Narodno blagostanje

9. фебруара 1929

ditne prilike u području ljubljanske filijale Narodne Banke danas u celoj zemlji najzdravije.

Već pre fri godine zamolilo je Udruženje Banaka u Beogradu Narodnu Banku, da nešto slično učini i za Beograd. Nakon duljeg vremena i proučavanja stvari Narodna Banka prihvatila je ovu ideju, ali do realizacije, iz nepoznatih nam razloga, nije došlo. U međuvremenu osnovane su slične ustanove i kod nekih drugih filijala Narodne Banke i sve su se pokazale kao tako Korisni regulatori kredita, da je Narodna Banka prošle godine, kad je ponovo pokrenuto pitanje osnivanja oVe ustanove u Beogradu, našla da se ovakve inst.tucije imaju osnovati kod njezine centrale i sviju njezinih filijala i da budu obligatne za sve novčane zavode, koji imaju kod nje kredit ili žiro račun. Ona je to smatrala za potrebno ne u svome sopstvenom intetesu ili u interesu jednog ili drugog novčanog zavoda, nego i u opštem interesu privrede, pošto je to jedna mera, koja ide 20 fime, da se kreditne prilike kod nas postave na solidiiju bazu, da se smanji rizik i gubitci novčanih zavoda, što је neizostavni uslov za smanjivanje kamatne stope kod balkarskih kredita.

Protivu prvog projekta uredbe o obaveštajnim kreditnim odsecima istupili su neKoji, naročito zagrebački novčani zavodi a još jače su digli glas privrednici.

lil, Principi.

Prema najnovijcm projektu uredbe kontrolni odseci imaju se osnovati kod centrale te kod filijale Narodne Banke'u Nišu, Skoplju, Bitolju, Šapcu, па Cet:nju i još kod nekih drugi filijala. Ријајата и Zagrcbu i Ljubljani ostavljeno je, da svoje kontrolne odseke OTganizuju prema tamošnj:m prilikama.

Novčani zavodi, koji uživaju kredit ili imaju žiroračun kod Narodne Banke mogu, ali ne moraju biti članovi obavcštajnog kreditnog odseka: ostali zavodi mogu biti članovi obaveštajnog odseka samo, ako ih primi direkcija Narodne Banke.

Svaki član slati će svaki mesec Narodnoj Banci stanje sviju svojih dužnika, koji su direktno ili indirektno u obavezi preko 25.000.— Din. (u Beogradu preko 20.000. Din.). Obaveštajni odsek srediti će sve podatke te davati svoj m članovima, na traženje, informacije O iznosu obaveza njihovih dužnika i lica, koja kod njih traže nove kredite i to sumarno, navodeći samo iznos direktnih i indirektnih obaveza i na koliko mesta iste postoje, ne navodeći imena poverilaca

Specialne odredbe imaju da garantiraju, da će Zavodi davati tačne podatke i da će ih tražiti isključivo samo za svoju sopstvenu upotrebu i jedino u pogledu svojih sopstvenih dužnika i lica, koja baš kod njih traže kredit.

Drugim odredbama zajamčeno je, da se zavodi u slučaju, da saznaju preko obaveštajnog odseka, da jedan ili drugi njihov dužnik ne stoji baš sjajno, neće osiguravati svaki na svoju ruku, nego da će sazvati preko Narodne Banke konfercnciju zastupnika sviju intcre-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страпа 1.

siranih banaka, da se posavetuju, kako bi zajedničk sačuvali svoje interese i iste doveli u sklad sa interesima dužnika.

IV. Kritički pogled.

Obaveštajni odseci imaju da počnu sa radom 28. lebruara 0. 2.

' 12 пауедепога vidi se, da će se informacije davati samo novčanim Zavodima, isključivo za' nj.hovu SOpstvenu potrebu i to isključivo o njihovim dužnicima i licima, koja traže kod njih kredite. Nije dakle opravdana primedba, da ova nova ustanova znači ilagrantnu povredu poslovne tajne. Poslovna tajna postoji između konkurenata ali ne između dužnika i poverioca: svaki dužnik dužan je, da verovniku u svako vreme dade pravu sliku svoga materijalnog stanja, pošto je samo ma toj osnovi moguće zamisliti oro poverenje, koje je osnova ličnom kreditu. Kakav kredit bi mogli dati dužniku, 0 kojem možete samo pretpostaviti, da vam krivo predstavlja svoje imovno stanje i prikriva svoja dugovanja? Pošto na žalost ima i uvek će imati ljudi, koji misle, da su, kad se traži kredit, dozvoljene sve moguće neistine, to je potrebno ustanoviti kontrolu, da se zna, Koji dužnici kažu istinu. Samo protivu rđavih namera je noVa · ustanova i samo oni imaju protivu nje da se žale. Роšteni privrednici mogu novu uredbu samo da pozdrave, pošto će u budućnosti oni dobiti lakše i jeitiniji kredit, budući ih banke neće više mešatisanepoštenim, nevaljanim nj:hovim kolegama, o kojima se danas nikako ne m0> gu uveriti, kod koliko banaka i koliko imaju obaveza.

Na primedbu, da ovakva institucija ne postoji nigde na svetu, moglo bi se mirno odgovoriti, da bi bilo teško naći i zemlju sa desolatnijm kreditn'm pril:kama. Ali ovaj odgovor nije potreban; pokazati treba samo na опе filijale Narodne Banke, Код Којћ slična ustanova Več godinama radi na zadovoljstvo sviju interesiranih, koji imadu poštene namore.

Ne drži ni nam:tka, da banke nisu propadale radi. gubitka pretrpljenih kod svoj.h dcbitora, nego radi drugih svojih poslova. Ova tvrdnja тоге 54 potpuno istinita, ali to još nije dovoljan razlog, rad: kcjcg banka ne bi trebala učiniti sve moguće, da Fo mogućnost spreče gubitke kod nesolidnih dužnika, koji se prevarom zadužuju kod više zavoda.

Dalje se prigovara, da se novom institucijom 5а2naju samo domaći dugovi i to samo dugovi Kod banaka. Istina, ali kad bi bilo moguće tako laliko saznatii dugo= ve kod privatnika i one u inostranstvu onda bi sve kreditno.poslovanje banaka bilo i suviše jednostavno. Novčani zavodi moraju se zadovoljiti time, što je moguće, a svaka» ko za ni jedan novčani zavod nije mala stvar, ako saznaje, da se njegov dužnik služi tajno kreditom i kod drugih Za• voda, da je drugima potpisao menice u iznosima, kojiidu daleko preko njegovih snaga, da je član jednog društva, koje se uzajamno pomaže uslužnim žirima i t. d.

_ Ima odredaba u projektu uredbe, koje se možda jednom ili drugom novčanom zavodu ne dopadaju, koje