Narodna skupština

р гересу је и самих тих

нистар влада,

послови тако су великог обима, да они зас лужују најзад да буду и боље натрађени, а сем тога у ин-

послова, да они буду на= грађени, јер има врло много ствари, које се могу злоупотребити, а које треба практиканти да-чувају. Ако би се практиканти оставили ба досадашњим платана, онда би наступила опасност за све те послове у суду.

Има, у осталом, још једна друга ствар. Изгледа да наше владе хоће да штеде на практикантима HW пандурима. Морао је и г. Министар Шравде запазити, да у нашој земљи има и сувише много чиновништва са великим платама, а они те плате не заслужују. Никад се није приступило томе, да се те уштеде почну чинити с те стране. То ни 1. МиШравде није хтео да учини. Сем тога, ова чини ми се, учинила је и на другим местима велика прекорачења. Она је узимала државну готовину за послове, који су, чини ми се, од мање вредности нето што су ови. Зашто се ова влада није постарала, на пример, да потражи накнадне кредите, да се овим људима не би учинила не-

правда ни да им се не одузима насушни хлеб на

овај начин 2 Уосталом, ово укидање плата пало је у врло незгодно време. Јесен је при крају, а сад ће доћи и зима, ови су људи оптерећени фамилијом, а њихове су плате таман толике да могу једва да купе и насушни хлеб. Иг. Министар Правде учинио је велики грех према овој сиротињи, која то ни најмање својим радом није заслужила.

Председник, Андра Николић. — На реду је да г. Министар Унутрашњих Дела одтовори на питање г. Рибарда.

Има реч т. Министар Уну трашњих Дела.

Министар Унутрашњих Дела, Марко Трифковић. — Посланик г. тање: зашто надлежна власт није одмах разрешила од дужности Отанимира Димитријевића, председника, све кметове и четири одборника општине алексан-= дровачке, пошто су они у притвору пожаревачког првостепеног суда због Фалсификата.

Како ми о тој ствари ништа није било познато, то сам ја одмах по пријему овога шитања упутио депешу начелнику среском, да ме по тој ствари обавести. Од начелника среског добио сам извештај, да је код првостепеног пожаревачког суда доиста Т притвору председник и један члан општинског

суда. Остали кметови и општински одборници нису у притвору. Општински одбор није их сменио до сада с тога, што су ти часници општински добили

одсуство пре но што их је суд лишио слободе.

Гласови на левици: Врло добро! Смех на леВит). Међутим, начелник срески по овоме предмету

није ништа предузео не зато, што су та лица добила одсуство од одбора него зато, што првостепени пожаревачки суд није о томе известио начелника среског ни до данас. Начелник срески одмах, чим је добио моју депешу, тражио је од првостепеног пожаревачког суда извештај, да ли су та лица у притвору и зашто су у притвору. Чим добије извештај, поступиће по закону.

Р. ОКТОБРА. 1911. КОДИНЕ

Рибарац упутио ми је пи-

13 То је одговор на питање посланика г. Рибарца. Председник. Андра Николић. Има реч Стојан Рибарац. Стојан РБибарац. —

Нисмо много радили да бисмо стокли право па разонођење, али ипак и за ово неколико дана ево један орган г. Министра Унутрашњих Дела дао нам је право и дао нам је прилику, да употребимо једну дистракцију.

Шре свега имам да утврдим, да одговор т. Министра Унутрашњих Шослова није потпун, Има и друга тачка у моме питању, у којој сам та молио за одговор о томе: хоће ли да нареди, да се закон примени према овим кметовима и он ми па то питање није одговорио.

Е, сад, што се тиче саме ствари имам да кажем ово: да одговор капетанов о томе, како је одбор општински дао кметовима одсуство, пошто су уап= шени, показује, како се врло мало води рачуна и о реду и о законитости и о свему ономе, што чини једну земљу земљом.

Кад не бих био у скупштини, ја бих ту ствар крстио њеним правим именом, а овако морам да изјавим само сажалење, да су сеу опште могли да јаве такви одговори и од одборпика и да је капетан имао куражи да Такве одговоре саопшти своме Министру. Врло је бедно што је капетан казао т. Министру, да он није могао да предузме ништа због тога, што га првостепени суд није известио. Ша зар капетан није био дужан да се сам обавести ш да сам потражи извештај од првостепеног суда, кад је знао, да су кметови уашшени, а он је без сумње знао, он је и морао знати, он је био дужан да то зна, да је суд првостепени уапсио у једноме срезу два кмета, па није правио од тога питање: је су ли два или три кмета или четири одборника > Капетан је знао, јер је непрестано у комуникацији (с тим председником и с тим судом, да је председник уашшен, и капетан се прави глув и луд и има куражи да каже своме Министру, како та првостепени суд није о томе известио.

Ја мислим, да ће и сам г. Министар Унутрашњих Дела, кад буде више и пажљивије проценио ову ствар, видети, да је капетан погрешио, и ја се надам, да ће он замерити капетану за ту његову погрешку и мислим, да сенеће сматрати да је довољан извештај кашетанов, да ће јаком тражити извештај од суда и поступити по закону.

Ја мислим, да имам права да тражим реч од г. Министра, да ће он, пошто је и сам уверен да су ти кметови оптужени и притворени код суда за фалсификат, за лажну исправу, овога часа наредити, да се ти кметови разреше од дужпости.

Председник, Андра Николић. Има реч т. Министар унутрашњих Дела.

Министар Унутр. Дела, Марко Трифковић. = Ја мислим, да они јаки изрази упућени на адресу полициске власти нису имали места. Суд је требао да извести надлежну власт о притвору поменутих часника и тек у таком случају. да је првостепени суд известио надлежну власт о овоме притвору, могао бих и ја заједно са г. Рибарцем да поделим оно мишљење, које он има о полицијској власти у Жабарима. Али, како је првостопени (CY, пропу-