Narodna skupština

16 НАРОДНА ОКУПШТИНА

нити, а овако само на просту представку не могу пишта да учиним.

Потпредседник, Јаков Чорбић. т. Милан Џетковић.

Милан Петковић. Г. Мипистар тражи да изневем конкретан случај. Ја то нећу да учиним, јер имам разлога да то пе чиним, али тиме се не може узети да ово не постоји. Ја сам мало пре кавао да има акта истраге код среске власти, које су надлежпе за ислеђивање недозвољених радњи чувара шума. ГР. Министар нека се потруди да та акта добави, јер је његова дужност да пронађе те његове органе који су обележени да су несавесни. |

Још нешто. Један пут Народна 'Окупштина а исто тако и г. Министар треба да се навикну да поштују оно што народни посланици у Скупштини кажу. Нисам ја макар ко, који износи те неправилности. Ја сам народни посланик и кад ја као такав овде јавно кажем да тога пма, г. Министар Привреде као сваки члан владе поштујући себе, мора да поштује и оно што посланик каже, јер претпоставка је да неће посланик да лаже.

Довољно је што народни посланик каже и г. Министру треба да је то довољан разлог, да то провери, а не да доводи народног посланика у тај незгодан положај, да му каже, да не говори истину. Према томе ја налазим, да је T. Министар погрешно схватио своју дужност, јер ја овде не износим да чиним себи задовољство и да би искористио положај који имам у Народној Окупштини и да клеветам поједине ортане тражећи од владе да постави на њихова места друге, који ће вршити моје ћефове. Никад се нисам дотле понижавзо да то тражим и ја ову увреду нанесену мени одбијам и тражим да ми се верује оно што овде износим.

Потпредседник, Јаков Чорбић. т. Министар Привреде.

Министар Нар. Привреде, М. Капетановић.

Ја сам вас молпо, да ми кажете конкретан пример, и да ми имепујете тога н тога. Нисте казали. Ја вас упућујем на суд. Ко је оштећен нека се тужи суду, да суд каже своју реч, и кад он нешто каже, ја ћу то поштовати. Овако само изношење аката без икаквих доказа, ни неименовање оних који су те учинили, ја пе могу примити не само од вас, него и од мојих пријатеља.

Има реч

Потпредседник, Јаков Чорбић. — Претрес је свршен. Постоји предлог за прост прелаз на дневни ред код ове интерпеладије. Ја ћу га ста-= вити на гласање. Ко је за то да се преко ове интерпелације пређе, на прост прелаз на дневни ред нека седи, а ко је противан нека. устане 2 (Већина седи).

Објављујем да је Окупштипа преко ове интерпелације прешла па дневни ред.

Је ли вољна Окупштина да закључимо рад 5 (Вољна је).

Предлажем за идућу седницу овај (Чита):

дневни ред.

Има реч

1.) Одговор г. Министра Правде на интерпелацију г. г. Жив, Рафајловића и Јована Стојковића о председнику врањског првостепеног суда, Е

2.) Одговор г. Министра Шросвете на интерпелацију г. Блатоја М. Илића о учитељици школе“ јошаничке Отанији Паунковић.

3.) Одговор г. Министра Народне Привреде н интерпелацију :

а.) Г. Уроша Ломовића и другова о повластицу Мише Михаиловића ;

6.) Г. Рад. Ататоновића о комисији за ограни- |

чавање шуме „Ртањ“. |

4.) Одговор т. Министра Грађевина на HHTep-}-q51 пелацију г. Рад. Ататоновића о издавању под за- -BE куп мењачнице и дуванџинице на нишкој желез-| -29г ничкој станици. |

8.) Одговор г. г. Министра Финансија и Гра- -в4 ђевина на интерпелацију г. Милутина П. ДЛраго- | -оте вића о председнику врањског окружног одбора. |.

Урош Ломовић. — Ја тражим да се на дневни! пина ред стави закон о средњим школама и ако је су-| -15 тра дан ва интерпелације, јер и јуче и данас није ојн: био дан за интерпелације, па се опет о њима пре-“ -941 тресало.

Богдан Јанковић. — И ја тражим то исто. .(

Потпредседник, Јаков Чорбић — Познато оте: вам је господо да на интерпелације мора да се! 59

одговори, а сутра је дан за интерпелације утврђен пословником. |

Урош Ломовић. Ша данас није био дан“ за интерпелације па се о њима претресало. |

Потпредседник, Јаков Чорбић. — Ја ваг |: ; молим да примите предложени дневни ред. | Илија Илић. Не примамо. (Чује се: Не

примамо). По закону 0 пословном реду Народна < -Окупштина одређује један дан у недељи за интерпелације и ако она не реши друкчије, тај ће дан бити четвртак. Ми смо и јуче и данас претресали интерпелације и према томе смо имали један ин-| терпелантни дан. || Зато сутра треба да се стави на дневни Dej} 5овај закон о средњим школама, који је један од: најважнијих закона. ) Потпредседник, Јаков Чорбић. — Господо, | ог вама је познато да има много иптерпелапија које су давно поднете, и на које мора да се одговара |. и ако ви пећете да оне иду својим редом као што от нам п пословник каже, онда када ће се на њих ZH одтоворити. Пошто се бупет реши онда пословник“ изрично наређује да и друге дане сем четвртка треба да узмемо за одговор на интерпелације, и: према томе председништво ради по пословинеј,. (0 тога питам Окупштину прима ли предложени ред“ (Шрима,» не прима). Молим вас да заузмете своја места, да би ствар могли решити. Ко је за то дај се прими овакав дневни ред какав сам га пред- и ложио, нека изволи седети, а ко је против нека изволи устати. (Већина седи). Већина је седела ти према томе је примљен предложени дневни ред. Данашњу седницу закључујем, а другу заказујеше ко за сутра у 9 часова пре полне. Састанак је закључен у 11'/, часова пре подне.

Видео секретар,

Ил. Илић.