Narodna skupština

A

40)

који самостално упражњавају посреднички посао. (во се не односи на рад државних железница по упутницама.

Царинарница се не упушта у испитивање истинитости потписа и лица које декларацију подноси, она сматра да је потпис истинит и лице пуноправно чим јој се с декларацијом предаду пи исправе које се морају подносити и које 08"начавају потписаног декларанта односно власто= давца као сопственика, а односе на пријављену робу.

Царинским посредницима није потребно никакво нарочито пуномоћије од сопственика ради вршења царињења за њихов рачун. Они ће бити дужни да увек у декларацији назначе сопственика, али им се то неће допустити, ако товарни лист и коносемент гласи на саме царинске посреднике или товарни лист глави за сопественика преко дотичног шпедитера.

Чл. 47.

По примљеној и озваниченој увозној, извозној или провозној декларацији, у царинарници се најпре изврши прорачун онд. дажбина за пријављену робу, то тачно и чисто запише у декларацији, па тек после овога приступа 66 прегледу увозне, извозне или провозне робе.

Дажбине ће се прорачунати према тарифи и прописима који вреде у то време царињења.

У случају престанка уговорног стања са неком земљом, роба из ње увезена на дап престанка уговора до 12 сахати ноћу, сматраће се као роба из уговорне земље.

Роба повластичара увезена на дан престанка повластице до 19 сахати ноћу, цариниће се по повластици.

Једном декларацијом може се царинити роба само једног сопственика.

Не сме ве роба из више товарних листова груписати и пријављивати у једној рубрици у декларацији, па ма била и једноврона и на исти начин упакована.

Члан 48.

Товарни лист (Фрахтбриф) и коносемент од железнице или бродарског друштва мора имати. жиг полазне станице, жиг упутне станице пи њено назначење : „наплаћена је возарина“ уроба се може издати“.

Код товарних листова, од којих се дају изводи, упоређивање количине и сразмерне возарине врши царинарница, по наплати прописне аксе.