Narodna skupština

О То је разлог због чега сам претходно узео реч, от 9 TO AO сада нисам радио. Ме Међу тим, питање се тиче рада предсддника увдатрадиштанском првостепеном суду, о коме и Окупвнишина има уверења да не ради како треба. На крају мисошлога сазива скупштинског било је речи о пошефвима у томе суду и онда је пала ништа мање | owo једна оптужба против председника тога прво"опапенога суда, да је он руководећи извиђајем у |L члу Дубоци, по једном страшном и одвратном делу, горпшустио себи да иде на конак баш код оптуженога гот томе делу.

1 Г. Министар Правде по тој ствари није раније втшшта радно, међутим ја сам јуче добио једну де8 типу која представља — и ја верујем да тачно предзанлвља — један покушај председника првостеџшеног |L вла да задржи за неко време извиђај по кривици поннога свота партиског пријатеља. Милан Велич-= Чивић из Еиспљева то је онај исти о коме је у тлиошлом сазиву било питање о неком шверцу иза 5 Ma су се биле ангажовале извесне власти и изнизни утицаји да га спасу — Милан Величковић је окутужен пре две године да је учинио један Фалситажат и поппштио једна изборна акта. Иследни вјшдија оптужио га је суду пре месец и више дана, бе ш за то време председник суда није по томе влшта радио, пили је тужбу против Величковића овтео колегијуму судском па решење.

o7 То је моје пптање и ја мислим да могу уна54 лед рачунати, да ће г. Мипистар Правде наредити зд се ова ствар Ом пуен Ола Величковића одмах таг у поступак. 4

44 Председник, Андра Николић. ин Министар Правде.

1 Министар Правде, Д-р Драт. Аранђеловић. 301 Господо, питање, које је г. Рибпрад поставио, влте у томе, да ли је г. Савовић, као председх градиштанског првостепеног суда, ишао на прешашпште код оптуженога. 14. новембра 1911. гот зне г. Савовић је одговорио по овој ствари овако: „Према тражењу г. Мипистра Правде од 8. јуна 1 године Л 8531, а у допуну мога одговора од пнвавгуста ов. год. %e 15268 — част ми је изјао ши ово: Е тод Допне у вече 22. априла о. г. кочијаш ме је ssiesao у Дубоку и стао пред једну мехапу и ја

у исту ушао, где сам затекао доста људи, а п 00 после дошло их је и више, а међу њима и отшштеннк Павле Кузмановић, и у разговору с"њима, овенао сам, да је то механа Кузмана Николића и ноон у истој обавља радњу., Али, како су ми псти итали пи то, да у другима механама и није било = влта за преноћиште, а знајући, да су механе јавџи Hr. за све путнике без разлике, ја сам остао 1) (а свој повац вечерао и преноћио у једној меголској соби" ~ 15268 i 4. новембра. 1911. тод, у В. Градишту. , Председник суда, = ~ - Тих. М. Савовић.

пе Мени је то питање јуче достављено и ја наотео нисам могао још детаљно да се обавестим. онимислим да ће T. питач бити задовољан.

Има реч

91. ЈАНУАРА 1912. ГОДИНЕ

35

Председник, r. Pnoapam. i

Стојан Рибарац. — Ја сам задовољан са радом г. министра. И само бих га умолно, да провери тачпост одговора г. председника суда, јер га ја могу уверити, да тај одговор није тачан. У Добоци има 2—8 механе, и у тим мехапама може се сасвим лако преноћати, То је једно, -

O ствари Величковићевој молио бих т, министра, да инсистира колико оп то може по закону, ла се кривица Величковића реши што пре.

Могао бих да кажем јошпово. По обавештењу, које сам добио сипоћ, за ову депешу, којом сам ја извештен о његовом пераду на оптужењу Величковића, сазнао је одмах председник градиштан= скога суда. И он се ужурбао и почео пешто да ради по тој ствари, |

Председник, УАндра Николић. — Г. Министар Грађевина има да одговори на питање г. Милана Петковића.

Министар Грађевина, Мих. Илић. — Ја имам да одговорим на питање г. Милапа Џетковића, које глави: да ли ће се занста на пролеће предузети земљани радови на жељезничкој прузи Ниш — Прокупље — Мердаре, еледеће: да су сви ови радови, који претходе самоме грађењу, свршени. Траса за ову пругу обележена је на терену, а потребни детаљни планови довршују се. У техпичком погледу примљено је све што је потребно за извршење пруге.

Пошто су суме, које су законом о зајму од 150,000.000. дин. намењеле грађењу пових и довршењу започетих пруга, до сада већ све ангажо ване, то за грађење Јадранске пруге из тога зајма неће пишта претећи.

Но за то ипак пе треба узети, да је мисао о грађењу ове пруге напуштена. И са паше стране и са страпе Туреке живо се ради на њеном остварењу.

Старајући се, да се грађење Јадранске пруге од Ниша до наше границе обезбеди, ја се бавим непитивањем и проучавањем услова и осталих потодаба, које треба поставити, да би се што корисније и што повољније пзвршило грађење ове пруге путем копцесије, за што имам већ пеких понуда не само за ову, већ и за још пеке друге пруге, чије јо извршење такође прешно.

Андра Николић. — Има реч

Председник, Андра Николић. — Има реч т. Петковић, Милан ШЏетковић. — Ово питање, које сам

упутио г. Министру Грађевипа, сасвим је кратко и јасно и на њега се просто пмало одговорити само то, да ли ће на пролеће да се удаоп будак у земљу на прузи Нпш = Прокупље. На то питање г Министар није одговорио.

Министар Грађевина, Има изгледа.

Милан Петковић. Ја ћу да кажом разлоте зашто сам упутио ово питање. Г. Министар Грађевина био је неколико пута у округу топличком и увек је бпо окружен од својих пријатеља п од пас, који смо сматрали за задовољство да будемо у ње- · говоме друштву због тога, што смо се надали, да ће се ова железничка пруга почети градшти на пролеће. И ја просто упућујући ово нитање ништа

]%

Михаило Илић. —