Narodna skupština

.

a вас и и-пи и

18. ЈАНУАРА 1919. ГОДИНЕ 15

а | ено

) иу се настанили. Али није то увек случај, није то улеседовно стање ствари, није то онај велики број чјожоји чини те се на пр. има разлота, да се ова интфетерпелација подноси. Има таквих случајева, али то од ије већи део, На пр. пе може се казати, да је 08OBO сатирање шума само последица некога нашега илљимилосрђа и само последица неке нише невоље, O ојожкојој смо сви скупа дужни да се бринемо. На про„нтирив, има људи који су у округ топлички дошли, али пјожоји нису пребегли од невоље, које сад овде по«нлмињу т. прота Ђурић и г. Илија Илић.

Има људи који су, из разних недопуштених штеиу лативних мотија, почели да секу државну шуму 2 вал земљишта које им је уступљено; они посеку гору, ) зла онда ту гору продаду н иду па заузму друго гоотнесто. Изгледа да се одомаћила читава трговина 10 У округу топличком, а то је оно што мора да изановове пажњу г. Министра Народне Џривреде, да оваттвазове пажњу Народне Окупштине, пл што треба | ma изазове осуду од вапе стране.

Н. пр. ја ћу вам изнети само неколико конгофхретних случајева. На Белом Камену населио се тнонеки Андра Николић који није дошао од обести |H ни невоље. Тај човек доброга је стања, успео је “оодтосле протеста полицијских власти да то земљиште гпвналтусти и после протеста саме комисије за насеатдаење, која му је нарочито нагласила да га на овом пиеземљишту не може оставити, после тога, по што | тиу је шумска комисија дала државну утрину у срезу говабланичком, он је ипак на томе месту остао, и тешнате ли шта је урадио Дигао је механу по плану, {dyxyhy какву ни један наш староседелац у томе крају зизнема и обогатио се у толикој мери да је сад око 5 Sre своје механе оборио 10 хектара државне горе 50 ш бесплатно крчми пиће у тој кући а не плаћа тетаксу која је предвиђена законом о таксама а сем

810 згозеде у његовој механи и заједно деле онај ћар отшто наплаћују за продату гору. | Имамо и оваквих примера. Људи се обраћају ни Министарству Привреде за допуштење да исеку шуму. Министарство Нар. Прнвреде, односно тумвлека управа у округу топличком да им одобрење и наови с тим писменом иду у лржавну шуму на оно зместо, које им се обележи да одатле узму државну тастору. Они дођу на то место где је овај човек заувео бусију, подитао кућу и оградио се зидом, и удераже са правом да по плаћеној такси извуку гору зна државне шуме. Али од тога Андре Николића твнаши грађани, наши сељаци који плаћају држави порезу, који нису ни насељеници ни бесправни затзимачи и који имају права да узму гору пошто 1 јеу платили држави таксу за њу, од тога Андре и Николића они опет морају да купују ту гору и да н њему плаћају другу таксу за њу по динар по видва од кола дрва, коју он дели са чуварима шума. | Министар Нар. Привреде, Милан Капетакотовић. — Ша наведите од којих су то наплатили, Милан Петковић. — Изгледа по овом питању шевашем да би ви били расположени да станете на тупут овоме, а ја ћу да вам покажем да ви тако ннисте радили. Код начелника среза добричког опужен је један чувар шума да је од 50—60 лица узимао по динар два на име мита. Ови ти људи колод полицијске власти изјавили су на својим са-

тога крчми државну шуму, јер чувари заједне с њим_

слушањима, да су платили по динар два, пеки и по три и четири динара томе чувару, Али пошто

су се сви ови људи појављивали код полициске власти као оштећени, полициска је власт нашла да њихове изјаве пе могу бити изјаве сведока, па

је над овим чуваром прекинула истрату, Ако би

се сад према тој одлуци полициске власти ценило поштење овога чувара, онда би се дошло до уверења да је овај чувар збиља оклеветан. Али поред толиких изјава ових сељака, који немају никаквог равлога да сумњиче и клеветају овог чувара, мора на њему остати сумња да он није исправан државни службеник. Отуда истиче и дужност Министра Народне Привреде да таквог чувара више не трпи у служби. И ја мислим кад већ закон није могао да овога човека осуди, онда је дужност Мишистра Привреде да нађе пута и начина да се заштите државни интереси од њега.

Ако је г. Министар вољан да се по тој ствари обавести, нека се обрати начелнику среза добричког и овај ће му послати сва акта која се односе на истрату по овом делу.

Ја сам и прошлога пута нагласио TP. Министру, да је један чувар шума у присуству самог свога старешине казао, да неће да престане с крађама само зато што краду и друге његове колеге и да би била права неправда, кад би се забранило њему да чини оно што чине остале његове колеге. По тој ствари послата је представка г. Министру Народне Привреде и он је већ има, она је пред њим. Ila ипак, тај чувар још се налази у државној служби и противу њега се ништа не предузима, као што се и у опште ништа пе предузима да се такви случајеви спрече.

Према овоме ја морам, ма како одао хвалу Г. Министру што је изјавио готовост, да па пролеће одреди комисију, која ће наћи начина да се стане на пут сатирању шума у округу топличком, ипак изјавити, да не могу бити задовољан са оним друтим делом његовог одговора, на име, не могу бити задовољан тиме што тако исто пије изашао па сусрет, да се онемогуће они силни лоповлуци, од стране чувара шума, и зашто није и у том смислу дао обећање, да ће предузети најстрожије мере, да се они чувари, који су обележени као људи несавесни, отпусте из државне службе.

То је што сам имао права да кажем и мислим да ће и Народна Окушштина одобрити моје тражење

Министар Нар. Привреде, М. Капетановић.Ја сам дао већ изјаву да нећу трпети ни једног лопова у државној служби, али г. посланик није ми ни један конкретан случај навео, већ је говорио само у опште. Ви сте се г. посланиче позвали на неке случајеве MH навели, како је против неког чувара вођена кривична истрага за примање мита. Па ви и сами рекосте, де је полицијска власт учинила своје, да је донела одлуку по кривици тог чувара и над њим прекинула истрагу. Па како би то онда изгледало, кад бих ја, због једне ствари, за чије је ислеђење била надлежна полициска власт и нашла да је тај чувар био невин, отпустио тога чувара.

Ако имате какав конкретан случај тужите их, па кад суд каже да је крив, онда га ја могу го-