Narodna skupština

| XL. iq PE/OBHM CACTAHAH

19. ЈАНУАРА. 1912.

ГУ. РЕДОВНИ САЗИВ ПЕРИОДЕ 1908—1911. ГОД.

Хр. РЕДОВНИ САСТАНАК НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

ПРЕДСЕДНИК, |

Андра Николић

ПРЕДСЕДАВАЛИ :

и ПОТПРЕДСЕДНИК, Јаков Чорбић СЕКРЕТАР, Рад. Филиповић

[ Шрисутни били сва тоспода Министри сем Митошистра Финансија, Војног и Упутр. Дела.

I Почетак у 9 часова пре подне.

\ Председник, Андра Николић. — Отварам

„ХР. редовни састанак. 1 Изволите чути протокол пређашњег састанка. Секретар, Рад. Филиповић прочита протокол 7 XXIX. редовног састанка. | Председник, Андра Николић. — Има ли чтримедаба на протоколг (Нема). Протокол је примљен. I Изволите чути шта је дошло Скушштинн. Секретар, Рад. Филиповић саопштава предтопог Председника Министарског Савета са мишљезњем Државног Савета о потпоматању витешких и хултурних друштава. (Види прилог на крају овог записника). Председник, Андра Николић. — Наредиће ш 5:е штампање пројекта, и поступиће се даље по законуа [ Изволите чути интерпелације.

Секретар, Рад. Филиповић саопштава две интелерпелације r. Прише Кацлеровића : једну на г. Митоннистра Војног о злостављању војника у војсци од зптатране официра и подофицира, а другу на T. Мигопнистра Нар. Привреде о тунелу код Грамаде. (Види збобе интерпелације на крају овог записника).

\ Шредседник, Андра Николић. — Изволите итуљути једну оставку на посланички мандат.

Секретар, Бад. Филиповић прочита оставку гоопосланика Вите Радовановића на посланички ман„тељат, која, глаби:

зоПосподину Шредседнику Нар. Скупштине.

ошто сам преоптерећен мојим домаћим — трастовачким пословима, дајем оставку на мандат потагаланички. Молим господина Председника да ову ттомоју оставку пред Скупштином изнесе, а Скупштину тошолим да ми је уважи.

16. јануара 1912. год. Беотрад ( поштовањем, Вита Радовановић нар. посланик,

СТЕНОТРАФОКЕ БЕЛЕШКЕ 1917,

Председник, Андра Николић. — Послаће се вериФикационом одбору и молио бих да вериФикациони одбор пожури са радом.

Изволите чути саопштења.

Секретар, Рад. Филиповић саопштава: Мин. Нар. Привреде известио је Председништво, да ће на интерпелацију Милована Недића о продатој шуми села Бачевца (В. саст. XXIX) на питање Живојина Рафајловића о Земаљској Банци одговорити, кад се стави на дневни ред, а на питање Др. Воје Марипковића односно руковања кошевском храном и новцем у општини клењској да ће одговорити, кад добије тражени извештај од начелника срева голубачког. Председник, Андра Николић. — Изволите чути извештај одбора о издавању посланика суду: Јевте Вељковића, Косте Станковића и Милана И. Марковића.

Секретар, Бад. Филиповић прочита извештај одборски који гласи: (Види прилог на крају записника). Председник, Андра Николић. — У своје ће се време ставити на дневни ред.

Јосиф Бојиновић. — Ја бих имао питање на председништво.

Председник, Андра Николић. — Има речг. Јосиф Бојановић.

Јосиф Бојиновић. — Ја сам са својим дру-

товима поднео интерпелацију на г. Министра Уну"трашњих Дела о повреди закона о општинама, што није спровео Окупштини акта 0 разгруписавању општине лозничке. Џала ми је сумња на председништво и па првог секретара, који је, како ми се чини, у овој ствари заинтересован. Та интепелација била је једанпут стављена на дневни ред H сад видим, да је нема на дневном реду међу интерпелацијама које су поднешене доцније. Ја питам нредседкиштво : зашто је тон уком циљу рађено 2

Председник, Андра Николић.— (ад одмах

не бих вам могао одтоворити, док не бих видео

шта је. Задовољите се, г. посланиче, да вам дам сутра обавештење. Ваше питање, г. Бојпновићу, тиче се послова у канцеларији.