Narodna skupština

ra

+

че ХИП. ДЗЉЕДОВНИ САСТАНАК

21. ЈАНУАРА 1912. ГОДИНЕ

|У. РЕДОВАН САЗИВ ПЕРИОДЕ 1908—1911 ГОД.

700 XLII. PEJOBHH САСТАНАК НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

ПРЕДСЕДАВАО :

ПРЕДСЕДНИК,

Андра Николић СЕКРЕТАР, – Стеван Јанковић

на Присутни сва господа Министри сем Министра тефтрашњих Дела и Војног.

во очетак у 9'/, часа пре подне.

уд Шредседник, Андра Николић. — Отварам | 11. редовни састанак. нећИзволите чути протокол пређашњег састанка. "из екретар, Стеван Јанковић прочита протокол од .. редовног састанка.

за Шредседник, Андра Николић. — Има ли приi ба на протокол> (Нема).

од ротокол је примљен.

урабуба Марковић. — Молим вас, господине каолседниче, ја имам да упутим једно питање на вас. зш Тредседник, Андра Николић. — Не можете ин „ништа питати, докле раније не пријавите питање. ећИзволите чути шта је дошло за Окупштину. низ екретар, Бад. Филиповић саопштава молбе зомалбе упућене Народној Окупштини :

„фер. 3286. — Димитрије Војимировић, тртовац зекије. жали се противу комисије за ограничавање п „а, што му је одузела једну њиву у месту зва184. Рапуту — Рату.

„ер. 3287. — Добривоје Попадић, кафеџија из зјифрије, моли да му се плати 895:85 динара тро-

1 колико су му причинили разна лица. |

„ер. 8291. — Милутин Дедовић, учитељ у Ор-

моли да му се урачунају године учитељске

зошбе у сталне, које је провео као учитељ у .|O3%KOJ.

qop. 266. — Драга Кузмановић, учитељица у кљици среза грочанског, моли да јој се године талзедене у приправничкој служби урачунају у „ве. |

за редседник, Андра Николић. — Част ми је итиштити вам. да је закон о буџетским вирманима викнадним и ванредним кредитима добио нај-

потврду.

Фуба Марковић. — На основу чл. 858. потненика кад је ствар хитне природе ја вас мо-

господине председниче, да ми дозволите да гршлупутим питање. Шредседник, Андра Николић. — Над је пи-

хитне природе, онда се саопштава раније

т) СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ 1911.

председнику да оцени: је ли то питање занста хитне природе. Ја сам у току Окупштинског рада.

Изволте чути предлог владин.

Секретар, Рад. Филиповић саопштава законски предлог Министра Грађевина о концесији за грађење и експлоатацију пристаништа на Доњем Дунаву заједно са мишљењем Државног Савета. (Види прилог на крају записника).

Председник, Андра Николић. — Господо, влада тражи хитност овог предлога. По закону о пословном реду Окупштина одмах одлучује: усваја ли хитност предлога. (Гласови: нема довољан број посланика). Добро, господо, онда ћемо решити о хитности после, пре прелаза на дневни ред.

Изволите чути саошштења т. г. Министара о одговарању на интерпелације и питања г. г, посланика.

Секретар, Рад. Филиповић саопштава : да је г. Министар Грађевина известио председништво да ће;

на интерпелацију г. Трише Каплеровића о: катастрофи у тунелу код Грамаде:

на питање Рад. Филиповића и Отевана Јанковића о железничкој прузи Ваљево— Осечина, као и на два, питања Николе Узуновића о железничкој траси Ниш=—Прокупље—Мердаре и о грађењу железничке пруге Ниш=Ељажевац — одговорити кад се то буде ставило на дневни ред.

Министар Унутрашњих Дела јавио је да ће на интерпелацију г. Јосифа Бојиновића о разгруписавању општине лозничке одговорити кад се стави на дневни ред.

Министар Народне Привреде јавио је да ће на интерпелацију г. Јов. Стојковића о подизању винотрадарства у округу врањеском и на питање Алексе Трајковића о ограничавању шума Карпина — Клисура — одтоворити кад буде стављено на дневни ред.

Председник, Андра Николић. — Прелазимо на питања Председништву. — Има реч г. Никола Узуновић.

Никола Узуновић. — Господо, Окупштина зна = а јутрос смо чули протокол јучерањег рада скушштинског — да је примљен дневни ред онако, како је предложило Председништво. Јутрос ја видим да је у дневпом реду учињена једна штампарска погрешка и уместо да буде друга тачка дневног реда измене у закону о Устројству Оудова, од

' 1