Narodna skupština

тае!затрално, затражиће не за себе него да послужи онојоној намени која циљу Србије треба да послужи. ЈА Али, господо, кад је реч о сконцентрисању тих “об болница већином у Београду, онда се чудим да пошегоже бити интелигентних људи, који могу говорити веза ту идеју, да се подижу у центру саобраћаја и зносоне болнице, које по свима санитетским законима вцт треба подизати о оним местима где се дотичне код'болести највише јављају. Најбољи начин за суз|ко бијање тих опасних болести, као што је сифилис, зе јесте тај, да се“ болесници изолују у најближим дом местима где се те болести налазе. А најлакши Haчин чин за подизање тих болница јесу оне болнице у здо средини где се болести налазе. Ја се сећам кад 89'се та болест појавила у пограничним крајевима, у афу срезу копаоничком и на југу Орбије, онда је потил дитнута привремена болница у селу Виткову ин на еттај начин се сузбила ова болест. Не тражимо да " 99се болнице подижу у Београду. Нигде није данас топпотребније локализовање него што је то у крајеинивима који су већ споменути а нарочито сокобањски ецосрез. Ако Народна Окупштина хоће да помогне дбездрављу народном, а нема опасније болести пеннего те, која разорава не само једну индивидуу, пеннего и сваког другог, који са њима дође у додир, онзево, господо, најбољег начина, да се помогне надодроду баш у опим крајевима, који највише пате од | атте најразорљивије болести — сифилиса.

Има болести, које се лако сузбијају једним јансенергичним потезом. једнога или два лекара са наштривременим болницама, јер има болести заразних н ни које саме собом престају дејствовати неко време шоппошто су извесно време трајале, па их нестане, нљееали ова болест не само што не престаје сама. собом, пеннего се још све више и више шири. Ако ко мисли _ ваљда ће Београдска Болница моћи да сузбије сифиошшлис из Орбије, ту најопаснију заразну болест, иу зопосрезу соко- бањском и у срезу бољевачком иу -одесрезу тимочком и у срезу затлавском, као иу другим ашањим срезовима, тај се љуто вара. На против жосболест се тамо мора локализовати, а она се може омокализовати само на тај начин, ако се у средини хитих болесника, у њиховој непосредној близини, тошодитне болница. У паметном свету подижу се и зтавиљонске болнице чак MH привремено и трају тенсвета десет до петнајест година, док се не суз(иОнје зарава у дотичном месту па се онда дитну ш носе на друго место, а ми смо противни да. 1 зе подигне болница у једном месту, које не само оттшто има тај недуг који није последица његотовог рада и његовог живота, већ невоља, коју је тамошњи народ морао да издржи само зато, што зе на граници, само зато што је био први на, ударпу танепријатељу и штоје први морао да прими у себе тнону масу војске која носи друге па и ту болест. вШа кад међу нама има људи који могу да кажу, да ивнам не треба дати то, онда каки можемо изгледати ) нип сами овде, и како изгледа тај наш рад на чузвању и унапређењу народног здравља.

Ја сам и прошлога пута споменуо да ово одби= бање од стране т. Министра нема свога оправданог гевоазлота. Јер нити се повећава особље, нити се повловећавају кредити у бупету. Па ако г. Министар и вцоторед свега тота и даље остане при том да ову внтутвар одлаже, онда ћу ја за такав његов поступак

наћи равлога само у томе: да су се тако Министар и чланови финансијског одбора погодили, па ко је бно вреднији у финансијском одбору и који је био од јачег утицаја, он је могао извући што за свој срез, а који нису били вреднији и који нису од јачег утицаја у одбору, они нису могли добити ништа.

Ја сам ономад после првога читања чуо од

т.р. посланика из групе старих радикала, да је ово утврђено овако и да они не смеју да се јављају више с каквим предлогом, који, би ту потодбу ма у чему изменио, Ја противу тога најодсудније протествујем. Клуб не може знати потребе целога народа. O томе може да зна Народна Окупштина, а не неколико чланова клуба, који су само зато могли добити задоволења што су агилнији и што имају већег утицаја у својој странци. Ја протествујем противу такога начина рада и таквога задовољавања народних потреба и, као народни посланик, који познаје народне потребе свега округа, захтевам и“ тражим, да се првенствено прими предлог који је пао: да се и за Соно-Бању и Старо Заплање нлшкога среза одреди један кредит за подизање болнице. За Ооко - Бању зато што ово није само једна варошица него и једна Бања. А ви врло добро знате од каквих последица може бити то, кад у једној бањи нема болнице у којој би свет могао да се лечи. Ми смо претрпели један велики лржавни књижевни удар што у Соко-Бањи у времену кад се тамо бавио наш неумрли Отеван Сремац, није било болнице нити је било лекова, којима би се он могао одмах лечити од болести коју је тамо и добио. Да је тамо било болнице он, може бити, ту болест не би ни добио или кад ју је већ добио, он би се од ње могао бар излечити. Е-: Ја вам стављам на срце будућност онога краја и будућност онога народа, који се од толико времена бори са овом болешћу и у томе не показује никаквог успеха само зато, што они који су позвани да се брину о народним потребама неће њетове потребе никако да разуму. Нигде није потребније подизати болнице него тамо где владају заразне болести, које с једнога лица прелазе на друго, какав је случај баш у овоме крају.

Председник, Андра Николић. — Има реч

т. Илија Илић ради личног обавештења. PS Илија Илић. Није мој говор био у томе смислу, да се све болнице сконцентришу у Београду, него кад је већ општа државна болница подигнута и мора због саобраћаја ту да буде, онда разуме се мора и једно оделење за сифилис ту да. буде. Нисам противан Обласној Болници у Нишу и ја се радујем да она буде тамо, јер она привлачи болеснике из 4 округа и из Турске. Тако исто нисам противан да се подигне болница иу Књажевцу, као средишном месту оне околине у којој влада сифилис, јер по речима г. Ататоновића сифилиса има у околини Ооко-Бање и срезу затлавском. Али ипак нико не тражи болницу за Књажевац него за Сврљиг, а у Сврљиг нико и не долави и ако тамо болница постоји.

Председник, Андра Николић. Љуба Ђорђевић.

— Има реч г.