Narodna skupština

32

борних судија а ови бирају као председника трећег или петог. Одлуке изборног суда су коначне. Избор судија не може бити ограничен поданством. Обавезе државе према друштву.

Чл. 64.

Све земљиште, које буде потребно за подизање пристаништа, пристанишне станице, железничких кракова, магацина и слагалишта, и свих других пристанишних зграда а такође и за магацине на железничким станицама, устуниће Друштву Држава бесплатно. Друштво ће бити обавезно да изради потребне експропријационе планове земљишта, које му треба уступити. Потребу експропријације цени Министар Грађевина. Но за потребу пристаништа не могу бити уступљена царинска стоваришта.

Друштву ће се исто тако дозволити, да за потребу грађења и експлоатацију пристаништа и других постројења предвиђених овим статутима, сече потребну грађу у државним шумама по најнижој такси, и да бесплатно вади камен, шљунак, песак и други сличан грађевински материјал у државним земљама и мајданима. Ако

би се такви мајдани налазили на окружним, сре-

ским, општинским или приватним земљама држава ће имати лраво да те земље стално или привремено експроприше п Друштву на употребу преда.

Чл. 65.

Друштво се ослобођава царине, свих споредних царинских такса, обртног и осталих пореза на увоз машинерија и машинских делова и разноврсног материјала, кога у земљи или никако, или у довољној количини нема, потребних јој за подизање и одржавање свих грађевина и инсталација намењених за грађење и експлоатацију пристаништа и осталих постројења по овоме закону.

ла 66.

Друштвене акције и облигације, као и само Друштво ослобођавају се у Орбији од плаћања непосредне лорезе, као и свих државних окружних, среских и општинских приреза на рад, који је у вези са грађењем и експлоатацијом пристаништа. Ако су акције и облигације уписате и уплаћене у иностранству, онда ће се и такса за жигосање акција и облигација, као п сума сталне порезе, које оне плаћају на страни, унети у

kae ESI “Ogi "БИ

a

=: