Narodno blagostanje — dodatak

304

место, остављајући друге вароши далеко иза себе. За развитак Загреба било би најбоље кад би општина изградила нову царинарницу и кад би са Царинским и јавним складиштима постигла аранжман да се она претворе у градска јавна складишта.

КОЛУМБИА ГРАМОФОН, ЈУГОСЛАВЕНСКО Д. Д. ЗАГРЕБ. Грамофони продиру и код нас у шире слојеве. Данас се налази у свим нашим центрима по неколико радња које се баве искључиво продајом грамофона и грамофонских плоча. Цене грамофона мањег типа, данас су већ тако ниске, да га могу набавити и слабије ситуирани. Поготово што је у том артиклу продаја на дугорочне отплате веома раширена. У томе погледу постоји жива пропаганда, заснована на веома широкој бази. Јер чим је неко набавио грамофен, па и на отплату, он постаје и даље купац грамофонских плоча. Свака већа грамофонска: марка има на хиљаде разних плоча. И непрекидно се израђују нове. Сваки нови шлагер, сваки нови тонфилм већ има и своје плоче. Нарочито је тонфилм велики пропагатор за грамофонске плоче. Ол неких нарочито успелих тонфилмова продано је и код нас по неколико хиљада грамофонских плоча.

Фабрикацијом грамофона и грамофонских плоча бави се у нашој држави само једно подузеће. То опет не значи да ни друга велика подузећа не воде рачуна о нашем тржишту. Не само што настоје да код нас пласирају неке интернационалне плоче, дотично своја немачка издања, која код нас имају знатну прођу, него настоје да пласирају и наше националне плоче. Данас многа велика грамофонска подузећа имају и знатан југословенски репертоар. Све познатије наше песме наћи ћемо на плочама свих већих подузећа. Они те плоче снимају у својим радионицама у иноземству. Многи наши уметници путовали су преко границе у циљу снимања грамофонских плоча, које су се тамо израђивале, да се онда пласирају код нас.

С обзиром на јаку нашу емиграцију у прекоморске крајеве, много је наших плоча пласирано међу наше исељенике. То им је готово најбоља и најмилија веза са старим крајем. Међутим с обзиром на бољи технички уређај, у најновије време ми увозимо грамофонске плоче које се снимају у Америци и код којих су суделовали наши емигранти.

Поједина грамофонска подузећа, која су приметила, да се код нас даде пласирати већи број апарата и нарочито плоча, почели су нашем тржишту да посвећују већу пажњу. Своја су заступства проширивали док нису прешли и на оснивање властитих афилијација.

И „Колумбиа“ грамофон југославенско д. д. у Загребу je афилијација великог грамофонског концерна. Афилијација као самостално акционарско друштво основана је половином 1930. године. У Загребу уређена је централна радионица док у другим местима подржава своја заступништва.

Колумбиа се за сада једино бави продајом продуката творница Колумбиа концерна.

\

Међутим прилике су се у толико измениле да ће и Колумбиа једног дана бити приморана, да и код нас приступи самој фабрикацији, бар делимично. Прошле године на грамофоне и плоче ударена је знатна заштитна царина. Она знатно поскупљује увоз, што ће натерати она подузећа, која у Југославији имају јачи посао, да приступе сопственој домаћој фабрикацији. Нарочито плоча. Матрице се могу и даље израђивати на страни, док ће се фабрикација самих плоча вршити у земљи, будући да она технички није тако комплицирана нити тражи скупе инвестиције. А и монтирање нових грамофона вршиће се у већој мери у самој земљи.

Биланса Колумбие за прву годину рада изгледа овако:

Актива 1930. г. у хиљадама динара

Благајна 15 Банке 138 Складиште 1.100 Дужници 707 Намештај 47 Градња и преградња 93 Најамнина 96 Губитак 228 Пасива

Главница 2.000 Повериоци 309 Награде управи 17 Укупна биланса 2.326

Прва година закључена је губитком од скоро четврт милиона динара. Но, будући да се ради о организацији једног већег. подузећа, јасно је, да прве године морају свршити неповољним резултатом. Тек кад се посао добро уведе и | кад скоро сам од себе функционира, могу се очекивати већи успеси.

Главница, с обзиром да нема већих инвестиција, доста је знатна. То омогућује подузећу да ради без банковвог кредита. Чак има и потраживања код банака.

Интереснтно је да су као пасива унешене награде управном и надзорном одбору које су предвиђене статутом и без обзира на пословни успех.

Од страних грамофонских подузећа код нас има разграњен посао, нарочито са скупљим продуктима, и 5 Маsters Мојсе. Како је пре неколико месеци дошло до уже кооперације између Колумбие и 5 Мазгег5-а, лако да и код нас дође до спајања њихових интереса. У том случају имали би подузеће које би већ могло, ако не и морало, приступити фабрикацији у нашој земљи. На то би били„приморани већ и дејством конкуренција. |

Док држава настоји да царином подигне индустрију грамофона и грамофонских плоча, Савска бановина ударила је трошарину на плоче које се израђују на њеном територију, што није потпуно у сагласности са интенцијом подизања индустрије у нашој земљи.

ШИРИТЕ „НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ“