Narodno blagostanje — dodatak

39

опатан „Пародн

2

ГОДИНА. 1.

Садржај:

standaed Oil Company of Jugoslavia a. d. Vacutim Oil Company d. d. — Zagreb Фабрика целулозе а. д. — Дрвар

Prva hrvatska tvornica ulja d. d. — Zagreb Воће 1 Ебгттапи а. а. Хагтеб

„Таргед" (егепо 1 ашобизпо prometno а.

STANDARD OIL COMPANY OF JUGOSLAVIA A. Da, ZAGREB.

Promet petroleuma, benzina i srodnih produkata, koncentrirah je u Jugoslaviji u 3—4 ruke. Anglo-saksonshi kapital ima da tim artiklima i kod nas apsolutnu supremaciju. Ostala родиzeća, koja se bave frgovinom peftroleumskim produktima igraju jednu sekundarnu ulogu.

Trgovina petroleumskim produktima naše države nalazi se u rukama sledećih poduzeća:

1. Standard Oil Company of Jugoslavia,

2. Anglo-jugoslavensko petrolejsko društvo, 3. Vacuum Oil Company,

4. Astra d. d.

Prvo i treće poduzeće reprezentiraju američki kapital drugo i čefvrto pak su domena engleskog kapitala. Do pred krafko vreme od ova 4 poduzeća Standard i Astra imali su svoju centralu u Beogradu a Anglo-jugoslavensko i Vacuum u Zagrebu. Međutim prošle godine Standard Oil prenela je svoju ceniralu u Zagreb tako da su danas u Zagrebu Копсепштапа

sva naša najvažnija petroleumska poduzeća.

Anglo-saksonska petroleumska poduzeća koja su monopolizirala naš promet petroleumskim produktima u prvo vreme bila su čisto trgovačka poduzeća. Sve fabrikate uvozili su iz inozemstva i ovdje vršili funkciju distribucije. Međutim sticanjem prilika, pojedina pođuzeća počela su da u samoj zemlji pristupe fabrikaciji. Budući da nafte u našoj zemlji nema u večim količinama, ona se uvozi iz inozemstva te se kod nas onda rafinira. |

Anglo-iugoslavehsko petroleumsko društvo podiglo je u Capragu kod Siska jednu modernu fafineriju petroleuma đok u severnoj splitskoj luci ima velike tankove za smeštaj nafte. Ona naime naftu đobiva pretežno morskim putem, čak i onda kad dolazi iz Rumunije. Ta se nafta deponira u splitskim tankovima i sukcesivno upućuje u rafineriju. Standatd Oil Company nije podigla jednu novu rafineriju nego |e pred dve godine kupila rafineriju u Bos. Brodu koja je pripadala društvu „Danica”.

Velikim investicijama koje su delom {oš u toku, kapacitet rafinerije znatno je podignut. Prema tome sada i Standard Oil Company rafinira naftu u samoj zemlji, dok je ranije u glavnome plasirala produkte iršćanske rafinerije, koja ptipada njenom konsernu,

Vacuum Oil i Astra nemaju svoje rafinerije. Za Astru se govorilo da će kod Novog Sada podignuti rafineriju. Vacuum Oil. ima zemljište kod Zemuna ali se još nije odlučila na podi-

БЕОГРАД, 10. ЈАНУАР 1931.

овл Благостању““

БРОЈ 2

Zagteb

d. — Zagreb

тапје rafinerije. Međutim kako je došlo do fuzije matica naše Stanđard i Vacuum Companije, lako je, da ta nova rafinerija bude i bezpredmetna.

Radom u vlastitim rafinerijama koje su ha našem {efitoriju koliko Anglo-jugoslavensko toliko Standard Oil Company imaju jedno naročito značenje za našu privredu. Oni u prvom ređu uposluju znatan broj radnika i time doprinašaju našoj industrijalizaciji. Time, što su u zemlji dve velike rafinerije i znatna skladišta nafte mnogo je više pomognuto ideji narodne obrane nego kad bi bili upućeni samo na uvoz sa Strane. Da se sutra zatvore sve naše granice, u zemlji bi imali pored odgovarajuće zalihe petroleuma i benzina i znatne zalihe nafte, koje bi se onda mogle preraditi tako, da bi ukupna zaliha benzina i petroleuma bila mnogo veća nego kad ne bi imali nafte.

Konsum benzina kod nas je u znatnom porastu. Sve 10 veći razvitak automobilizma te mofora ima za posledicu da konsum benzina raste iz godine u godinu. Radi toga je od velike važnosti, da u zemlji imamo dve velike rafinerije, koje će sa eventualnim proširenjem svoga uređaja uvek biti u stanju da naše potrebe podmire fabrikacijom u samoj zemlji.

Bilans Standard Oil Company za dve poslednje godine ovako izgleđa:

1928.

Aktiva 1929. Blagajna 10.854 3.907 Dužnici 90.254 89.575 Roba 84.952 87.153 Investicije 59.505 58.859 Pasiva Dionička glavnica 145.000 145.000 . Rezerva 725 Verovnici 75.208 78.047 Dobitak 22.973 15.487 Ukupna bilansa 281.795 274.967

Sa 280 miliona dinara ukupna suma bilanse Standard Oil Company prelazi ukupnu sumu bilanse i mnogih naših novčanih zavoda koji se ubrajaju u red većih zavoda. A od industriskih poduzeća feško da ju, osim Trbovlja, još jedno nadmašuje.

Kod 145 miliona kapitala koji je inostranog porekla i verovnika za 75 miliona dinara isto stranog porekla mi vidimo da je Standard plasirala u našu privredu 220 miliona dinara. To znači, da je nama inozemstvo kreditiralo samo u ovom slučaju iznos od skoro četvrt milijarde dinara.

Investicije su iskazane sa 60 miliona dinara. U idućim bilansama ta pozicija biće i još veća, jer su sada u toku veliki radovi oko proširenja rafinerije u Brodu, 0.

ava