Narodna skupština

__Прилог „Пародној 0! Скупштини“

Господину Министру Правде

U. Петар 2. Јовановић. наставник овд. гимназије, тужбом својом од 31. декембра 1911. год под Бр. 49029 оптужио је овоме суду г. Милана И. Марковића, адв. из Куприје и народ. посланика, за дело из чл. 22, зак. о штампи, казнимо по чл. 30. нстог закона.

Па како т. Марковића штити посланички мандат и без овлашћења Народне Скупштине не може се узети на кривични испит за наведено дело, то иследни судија ћуприског првостепеног суда има част умолити Господина Министра Правде за корак код Народне Окупштине, да у смислу чл. 124. Устава одобри: да се г. Марковић може узети на кривични испит за представљено дело и судити.

У тој цељи шаље се под :/. тужба тужиочева под Бр. 49.029, која има у прилогу инкрим. штам= пану објаву.

Хитно је — по закону о штампи.

% 49.029/911 Крби.Бр. 275.

5. јануара 1912. Ћуприја

Иследни судија, Мил. М. Ненић с. р. TOA.

Министарство ПРАВДЕ Бр. 777 РЕМ. 12-1-1912 год.

Ђеоград

Народној Свупштини Част ми је молити Народну Скупштину, да у смислу тражења исљедног судије ћуприског првостеп. суда, изложеног у овом акту и чл. 124. Устава изволи донети своје решење.

19. Jag. 1912. Београд.

Тод.

Министар Правде, = Д-р Драг Аранђеловић с.р.

ИНТЕРПЕЛАЦИЈА

на Господина Министра Војног

Законом о зајму од 150 милиона динара наређена је и преправка извеснога броја државних пушака М. 1880. год. на брвометне. Ту преправку отпочела је вршити Управа в. т. завода у БКрагујевцу и, како се чује, она још вије готова.

· Молимо г. Министра, да нам изволи дати оба= вештења : |

то већ тамо прича.

наређења 2 3.) Има ли у тој ствари материјалне штете р

државу“ Колика је та штета и ко је за њу “а товоран >

4.) Шта је г. Министар по овој ствари до са oo O предузимао и шта је урадио да заштити војне зн[о државне интересе 7

10. јануара 1912. год.

у Београду. Интерпеланти :

Ст. Рибарац, В. С. Вељковић, Бор. Ј. Пошто вић, Љуб. В. Ђерасимовић, Рад. Агатоновинао: ZU. E: i Јосиф та Коста 8:

ту 4. И

ИНТЕРПЕЛАЦИЈА

Косподину Министру Унутраш. Дела.

По извршеној злонамерној паљевини пре годин и више Мирку Богдановићу из Лебана начелн среза јабланичког још ни до данас дело није видио, нити ма шта оштећеноме саопштио.

Питамо Т- Министра :

1. Шта је власт по овом делу урад

2. Аво је штета процењена, онда којн су 6 продениоци и јесу ли они ту процену потпис: или је то на неки начин измајсторисано.

ила 2

како

15 јапуара 1912 1. Ђеоград Јован Стојковић Михаило Пеић

народ. посланици

Народној Свупштини,

Одбор одређен за проучавање предлога „0 изменама и допунама у закону о пензио Фонду удовица и деце умрлих чиновника“ | поднео Народној Окупштини народни посланин | Мих. Радивојевић. састао се данас у седницу узео је у претрес и оцену горњи законски предлеег. ша је нашао, да предложене одредбе треба у ши 7 колико изменити и допунити с обзиром на њихојохн важност. ;

C тога је одбор слободан предложити Народи код Скупштини, да измењене предложене одредбе. RODS се у следећем излажу, пзволи примити. |