Narodna skupština

„таг, да оваква муниција, каква је наша шрапнелке. муниција не ваља, и да мора да претрпи нодесне поправке, па да се доведе у исправно ошшње и да ће нас те преправке коштати. У исто Улива намеће нам се питање, па шта ваља у овој nain? He ваљају шрапнели, не ваљају ни кошуљице ааваљају поправљене пушке у крагујевачкој топо-

шнаници, не ваља нам ни нова ни стара пешачка гишиција, — а место тога имамо... (Воја Марилилић: Џалате!) Палате као што лепо рече т.

| ја Маринковић. Анекспоно време знате колико (ваттрајало, оно није трајало тако дуго, да је могло 1еневарити муницију у карама, јер се мора признати „лат, да пико није кадар утврдити време трајања. „89%, па према томе не може утврдити ни време неџјања муниције ? 12 Муниција мора да пстраје па ма колико дуго qr % трајао. Међутим, баш у то време, за време апекзноне кризе, па и доцније, муниција је остала да гуневуче по карама. UP. Министар нам ништа не подађе да ли је оп од својих потчињених, од ко-

ндира пи команданата батерија, па чак и од на

тишника. артиљериско-техничког оделења добио какав гтдоторт, да муниција у оваквом стању, ношена у ка„вена, мора пропасти. Ни један од министара који 55 се променили за то време, није наредио, да се шиниција, непотребна за каре, што пре пренесе и Г вва у магацинима. То је врло важан Факт у овој aqmappz, и ја бих тражио, да анкетни одбор који јотетоји, или друга нека комисија, прегледа и попати те рапорте, и утврди ко је крив, што се мувјидија одмах на време није пренела у магацине, [| об је н даље остала у карама. МА УМинистар Војни: пренета је т. посланиче). вЕ- Ја не знам г. Министре, ко је дужан да води снутуна о муницији, да ли обичан командир батен зе или Министар Војни. Ако чекате да вас ко-

тедтдири батерија опомињу на дужност, онда ви зтате никакав министар. 1 Министар Војни, Степ. Степановић. — 0-

товстите, г. посланиче, ви говорите о министрима, т зне говорите тако о садашњем Министру Војном: от то није могло да се дешава пода мном, под мсом управом и онда би могли да ме поштедите ает таквих израза.

мЕ Жив. Рафајловић — (наставља). Ја говорим нминистрима војним у ошште, а не о вама лично.

'СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ 1911.

16. ЈАНУАРА 1919.

године | 17

Овакав што милијоне:;

рад доводи до уверења да џабе троовакав рад не може у нама да

"подржи веру да све што трошимо и набављамо, да

ће једног дана бити плаћемо успесима српске војске: овакав рад, не само што нас не може повести идеплима, нето овакав рад може донети једнога дана катастрофу, за коју ћемо проклетство носити ми.

Ја не знам да ли је судбина овота г. Министра Војног или се то тек случајем дешава, да се два пута у Нар. Окупштини Министар т. Степановић обрањава прапнелима, али нека зла и Нар. Окупштина и Министар Војни, да рана од шрапнела на бојишту, рана је части, а рана шрашнела у Нар. Окупштини, да је то рана срама.

Закључујући свој кратак товор, ја један мотивисан прелаз на дневни ред, гласити овако: “

„Скупштина није задовољна објашњењем г. Министра Војног и прелази преко тога на дневши ред.“ | Председник, Андра Николић. — Више нема пријављених говорника.

Министар Војни, Степан Отепановић. — Ја примам прост прелаз на дневни ред.

Председник, Андра Николић. — Господо, прићи ћемо решењу питања о овој интарпелацију.

Добио сам два предлога за прелаз на дневни ред: један је прост, који по закону има првенство, а други је образложен. Ви сте чули овај прост прелаз на дневни ред: а овај обравложени и ако сте мало час чули, ја ћу вам га ипак сад прочитати. (ита:

„Народна Окупштина није задовољна објашњењем г. Министра Војног и прелази на дневни ред“.

Гласаћемо седењем и устајањем.

Тоспода, која примају прост прелаз на дневни ред, изволеће седети: а господа, која су таквом прелазу противна извелеће устати. (Већина седи).

Како ја видим, господо, већина је седела. О6јављујем да је Окупштина примила прост прелаз на дневни ред.

Јесте ли вољни да прекинемо рад (Вољни смо).

За сутра мислим да узмемо друго читање заKOHA O вирмапимча, а осем тога да наставимо данашњи дневни ред. Примате лиг (Прима се.)

Данашњу седницу закључујем, а другу заказујем за сутра у 9 часова пре подне. |

Седница је трајала до подне.

предлажем који ће

Видео секретар, Рад. Т. Филиповић