Narodna skupština

50

Но роба, чији увоз подлежи нарочитим за-конским прописима: контролисање златних и сребрних ствари, жиговање карата, жиговање мерила и т. п. — може се царинити за потрошњу у земљи само код царинарнице београдске.

Чл. 75.

Код увозног царињења, за сву робу без разлике подноси се увозна декларација у једном примерку |уникату) који ће се озваничавати и служити као основ за израчунавање пи наплату дажбина, одн. изрицања, казне.

Декларант је дужан поднети и други примерак декларације (дупликат), који ће декларант морати потписати и уњему попунити рубрике у којима се излаже: којој се царинарници, у колико колета и из које земље роба пријављује, које се тарифе примена жели, за тим рубрике у којима се пријављује количина облик, знак п нумера колета п њихова бруто тежина. Рубрике у дупликату, у којима се словима попуњује број колета, комада, кубних метара, килограма и вредност, морају по свршеном прегледу и према нађеном стању попунити царински чиновници.

У дупликату увозне декларације декларант није дужан да попуни рубрике у којима се излаже наименовање робе пошто се по наименовању у дупликату неће вршити царињење и прорачун, нити ће се декларације сравњивати ради утврђивања равногласности наименовања у уникату и дупликату.

На дупликату стављају посленици натпис „признаница“, јер он служи само као признаница о плаћеним дажбинама, те ће се предавати декларанту на потпис на уникату.

___ Право на уплату униката има онај, који се благајнику јави са дупликатом декларације.

Но декларант је властан, да ради своје потребе може попунити и напменовање у дупликату, па сам и прорачун у дупликату извести, да би приликом прегледа могао сравњивањем контролисати званичан прорачун у уникату, ради евентуалне изјаве незадовољства. Тога ради, предаваће се декларанту дупликат на потпис униката пред почетком прегледа.

Чл. 76.

Страна неоцарињена роба. за коју није стоварница поднесена, коју шаље жељезницом или паробродима једна царинарница у другу ради увозног царињења, ставиће се под царински затвор и предавати из царинарничног магацина или стоваришта на потпис возиоцу — капетану брода или возовођи.