Narodna skupština

36

(а стоварницом и упутницама предају сеу исто време и све исправе, које се односе на робу. Време и место за истоваривање робе, одређује царинарница. За сваки Фрахт или коносман дужан је возилац поднети засебну стоварницу али се у једној стоварници могу поднети више товарних листова за исто и лицем место.

У једној стоварници за поштанске пакете могу се пријављивати само пакети за лица из једног истог места. |

Примљене стоварнице, односно упутнице, царинарница упоређује с поднетом пријавом и приложеним исправама, па ако нађе да је стоварница односно упутница сагласна 6 пријавом и приложеним исправама враћа исправе на које ставља царински жиг, возиоцу с дупликатом стоварнице у року од три сата по пријему робе. СОтоварнице и упутнице заводе се у записнике које прегледа Контрола.

Ако би се нашло да се исправе не слажу са стоварницама или упутницама то ће се неслагање назначити у стоварницама или упутницама према товарним листовима.

Неслагање робе са стоварницом приликом пријема у магацину забележиће се такође на стоварници и товарним листовима.

Чл. 38.

Време и место за истоваривање и смештање робе одређује само царинарница.

Возилац, односно доносилац робе дужан је о своме трошку да истовари и смести робу онде где царинарница нареди.

(опственик пи капетан брода и шлепа који ву у пристаништу пред магацинима и стовариштима царинским дужни су довволити преношење m стоваривање робе из других бродова преко својих бродова.

Код сваке царинарнице налази се ограђен и обележен простор за истоваривање робе и све што је одређено за пренос и прелазак, може се кренути одатле тек, пошто се изврше дарински прописи. То је царинско истовариште. Земљишта за царинско истоваривање дужне су општине бесплатно уступити. Царинарнице су власне сваки прелав и провоз, па и железницом преко царинског стоваришта ограничити само на одређене часове.

На земљишту царинског стоваришта нико не може стећи право службености (сервитута) нити се таква земљишта без пристанка Министра Финансија могу експроприсалти,