Narodna skupština

Монти наватл унет) јести ви а тајни 4

ранио ут

жној пловидби пли који транзитирају на пограничним рекама капетани или сопственици бро-

_ дова дужни су такве службенике бесплатно на | бродовима снабдети станом и осветљењем, а тако

исто дужни су п да их бесплатно врате у место

опредељења или место одакле су пошли с бродом,

_ плаћајући им ув то дневницу, а давајући им "храну по тариФи за контролоре брода.

IV. Декларације и прорачун дажбина.

Чала. 45.

Царинарнипда ће на основу писмене молбе, одмах по пријему писте допустити увозницима да у присуству нарочито за то одређеног царинског чиновника, робу прегледају, премере па и угледе од робе узму ради обавештења о каквоћи робе Колета, која се отварају, обележиће се нарочитим знаком а молбе се прилажу уникату декларација.

Чиновник који овом прегледу присуствује, одговоран је за сваку неправилност, која би се том приликом догодила на штету државне касе не само дисциплински но и материјално по решењу Министра Финансија.

Узимање проба одобрава царинарница само један пут. Одобрење за поновно узимање угледа даје Царинска Управа.

Чл. 46.

Уз декларацију морају се поднети и све прописане исправе којима се условљава подизање и царињење робе: товарни лист, рачун о вредности робе, уверење о пореклу робе, статистичка. пријава, а уверење о здравствености, ако је потребно и оверени препис повластице, ако је увозник повластичар.

Декларацију потписује и подноси онај, на кога товарни лист и коносемент, реверс и сличне исправе гласе, или признати царински посредниБ као одговорни подносилац. Повластичар мора увек сам декларацију потписати, или ће је потписати за њега његов пуномоћник који за то има писмено овлашћење. _

Независно од потписа одговорног подносиоца на декларацији ће се оделито у нарочитој рубрици назначити ко је сопственик робе.

Трговачку Фирму, удружење, или завод у декларацији потписује члан фирме, представник удружења, старешине или овлашћени од завода пили удружења кад сами врше царињење.

Државна надлештва могу вршити царињење само преко признатих царинских посредника,

89