Narodna skupština

ДРЖАВНИ САВЕТ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ

=

Бр. 159. 8. јануара 1911. године у Београду.

Господине Министре,

Државни Савет проучио је „Предлог Закона о уређењу Државне Штампарије“, који сте му писмом Вашим од 98. августа 1910. год. АБР. 1166 изводели послати на мишљење, па му је част поднети овај свој извештај.

| Умесна је и оправдана тежња за преуређењем наше Државне Штампарије, којим би се поставила на што бољу основу и што више одговарала њеном, у главном, приватно-економском карактеру. Само Државни Савет сматра, да би се то дало постићи, ако би та установа и даље остала у ресору, у коме се и данас налази, а да јој се не удара печат Финансиско установе, који она претежним _ делом према њеној намени нема.

| У колико су пак у питању Финансијски инетереби бољим уређењем и већом _ контролом, они би се могли обезбедити и бев пренашања Државне Штампарије у ресор Министарства Финансија. Што су извесни штампани предмети монополисани, тиме, и најмање није Самостална Монополска Управа стекла право, да. на основу њене Уредбе од 23. јуна 1895. год. управља свим пословима Државне Штампарије, од којих је штампање напред поменутих предмета само јадан део тих послова, као што јој се то жели дати према другом одељку чл. ! поднесеног законског предлога. Самостална Монополска, Управа може се старати о изради и продаји монополисаних штампаних предмета, а да се Државна Штампарија и не пренесе под њену Управу. У осталом треба добро равмислити, да ли је саветно и политички, да се круг рада Самосталне Монополске Управе проширује мимо чл. 3. закона о конверзији државних дугова.

Решавање о томе, шта све може штампати и израђивати Државна Штампарија у опште, а бесплатно посебице, може се са већом коришћу и већим изгледом на успех поверити нарочитом стручном одбору, који би био постављен при самој Државној Штампарији, него што би то било, ако би се оно поверило Управном Одбору Самосталне Монополске Управе. Наравно, да би се штампање поверљивих предмета морало изузети из круга решавања и тако састављеног стручног одбора.

Извештавајући Вас о овоме, част ми је, Господине Министре, и овом приликом уверити Вас о мом одличном поштовању.

Потпредседник, Државног Савета,

TI. Велимировић с. р.

Господину Министру Финансија.

ож