Narodno blagostanje — dodatak

=tantan pad cena elektro-tehničkog materijala nije bio pogodan za držanje većih zaliha robe.

Jači pad nalazimo kod dužnika. Od 6 miliona na 5.4 miliona. Ako uzmemo u obzir nedovršene radnje imamo pad od :skoro milion dinara. To je u vezi sa slabijim radovima. Manje "izvedeni radovi imaju obično za posledicu i manja potraživanja. Potraživanja prema bankama i Poštanskoj štedionici bila su „prošle godine manja nego 1929. godine. Industrijskim poduzećima ne može konvenirati da drže veće iznose na čekovnom računu zašfa ne dobivaju kamate ili pak samo minimalno ukamačenje. Pogotovu ako su poverioci znatniji.

Poverioci su opali za skoro 1.5 miliona dinara. To je u vezi sa opadanjem raznih pozicija u aktivnoj strani bilance. SlaБуе poslovanje ima za posledicu slabije povlaćenje materijala d strojeva sa strane centrale pak po tome i manje obaveze prema ·centrali. Smanjenje obaveza za oko 1.5 miliona dinara nije imalo ·efekta na poslovni uspeh. Te obaveze bile su bez kamata pak po “tome redukcija obaveza ne znači smanjenje tereta na kamatama. 1 prošle godine, iako su poverioci prelazili 5 miliona dinara, раkazivao je račun kamata prihod od 36 hiljada dinara. To je «od potraživanja kod bamaka i Poštanske štedionice. Čisti dobitak za prošlu godinu iznosi samo 10 hiljada dinara. Ukupno sa 'Đrenosom iz 1929. godine koji iznosi 98 hiljada iskazuje se dobit ·od 108 hiljada dinara.

: U upravi se nalaze g.g.: Dr. Branko Pliverić, ing. Hans _Aliman, Hugo Weinberger, Franjo Szabo, Dr. Fritz Schlesinger, -Mavro Kandi, Dr. ing. Leopold Fihnrich. Glavni direktor je ing. -August Thanner.

„„MEŠ” |JVTOCJIABEHCKO JI. J. 35 ПРОИЗВОДЊУ СВИЛЕ ЗА ЖИВЕЊЕ И ВЕЗЕЊЕ — ЗАГРЕБ.

У прошлој је години ово подузеће приступило повиапењу главнице од |I на 3 милиона динара. Југославенско „„Мез" је афилијација познатог немачког концерна свиле „Мег“ А. G. ilir Nih und Strickseide koje је настало фузијом великх купа Мез и Мезватер, због чега се и повишење главнице лако могло провести. Повишење главнице провела је централа, па по томе оно није тангирало наше новчано тржиште. Прошле године, с обзиром на наше прилике, било фби и тешко помислити на једну већу емисију капитала. На повишење властитих сретстава могу у најновије време мислити само она подузећа која се потпуно или бар у главном „љелу ослањају на стране концерне.

Међутим и повишење главнице афилијација страних концерна у главноме је само номинално. Обично се код такових трансакција ради о фактичној уплати нових сретстава. Ако су повериоци тако нарасли да је однос властитих и поверених средстава, односно између инвестиција и властитог капитала доста неповољан, приступа се ту и тамо новишењу главнице. То се повишење проводи на тај начин, „ка се известан износ пренесе са рачуна повериоца на рачун главнице. Код централе за тај износ смање се позиције дужници а повећају се ефекти. Код овакових случајева до "фактичне емисије нових акција нити не долази, већ се то често проводи једноставно кроз књиге.

Управо ради тога што нема говора о стварном приливу нових сретстава поједини концерни не приступају повишењу главнице својих афилијација нити онда кад су инвестипије или поверена сретства и неколико пута већа од властитих сретстава афилијације. А ако афилијације за из"носе које дугују својим централама не дугује никакве камате, онда је и скоро свеједно колика су властита а колика поверена средства. Ако се пак за потраживања централе морају плаћати камати онда повишење главнице повољније „делује на исказани профит подузећа. Међутим је скоро свеједно дали афилијације за препуштене им износе плаћају «камату или дивиденду.

321

У биланси „Мез“ за прошлу годину има неколико крупнијих промена према билансама из 1929. године.

Биланса за две последње године изгледа овако:

Актива 1939 | 1990. п. у хиљадам динара Благајна 31 19 Менице 59 170 Дужници 3.337 6.435 Некретнине и залихе "4199 7.241 Губитак 349 1.077 Пасива Главница 1.000 3.000 Повериоци 7.678 9.307 Добављачи | 3.169 Акцепти 211 Укупна биланса 8.890 15:921

Укупна биланса бележи у прошлој години знатан пораст. Готово на двоструко. Дужници су порасли од 3.3 милисна на 6.4 милиона динара. један део пораста има се приписати повећаној делатности. Подузеће има у Загребу своју фабрику у којој свилу коју добива са стране прерађује и ађустира за шивење и везење. Порастом консума свиле, нарочито вештачке свиле расте и консум свиле за шивење и везење. А „Мез' је данас и код нас водеће подузеће те струке. Међутим знатан пораст ове позиције је у вези и са слабијом привредном ситуацијом дотично тежим плаћањем трговаца на мало.

Позиција „некретнине и залихе" порасла је од 4.8 милиона на 7.2 милиона. С обзиром да се те позиције скупа билансирају, не може се видети колико отпада на непокретност а колико на залихе. У прошлој години нових већих инвестиција није било. По томе највећи део пораста отпада на робу. А то је опет у вези са појачаном делатношћу. Подузеће мора поред знатних залиха готових фабриката држати увек и веће залихе полуфабриката, које повлачи од своје централе и које код нас суксесивно прерађује.

У пасиви налазимо позицију „добављачи“ која 1929. године није била посебно исказана, него која је била књижена међу остале повериоце.

Упркос чињенице, да је прошле године главница повишена од ! на 3 милиона као и да су „добављачи“ посебно исказани са 3.2 милиона, повериоци су порасли од 7.7 милиона на 9.3 милиона динара. Да није било тог повишења, дотично да „добављачи“ нису посебно исказани имали би повишење од неких 7 милиона динара.

Са билансом од преко 15 милиона динара, југословенско „Мез" спада већ у наша већа индустријска подузећа текстилне струке. А укупни пораст билансе у прошлој години даје наслућивати, да ће она у будуће још и даље да расте. Потешкоће у којима се данас налази наша привреда могу овај развитак нешто успорити. Али временом престаће и те потешкоће и подузеће ће бити у могућности да развије још већу делатност. Надајмо се и успеху. Прошла година завршила је са губитком од 700 хиљада динара. Са губитцима из ранијих година имамо већ износ од преко милиона динара. Међутим за подузећа калибра како је „Мез" и које се још увек налази у стадију развитка, ни губитак од милиона динара не значи много. Главно је да се концерн повољно пласира и да истисне конкуренцију. А плодови рада показују се тек нешто касније са тенденцијом да постану временом све то већи,

=> јие MI e [- U s:Ce Wa.H:2 KC 1 «M 07% We W.s:( 075 |

oti