Narodno blagostanje — dodatak

186

Позиција роба је нешто опала. Значи да је код интензивне продукције пласирање робе глатко обављено и да се по томе није могла прикупити већа залиха. Повећање позиције „дужници" у вези је са интензивнијим радом и продукцијом пак је наравно, да су код 615 продукције већа и потраживања.

Услед тога што су порасли дужници, порасла је и позиција повериоца. Али само за један милион динара.

Чисти је добитак из године у годину све то већи. Пораст у прошлој години износи око 100 хиљада динара или скоро 10% добитка ранијих година.

Перспективе за даљи развитак пословања „Загорке" су повољни. Грађевна делатност изгледа да ће и даље бити интензивна. Градило се је пре свега ради тога што се је изграђене објекте могло глатко издавати, уз повољне услове. Рентабилитет некретнина је још увек већи него просечна зарада у инд.-тргов. пословима. Како празних станова нема а прилив становништва из провинције и даље траје, наставиће се са градњом. Поготово што организација хипотекарног кредита доста добро функционише.

У скорој будућности биће и грађевна делатност јавних зграда знатно повећана. Дижу се четири нове школе великих димензија. Приступа се градњи двеју болница од којих једна има предвиђен прорачун од 80 милиона динара. Поред тога имају се изградити три зграде социјалних установа, царинарница и слично. Надбискупија и академија почеле су дизати зграде, која ће свака моћи да прими преко 100 станара.

Код Загорке та нагласити, да она не израђује само циглу него у знатним количинама и разну глинену робу као купаоне, пећи, цеви и слично. А у многим од тих производа она је готово без конкуренције у читавој нашој држави.

ПРВА ХРВАТСКА ТВОРНИЦА УЉА Д. Д. — ЗАГРЕБ, Укупна биланса Прве хрватске творнице уља у Загребу за 1930 годину је за 45 милисна динара мања од укупне билансе концем 1930. и 1928. године. Међутим како Прва хрватска творница уља не биланцира кредиторе и дебиторе засебно, него у биланс уноси само њихов салдо, тешко је казати, да ли се овде ради о стварном смањењу појединих билансних позиција и по томе укупне суме. Салдо кредитора и дебитора је додуше концем прошле године за преко 5 милиона динара мањи од салда последњих неколико година. Међутим из опадања салда тих двеју позиција не даде се одмах створити закључак о томе да ли су и позиције у опадању или у порасту. Дотично није познато, дали је на опадање тог салда деловала промена у стању. дужника или у стању повериоца или код оба две позиције.

С обзиром да је залиха робе смањена за 5 милиона динара, вероватно је, да су и кредитори смањени за 5 милиона динара и да та промена у позицији „салдо кредитора и дебитора" долази у првом реду од смањења кредитора и то по прилици за исти износ за који је смањена роба.

Пословање Прве хрватске творнице уља у прошлој години није дало резултате као ранијих година. У првом реду је квалитет репице жетве 1930 године био ванредно лош. Како је у време жетве било влажно, роба је у знатној мери била изложена квару. Поред тога је прошле године ослобођен извоз уљаног семена што је деловало на оне творнице које су у првом реду упућене на домаће сировине.

Прва хрватска творница уља прерађује у знатној мери импортирано семе. Не можда ради тога што она не би хтела прерађивати домаће сировине, него што их нема у довољној количини. Прелаз са културе житарица на културу индустријског биља проведен је код нас у много мањој мери него што би било потребно. Аграрна политика морала би управо том проблему посветити нарочиту пажњу. Разне наше индустрије могле би, покривајући своје потре-

.

«

бе у земљи, толико деловати на културу индустријског биља да би се површина засејана житарицама могла редуцирати за неколико хиљада јутара. Међутим питање је дали ћемо до тога доћи помоћу царинске политике или пак систематским ситним радом, у првом реду преко задругарства и школованих агронома.

Поред намераваног повишења царине на уљано семе ми већ и данас водимо једну политику уперену противу увоза семена. Увађањем царинске анализе сваке пошиљке семена са стране повећавају се увозни трошкови до прохибитивности. Поскупљивањем _ продукционих трошкова домаћиу творница уља а придржавајући ниске увозне царине на готово уље, погоршава се ситуација домаћих творница, буљући да конкуренција страних продуцената бива све јача. Ако смо већ заузели становиште заштите домаће индустрије, онда то морамо да преводимо по једном систематском плану. Не би се смело догодити да, удовољавајући час једном а час другом захтеву доводимо у питање виталне интересе наше индустрије.

На погоршање ситуације код индустрије уља деловала је и чињеница да су услед ниских цена кукуруза цене дебелих свиња знатно пале. Услед тога је и цена масти пала готово на половину. Многи консументи који су раније куповали знатне количине уља данас све то више прелазе на консум масти, будући да је ова данас лефтинија. Међутим фабрике уља, баш ради царинских мера, не могу ићи са цена ниже јер су продукциони трошкови данас већи него раније. И о тој чињеници требало би водити рачуна кад се решава ситуација наше индустрије уља.

Настојања која се воде у најновије време, у погледу картелисања индустрије уља у циљу одржавања повољних цена, отежана су у првом реду све то нижим ценама масти. А смањење консума уља не може спречити никакав картел. Ту је могућно једино снижење цене што ради царинских мера за сада не иде.

Биланса за 4 последње годиве овако изгледа:

Актива - 1927. 1928. 1929. 1950. у хиљадама динара

Стројеви 1.841 1.841 1.841 2.357 Благајна | 35 50 101 96 Некретнине 3.652 3.652 3.652 3.652 Роба 19.955 21.640 21.848 16.518 Инвентар 68 143 143 143 Пасива НЕ

Главница 2.150 2.150 2.750 2.150 Резерва 215 325 375 475 Амортизација 742 892 1.142 1.192 Салдо кред. и дебит. 20.052 21.554 20.797 15.815 Акцепти 1.000 1.000 1.500 2.500 Добитак 601 705 557 460 Укупно 25.552 21.321 21.222 22.803

Непокретности су билансиране уз исти износ већ неколико година. Стројеви су порасли за пола милиона динара. Инвестиције износе укупно 6 милиона динара. Ол бивши амортизацију остаје 5 милиона динара. Међутим цена земљишта на коме се налази творница, будући да је већ у рејону интензивније грађевне делатности, вреди неколико пута више. Властита сретства износе нешто преко 5 милиона динара, или мање него што су инвестиције.

Роба је опала за 5 милиона динара што је у вези са приликама у индустрији уља. Код других позиција биланце нема промена осим код салда повериоца и дужника о чему је већ било говора.

Добитак је и прошле године био мањи «него претходне. Тиме се најбоље оповргава тврдња да индустрија уља иде одлично и да је она у стању да поднаша знатне пари ске фискалне терете.