Narodno blagostanje — dodatak

Гата

_ Додатак „Народном Благостању“ |

i БРОЈ 4 -_

БЕОГРАД, 95 ЈАНУАР 1941. | Од.

|Е ГОДИНА. хт

Садржај: Državna hipotekarna. banka |

DRŽAVNA HIPOTEKARNA BANKA

L SJAJNA EKSPEDITIVNOST

Januara IO t. g. bili su završni računi Ргаупе Шро-

tekarne banke prošli ceo put formalnosti da postanu: defihitivni. To nzaču da su već 5 januara morali biti gotovi u knjigovodstvu, a to je redak primer u istoriji bilansiranja i

kod mnogo manjih poduzeća, a Državna hipotekarna banka

ie po obimu i obrtu najveća u zemlji. Kad smo ugleđali na stolu Završne račune Državne hipotekarne banke i setili se pri tome da naiveći broj naših službenih i poluslužbenih ustanova; bbaveznih. na javno polaganje računa ili na objavliivanie izveštaja o svome radu, to čine tek novembra i decembra iduće godine, a da Državna hipotekarna banka malo mešeca docnije to čini za sledeću godinu, morala nas je obuzeti seta. Jer samo: jedan razlog može biti objašnjenje da пеке пазе пајveće novčane ustanove sa Državnom hipotekarnom „bankom na čelu. podnose svoje račune za tekuću godinu prva tri meseca iduće godine, dok niz drugih čini to sedam do osam meseca docnije. Zato ima samo jedno objašnjenje, ono leži џ popuštaniju sayesnosti.

Godinama smo. otvarali novu seriju analiza bilansa natih vodećih poduzeća bilansima triju srednjih beogradskih banaka. Zbog toga držimo da je vrlo važno da napomenemo da serije analize bilansa za 1941 godinu otvorimo analizom našeg, najvećeg: žavoda: obaveznog na javno polaganje гаčuna, Državne Шрофекатле ђапке.

Ova- ekspeditivnost: u izradi završnih. računa je u isto vreme. svedočanstvo o: tome da je knjigovodstvo bančino neobično: ažurn0. ;

Rad na: bilansu. ne. bi mogao da počne prvoga, ako ne

bi- već 31 decembra: sve: knjige bile abštimovane. Tek зе па:

osnovu toga stanja može da počne rad na bilansu koji ı sam traži izvesno. vreme. Nisu u pitanju samo -·knjige, već i inventar, a on se ne može da završi pre 31 decembra po podne.

Bez dobrog osoblja knjigovodstvo ne bi moglo da tuče

ovaj rekord, ali ima dobrog knjigovodstvenog personala i u.

drugim ustanovama, pa se ipak ne tuče rekord. Uzrok laži u činjenici da gospodareve oči konja hrane. Izvođenje tehničkih radova, — a knjigovodstvo је tehnička operacija par eksalans — ne može se da zamisli bez vođstva.

Jedna od naročito srećnih okolnosti Državne hipotekarne banke je činjenica, da se ma njezinom čelu nalazi čovek koji se u njoj formirao i koji je preturio njezine arhive i studirao sve što je o njoj napisano, proučavao njezino razviće i jednom delu toga materijala dao oblik knjige, kao što jž poznato. Kod nas je u poslednje vreme uzelo maha nipodaštavanie stručnosti, na najvažnije položaie dovode sa ljudi, koji nemaju nikakve stručne spreme za dotični posao. Na čelu

Državne hipotekarne banke nalazi se čovek, g. đ-r Glomazić, koji je posle kratkog službovanja u Ministarstvu finansija prešao u banku i tu proveo ceo svoi vek. On poznaje do tančina teoriju bankarstva a specijalno poslova kojima se bavi DIžavna hipotekarna banka, kao i njezinu strukturu i manipulaciju. To je jedan od uzroka uspešnog delovanja Državne hipotekarne banke. On je objektivne prirode drugi je subjektivne i leži u karakteru g. d-r Glomazića. Iz privrednih krug Va čuju se već nekoliko godina žalbe, kako se više ne mogu da nađu u svojim kancelarijama u kancelarisko vreme šefovi poiednih važnih ureda, jer se nalaze stalno u to doba u drugim uredima na sednicama i konferencijama. To je postao vrlo aktuelan problem kod nas o kome će se morati u naikraćem vremenu ozbilino da razmisli. Upravnik Državne hipotekarne banke je gotovo jedini na vodećem položaju, koji ceo dan sedi u svojoj kancelariji i radi i misli samo o poslu za koji је naimenovan, kao i u poslu poduzeća u kojima jš zainteresovana Državna hipotekarna banka. Ma u koje doba da dođete u banku, zatećete upravnika na poslu.

Sve je to urodilo obilnim plodom za Državnu hipotekarnu banku. Mi smo već pisali o tome da ja već 1885 godine bio slučaj da država nije mogla dobiti kredit na strani, a da ga je dobila Državna hipotekarna banka, tada Uprava fondova. Već je više od pola veka kako Državna Hipotekarna banka ima važnu ulogu u našem privrednom životu i kako ta njezina uloga postaje iz dana u dan sve važnija. Ona danas ima izuzetan položaj u okviru našeg novčarstva. Poslednje dve godine mogle su se često čitati vesti u novinama o obilnim kreditima koje Državna hipotekarna. banka dodaeljuje javnoj ruci i sličnim ustanovama. Jednoga đana čitamo da je dala Dravskoj banovini 100 miliona, drugog dana 200 miliona Dunavskoj banovini, docnije da je dala pola milijarde za Jupočelik, 900 miliona. za Silose itd. itd. Površni stručnjak · mogao bi da se zabrine za likvidnost banke sabirajući sve ove ogromne cifre koje ie ona relativno za kratko vrema dodelila kao kredite. Ali ko prati njezino razviće i njezine izveštaje, taj je mogao da konstatuje da je baš u poslednjie vreme njezin likviditet sve veći i njezina poslovna pozicija sve bolja. Te cifre treba čitati u vezi sa njezinim bilansinia, gde se vidi njezin poslovni volumen. Sve je to гасопаћпо raspoređeno | о likviditetu se vodi strog račun. Uprava bančina pri dodeljivanju kredita vodi strogo računa o postulatu ћагтоп:је rokova aktivnih i pasivnih poslova. Nikad se ne daje više nego što se prima. Prvi zadatak šefa knjigovodstva svakog dana je da izradi dnevno stanje primanja i davanja, a s Vremena na vreme se pravi i prognoza primanja i izdavanja za čitav mesec.

Državna hipotekarna banka je danas dista po volumenu mamut. То će se videti malo docnije pri analizi njezinoz