Narodna skupština

12 НАРОДНА СКУПШТИНА. ~

г. Сретена Којића, по тражењу првостешеног суди за град Београд.

Тосподину Министру Шравде

|. Милорад Драшковић, народни посланик, тул= бом својом од 2. септембра 1911 под. Бр. 94.277 тужио је овом суду |. Сретена 8. Којића, народ. посланика.

(0 тога се умољава господин Министар, да изволи издејствовати код, Народ. Скупштине, да се т. Којић може узети на кривич. испит и да му се може судити, Под '/. шаље се тужба.

Хитно — штампар. преступ. Бр. 84.277 19. сештем. 1911. т. Иследни судија, Београд. К. Кретић

Министарство Правде Бр. 14.455 РНС. 14.082 99-1Х-1911 под. Београд.

Народној Скупштини Част ми је умолити Народну Скупштину да по овом тражењу иследног судије првост. суда за град Београд. а у смислу чл. 124 Устава изволи донети своје мишљење.

1. октобра 1911.71. Министар Правде. Београд. Др. Д. Аранђеловић Председник, Андра Николић. — Овај ће се

захтев упутити надлежном одбору.

Изволите чути оставке тосподе посланика на. чланство у појединим одборима.

Секретар, Рад- Филиповић саопштава оставку г Мите Исаковића на чланство у Финансиском одбору :

Оставку г. Блатоја Илића на чланство у адми“ нистративном одбору:

(ставку т. Светозара Богдановића на чланство у одбору за молбе и жалбе;

(ставку т. Атанасија, Шродановића на чланство у одбору за оцену посланичких предлога.

Предеедник, Андра Николић. — И јошима оставка Г. Драшковића на чланство у Финансиском одбору.

Ја ћу замолити секције, да на место тосподе, која дају оставке, изволе изабрати друге чланове.

Јосиф Бојиновић. — И ја дајем оставку на чланство у Финансиском одбору. Председник, Андра Николић. — Секције

ће, дакле, онда изволети изабрати свуда, где су оставке дате, нове чланове.

Т: Министар Војни известио је Председништво, да ће на пнтерпелацију T. Михајла Борђе= вића пи другова: о позивању на десетодневну вежбу трећега позива о свом трошку, одтоворити чим буде стављена на дневни ред. (Види саст. 1.).

Скупштина узима на знање но у своје време одредиће дневни ред.

Председник, Андра Николић. — Господин посланик Ђорђе Шетровић поднео је оставку...

Ивволите чути г. секретара.

% e || jo – Секретар, Бад. Филиповић прочита оставку + 4 посланика 1. Ђорђа Шетровића : ДЕ Народној Скупштини, i (Овим дајем оставку на звање посланика На- | родне Окушитине и молим, да Скупштина исту уважи. | 97. септембра 1911. год. и, Крупањ. у Ђорђе М. Петровић, | народни посланик Б за окр. подрипски. ; Председник, Андра Николић. — Упутиће се 8

верификационом одбору. i

DP. Милан ЏШетковић пријавио је питање на BI |. Министра Правде. |

1. Mmumemap IIpanne MMa peu.

Министар Правде, Дер Драт. Аранђеловић. PB __ 1 посланик Шетковић питао је, је ли истина, да . 5: сам практикантима смањио плате за 909/, до краја _ Б( године. На жалост, имам да изјавим, да је то , OH истина.

Буџетом је одобрено на плате практикантима _ 51 за ову годину 170.000 динара. Утрошено је до 1. .! јула 96.320 динара. Према томе онда утрошено је 791 11.590 динара више, него што је требало по бу- =7 пету да буде угрошено. Требало је да се утроши _ II света 55.000 динара. Мени је било врло тешко и = врло незгодно да приступим томе кораку, јер знам, и у каквом се жалосном материјалном положају на- -5 лазе практиканти, али ја нисам имао другога из- -Е1 лаза. Или сам морао да отпустим 40 практиканата 67 сад на почетку зиме и да их оставим без хлеба, „56 или да приступим редуцирању њихових плата, Jača само прибетао овом другом 37, рачунајући a Je Si, оно мање. Међутим, ја ћу Ge-HocraparH колико 04 год могу са своје стране да овај незгодан поло- = тај практиканата поправим. Тако, прво сам на--6 редно да, кад неко од практиканата да оставку У ' ком суду пили буде отпуштен због своје кривице, ош да се њетово место не попуњава, нето да се ње—54 това плата употреби на поправку плата ОВИХ дру== тих практиканата. Друго, тледаћу да им од Новезас Године, у границама буџета, повисим плате, п трећег он молићу колегу т– Министра Финансија да ми одо=ог бри накнадни кредит.

Председник. Авдра Николић. — Има реше m. Милан Петковић. Милан Шетковић. — Ја сам упутио 080 TIH II

тање на Г. Министра Правде зато, што ми је негзн како незгодно да разумем овај садашњи његонот распише. Јер првим расписом. који је г. Министајвт Шравде после наименовања свота за Министрујт Правде објавио у „Српским Новинама“, нарочити се истиче, како председници судова треба да 67

потруде, да код особља створе осећаје дужнослето и развију љубав према послу. Међутим, за овим јр и дошао после други један распише, који је дошавши у опреку са оним првим, јер ја налазим, да људи! који неће имати шта да једу, свакако неће моћној да се одушевљавају послом. 54 који се не плаћају 6: Али ја налазим, да је Т. Министар Правде учини и једну погрешку према. практикантима у нашој земљгаш а нарочито према судским практикантима. Њихоног