани кутија, комисија је тражила и овој је послато не колико занетованих кутија из војно-техничког заџ вода: она их је отворила и три члана комисиј један пуковник и два потпуковника констатују ди су ти упаљачи потпуно исправни. Потпуковник Раб! досављевић и овде је одвојио своје мишљење = налази да има извесних знакова, | може судити да ту лежи клица влаге, Б о: доцније да развије, као што се развила и кој осталих. i

Шотпуковник · Радосављевић поткрепљује миш шљење тиме, што нису испитивани они упаљач који су рађени 1907. и 1908. године, него OHIO а мисли, да су ис тодинаниг,

питали оне, који су рађени 1907. и 1908.

би могло да се утврди да су упаљачи донели собом клицу влате. |

Није се, господо, имало ни једне тодине. Све су кутије биле отворене приликом мону тирања које сам мало пре непоменуо. Праведне пресуда по овоме могла би да буде само кад би имали макар једну занитовану кутију

тирање.