Narodna skupština

5:

време, за које се роба има отправити у место опредељења, ради увозног царињења;

царинарница ће ставити овој жиг с датумом, кад је свршена радња око упутнице.

Те ће белешке потписивати орган, који је за то одређен и одговоран.

После овога царинарница задржава себи уникат упутнице, а дупликат затвара у царинско писмо.

Код денчане робе, где су колета утврђена оловом, у место колске нумере, означиће се понаособ број, знак, облик и нумера дотичних колета.

Овако запечаћено писмо предаће царинарница на потпис, уједно вратиће возиоцу с трипликатом упутнице све товарне листове. Ова упутница се не сме одвајати од робе, већ је мора пратити до упутне царинарнице.

Кад роба приспе код упутне царинарнице, возиоц подноси трипликат упутнице као стоварницу, а дупликат предаје царинарници.

Кад упутна царинарница прими робу, завешће је у магацинску књигу, а полазну царинарницу ће одмах известити о пријему у повратку дупликата упутнице у којој ће назначити магацинске бројеве. Дупликат се прилаже уз уникат као његов саставни део.

Министар Финансија је овлашћен да може ограничити или забранити упућивање стране робе од граничних царинарница на царињење другим царинарницама.

Поштанске пошиљке цариниће се само код граничних царинарница које одреди Министар Финансија. Само ако се утврди да неки пакет садржи и робу за чије царињење није дотична, царинарница надлежна, пакет ће се упутницом упутити надлежној царинарници на царињење и на потпис предати одговорном поштару.

Облик и начин попуњавања свих упутница прописује Министар Финансија.

Чл. 77.

Роба условно увезена, под погодбом да се у истом стању врати, сматра се у царинском поступку као роба увезена на неизвесну продају.

Рок докле се оваква роба сме задржати у земљи с правом враћања њеног и примања положених дажбина — траје три месеца. Овај се рок не сме продужавати.

Трошаринска роба не може се увозити на неизвесну продају, као ни предмети јела и пића, одело, тканине, као ни предмети од драгих метала који се жигошу.