Narodno blagostanje

Страна 14.

лијанској индустрији електрицитета. Ахо се не варамо и римска компанија Терни добила је један већи зајам од Блера и Ко. и то баш за'потребе Суфида и уз гаранцију истога. Све се то да лако проверити.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ __

| Број 1

Чудни су ти Англо-Саксонци. Њихов је језик једини у коме се и сугласници другојачије изговарају, него што се пишу. У енглеском језику је МЕ да се пише Суфид, а из-

· товара — Блер.

БЕЛЕШКЕ

Наименовање г. Д-р Питамица, профеора Јавног Права Љубљанског Универзитета за посланика Са помешаним осећањем примили смо знању горњу вест. С једне стране жалимо велики губитак љубљанског уни= верзитета; а с другесе радујемо добити дипломатске слу-= жбе. Пре Пашићеве периоде у Србији те су положаје добијали најбољи синови. По том је дошла ера дипломата 6 'рократаљубимаца, песника и салонских лавова. Оданост шефу била "је једина квалификација. Ко језа време, док је шеф био у опозицији, кмао куражи, да му шаље у препису своје извеше таје за Министарство, тај је авансовао авијатички.

Наш спољни политички положај спада у наше најтеже проблеме. Природно, да на њему треба да раде најспособпији.

у Вашингтону.

Дужност дипломата није више ни шпијунска, ни интригантска, већ што дубље познавање земље, у којој се врши дужност. За Америку је доцкан. Тамо сенеможе ништа више да поправи. Због тога би можда боље било, да је госп. Питамиц отишао на друго које место.

_ Један од најугледнијих живих правника и социолога, г. Браје, био је дугогодишњи посланик Вел. Британије у Вашине тону. Г.Питамиц зна то врло добро.

Унуташњи Грчки зајам. Финансијски листови доносе вест, да ће Грчка Народна Банка дати Грчкој Влади за=

· јам од 25 милијона драхми за јавне радове у Пелопозезу.

О КАРИКАТУРИ

Карикатура је један од најсавршенијих духовних производа. Она је и литерарни облик и уметничко. дело. о првој особини ока је најближа ватири, а по другој сликарству. Номбипирајући сатиру ва еликарством карикатура постаје новим производом, витте вредности. Она пружа квалифицирано задовољетво. Марикатура је стара колико и сликарство. Графичка вештина је демократизирала карикатуру, као пи писану реч уопште, Али јој тиме није умањена вредндет — наравно ако одговара уеловима литера-

ј

туре KM сстетике.

Њезино је седиште у Академији Уметности. ,

Карикатура има сопијални карактер: док критика често вређа и боли, док сатира бопка, дотле карикатура етвара добро расположење код жртве. Она је доброћудна.

Карикатура претпосетавља друштвени живот. Фна је социјална. Она замењује читав чланак.

Због тога ћемо мп неговати папикатуру.«

Београдски Берзански Извештај

У почетку ове недеље на девизном тржишту није било великих промена у курсевима, али је пред крај услед промена на међународном тржишту Лондон осетно поскочио док су на против Њу-Јорк, Амстердам и Берлин осетно пали. Током целе недеље, а услед унутрашњих прилика у Шпанији, Мадрид је преко целе недеље правио велике диференције, за читав шв. франак.

Код нас на берзи курсеви у главном су се кретали по паритету.

У валутама током целе недеље није пишта рађено. Једино је пред крај ове педеље јако тражен амерички Долар и плаћан нешто скупље. Тражња није подмирена. На ефектном тржишту послови су врло живо вођени, а нарочито у 2'/»% ренти ва ратну штету, која је у току ове недеље покавала осетан над, ва равно 6-50 повна, На крају је нуђено. доста робе. Инвести-

/

циони зајам је осетно порастао и тражен, промет је био приличан, нарочито су тражени крупни комади |! плаћани чак 883.75. Аграрне обвезнице нису токоме целе ове недеље рађене. У осталим државним панирима нијебило посла.

На девизном тржишту Народна Банка својом јаком интервенцијом подмирује готово велики део тражње, док је од приватних Банака понуда у девивама слаба. У односу према пословању у прошлој недељи промет у девивама порастао је у овој недељи ва преко 7.000.000.—- динара.

Код акција банака и приватних предузећа није било великог интересовања, нити је било промена у курсевима. Једино су Акције Народне Бапке осетно попустиле, тако да су крајем недеље рађене по 7.420.док су прошле недеље тражене по 7.500.—. Акције Српског Бродарског Друштва покавују прилично интересовање, тако да су плаћане по 540.— без да је било

| понуде.