Narodna skupština

- Borka сам имао да кажем као мотивацију за ојоју интерпелацију.

Па _ Председник, Андра Николић. ннвинистар Унутр. Дела.

МЕ ду Мин. Унутрашњих Дела, Марко Трифковић, 1“ Г. посланик је почео своју интерпелацију твр=

— Има реч г.

инењима: да у Мачви постоји трахом већ 80 год. Sl. | Je y своме говору даље павео да је 109/. ђака 'ЕМ Мачви заражено трахомом, а павео је и некџ

втоста где је још већи проценат оболелих. GL = Ја скрећем пажњу Народној Окупштини на то тоферђоње г. посланика и молим Скупштину да ме заље чује. Тридесет година постоји трахома у тнричви и државна власт није предузимала мере, да (от- тој болести стане на пут, и да се сузбије. Али SH из кругова народ. посланиња, баш ни оних из опрачве где је укорењен трахом нису се подигли нодасови да покрену државну власт да предузме о обе да се тој болести стане на пут. А сад кад | M Ja предузео озбиљне мере, да се тој болести знине на пут, сад се подиже иптерпелација.. 6 У јуну месецу поднео ми је начелник санитета зуесерат о трахому у Мачви, ја сам наредно: да сло одмах предузму озбиљне мере, да се тој боле)3 5 колико је год могуће више, стане на пут. Одмах ооппостављен парочити стручни лекар за очне 6оштти, и он је упућен на своју дужност, да прото | стање те болестиу Мачви њ да предложи све | Se које су потребне да се та болест сузбије. · шим тога предузете су ни мере, да се тамо отвори у вина болница која би имала да послужи као стална позехоматична станица. | во Са овом болницом ишло је потеже. У Шапцу, 5 - је требало да се постави та И тај није пола да се нађе подесна зграда у близини окружне пешнице, и онда се предложило: да се иде у Бо„нић. И ја сам послао начелника санитета у Шаi Ja. види, да ли збиља у Шапцу не може да вн нађе: подеспа зграда, и ако тамо не нађе потину зграду, онда нека оде у Богатић да види, или тамо има. Начелник санитета потврдио је: 1 ту Шапцу у близини окружне болнице пема познне зграде за ову болницу, а у Боталићу нађене заливе куће, које је претходно требало преправити, наттек онда да се отвори болница. То је и ура.00. Очни лекар поднео је своје предлоте п ти насови предлози усвојени су; послати су потребни туттрументи, лекови и потребан намештај, а у ко| GOO још није послат, то је све наручено. Отворен пжредит код начелства, да се све оне потребе, 5) 8 се могу ту на лицу места подмирити, ту под„је, унесена је у буџет извесна сума баш за ту тватићеку болницу за сузбијање трахома. 54 Као што видите, учињено је све што се могло тиннити за једно кратко време од неколико меЛекар очни отворио је шест трахоматичних нтица. Он ту ординира свакога дана пре подне, тзетком и после подне: а у Прној Бари. у Са4 у Ноћајском, Засавици, Бадовинцима, Узвећу а рњавору он ординира у сваком том месту, не„онно, по једно после подне. НКао што видите, мере на сузбијању трахома итлично су организоване. Трахом се не лечи болшшаки, него амбулантно. Код лечења трахома не пакн се да болесник долази у болницу, него да

TD СТЕНОГРАФСКЕ ВЕЛЕШКЕ 1911,

ЈАНУАРА 1919. РодинЕ 9

~

лекар иде на ноге болеснику, и то се овде и ради. Лекар сваког дана по подне иде у једну трахоматичну станнцу да прегледа и да лечи болеснике.

Али, не само то, господо, намера је Министарсева Унутрашњих Дела, као год што је бесплатна та лекарска услуга, да исто тако буде бесплатно и целокупно лечење трахома, јер је то збиља једна овбиљна и опасна болест. И ја као врховни шеф ванштета, сматрам за своју дужност, да урадим све што домене стоји, да се та болест што енергичније и успешпије сузбија. Између осталога моту вам рећи да памеравам да шоставим још једлота помоћника овоме лекару.

Ја од своје стране радим колико год могу више, па шпак у место признања подноси се интерпелација и ако за JO година нерада није подношена о овоме ниједна интерпелација.

Кад је. ПО претреса закона о употреби санит. Фонда Самуровић направио примедбу за Богатић, ја сам му добацио: Водим ја рачуна и о Богатићу и он ће добити удесну болницу. То сад није ушло у овај предлог, зато, што — као“ што сам казао — нису ушле врло многе среске болнице. које су потребне, јер се сви ти послови нв могу од једном радити, треба имати мало стрпљења. Ја сам и прошли пут казао: ја знам да би тре“ бало сваком срезу дати болницу, и да сам нешто то унео у свој предлог, то би се допало и свима посланицима и свима срезовима, и ја не бих имао непријатност, да се замерам врло многим својим пријатељима, али би озбиљни људи казали: „Пази овота Трифковића шта ради; видео да су избори на прагу, па хоће сваком да. се додвори“, Ја мислим да би та зимерка била и оправдана, и умесна Нар. Окупштина треба да се задовољи са овим што се сад подноси, и што је несумњиво један велики корак унапред. ЛДоцније доћи ће и остало.

Прошли пут сам казао, кад је један посланик тражио: да се за три среске болнице, за које је одређено по 75.000 динара, дода још по 25.000 динара, те да буде свега по 100.000 динара, — да T. посланик то зражи зато, што хоће да му се каже: да је за болнице тражио више, него што је Министар давао — јер су све до сад саграђене болнице коштале доста мање од 75.000 дин.

Нека ми не замери г. Самуровић, који је као опозициони посланик најскромнији у својим тражењима и својим замерањима: али овде, чини ми се, да га је заразио пример посланика, који је за среске болнице тражио веће суме, па је и он одступио од свога досадашњега начина рада у Народној Скупштини и тражио од Министра више, н ако је Министар доста дао.

Потпредседник, Јаков Чорбић. Будимир Самуровић.

Будимир Самуровић. — Министар Унутрашњих Дела одговарајући на ову интерпелацију, замерио је мени: зашто нисам поднео ту интернелацију раније, кад та болест влада у Орбији још од пре 80 година. — Ја се само чудим, да је г. министар могао да упути тако питање мени: зашто нисам подиго ту интерпелацију раније. Шрво се зна, да ја по професији ишсам лекар и да и не

Има реч т.

65