Narodna skupština

10

људи у својим односима у Народној Окупштини, и казао је о началнику пољопривредног одељења Министарства Народне Шривреде г. Душану Опасићу једну инсинуацију, која, ако не би била одбијена, могла би преставити г. Опасића у веома рђавој светлости, а поред њега и његове пријатеље и оне који су та попели на тај положај. Ја о m. Опасићу нећу говорити као о чиновнику, о том је дужан товорити његов Министар који га је вратио на положај начелника који га контролише тамо, да каже какав му је чиновник! Али хоћу да кажем о г. Спасићу неколико речи као о човеку, јер она инсинуација која је јуче бачена на т. Спасића, односи св на његов карактер и као човека и као чиновника, Што се тиче чиновника за њега г. Министар одговара.

Т. Марјановић је казао како је г. Спасић доведен на тај положај да би одужио свој дуг од 17.000 динара, који дугује Земаљској Банци. Г. Марјановић је без сумње тиме хтео да документује да један чиновник на таквом положају, да би сеодужио, претпостављајући да се платом макар он био начелник једног одељења, не може човек одужити тако брзо, он без сумње хоће да му пришије намеру да тај човек треба да се користи положајем да би могао да исплати тај свој дуг.

Господо, никакво се друго значење не може дати тој интерпелицији него ли овај. Може бити да има чиновника у земљи и г. Марјановић треба да их познаје, јер се и у његовом друштву, може бити у близини, налазе и било је таквих чиновника који су се збиља користили положајем било за себе, било за своје најближе. Али колико ја познајем г. Опасаћа, нити по свом васпитању, нити по традицији своје породице, нити је до сада као дугогодишњи чиновник у својој струци давао ма каквог повода ма коме у земљи да на његов каракгер као човека и чиновника може посумњати.

PT. Спасић је могао пасти у дуг, као што бива случајева, да и велики милијонари, радећи велике индустријске послове, на један пут падну у велике дугове, па се ипак радом подигну. И ако је т. Спасић, као један од најбогатијих људи код нас, због светских неприлика дошао у положај да изгуби велики део свога капитала, ипак није дошао у положај да мора да се користи данашњим начелничким положајем да своје дугове исплаћује. (Стога је, господо, веома неправедно набацивати једноме човеку такву једну намеру, као што је хтео г. Марјановић да набаци г. Опасићу, јер њега дугогодишња служба, као чиновника у земљи, довољно карактерише као потпуно исправног и савеснот човека.

Али, господо, г. Марјановић је г. Опасића нарочито уплео у једну интерпелацију, у коју апсолутно нема смисла г. Опасић да улази, и он је то нарочито учинио стога, што је данашњи T. Министар са начелничког положаја уклонио његовога. начелнога пријатеља.

Тосподо, ја сам мало пре казао: РегзопаЦа офоза, зилб. И збиља и ја бих пао у ону исту трешку, у који је пао и г. Марјановић, кад бих овде товорио о бившем начелнику; али је г. Марјановић споменуо један „систем“, н казао: како је код старијих радикала систем да распарчају

НАРОДНА СКУПШТИНА 0 1 | |

"Спасић свршио стручну школу са одличним |

шуме, делећи их својим пријатељима, и да на | начин куглице добију. Али, кад је реч о сис који постоји код старијих радикала — а ја те негирам — онда тај исти систем постоји и млађих радикала. То није никакво чудо, јер млађи радикали деца старијих радикала и син о угледа на оца. И ако је истинит онај културе Закон: да све што је млађе у култури да је напредније, онда су млађи радикали усавршили унапредили тај систем.

Кад је реч о месту, на које је данашњи | нистар ловео г. Опасића, онда би т. Марјанов требао да се опомене и тога, да је у томе M нистарстру за време самосталско управе, постој један особити систем, који је био озго покр маском „школованих људи“ или систем ког оздо потенцирао известан одбор, који је био сл љен ван Министарства и који је министру наме чиновнике за његов ресор све саме самосталце, му препоручио за начелнички положај и човеш чије је место сада заузео г. Спасић. |

Народна Скупштина не зна, да се годину дај стварала и ислеђивала кривица једнога чинов

пољопривредне струке, да би му се нашла кашрил било кривица, те да би могао бити уклоњен. шш .Н пенсионисан, са положаја не који је требало де ог. вести једнога самосталца. И кад се после неон · лико месеци стварања кривица у раду тота 98 TC новника, који је био потпуно исправан, НЕН , могло наћи ни трунке неисправности, онда | - BEE отворено прибегло претњи и речено му је: или ће и!

пристали сам да идеш са овога положаја на мар / положај и мању плату, или ћемо предложитијити

се пенсионишеш. И овај се исправан чиновиинон

морао поклонити томе систему, да у министар“ · · ,

дођу људи у којима је Министар, као у самос jr501

цима, имао поверења. И ви сте могли да видшилнн да је бивти начелник пољопривредног одељењж 94 10 месеца од плато 8600 дошао на плату од 2 динара. Можда ће неко рећи, да је ту натрађ нека велика стручна спрема. Ја претпостављ је и бивши начелник имао спреме, али Ka, каже: да данашњи начелник тога одељења не | SH говара томе положају, онда нека ми се допусти сто [ јер ово није лична ствар — да и ја кажем: Име се у погледу школовања не могу та два MUOBHOE ни упоредити, јер док је данашњи начелни

О го 647 ЕРЕ

& БН

пехом, дотле је бивши начелник једва сврши ти школу.

"Нека ме извини бивши начелник г. Грковнону кога иначе поштујем, што морам рећи: да гаје не може ни са својим радом у пољопривредна струци поредити са једним г. СОпасићем.

Ја пемам потребе да говорим о раду T. (5 ij сића, јер га познају и сви посланици, сви еконј (кола и пољопривредници, и верујем, да је он дола Де овај положај не по томе што би имао отпад ет према њему г. Капетановић, већ је на овај ши |: жај дошко зато, што је то био може бити реш 594 1 тат захтева свих пољопривредника, да пољош ао вреда добије једнога човека, који је у пољош о. вреди показао и показује и рутине и врелдношшоих способности п реткога познавања народних потре jqTOrı и показује оно, што ретко ко има, показује 89 |E 8