Narodno blagostanje

16. фебруара 1929.

zavod kao i njegova centrala Creditanstalt u Beču radio preko Hrvatske kreditne banke. Nu od kada je Madarska „svcopća kreditna. banka sama došla do odlučnog utjecaja kod Hrvatske kreditne banke, koncem Rotšilda oko Creditanstalta odlučio je da se u Zagrebu samostalno pl sira. Kreditni zavod u Ljubljani ič jedan od naših najlikv:dnijih a i nujjeftinijih novčanih zavoda Inozemstvo je svoje transakcije u našoj drzavi dobrim ај от ргомадајо ргеко пјева. Код trgovanja državnim papirima na zagrebačkoj burzi Kreditni je хаход једап од пајуа% nijih faktora. U prvom redu za investicioni zajam i bosanske agrare. A i kod prolongacija ratne štete Kreditni je zavod moćan faktor.

Obzirom na ove činjenice zagreb čki privr. krugovi postavljaju znatne nade na dolazak Kreditnog zavoda u Zagrebu. Ponuda na kreditima biti će znatna, a to će djelovati i na opću tendenciju kamatne stope. A Zagreb će dobiti nove izravne veze sa

moćnim financialnim faktorima inozemstva. Obzi.om na sve.

veću važnost Zagreba u našem novčarstvu nije isključeno da se

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна О

kasnije posao tako razvije, да faktična centrala Kreditnog zavode bude u Zagrebu а и Ljubljani samo filijala.

Промене у вођств Банк ди Франс. — Након што је досадашњи вицегувернер проф. Рист дао оставку на тај положај и отишао у Буку,ешт, као саветодавац румунске Народне Банке за стабилизацију румунског леја, гзабргн је за новог вицегувернера г. Море, досадсњи други вице-гувернер. Ha његово место постављен је г. Фурние, досадањи директор буџета у Министарству Финансија,

Монетарна реформа у Швај 'арској. Комисија стручњака, саззана од финансијског департмана Федерације, пледира :г је за златну валуту, За неко извесно прелазно време има се овластити Народна Банка, да може вршити замену новчаница не само у златном новцу већ и за злато у полугама или златним девизама. Извоз злата да буде дозвољен само у оне земље, које са своје стране гарантирају иста права. Не постоји сумња, да ти предлози добију и законску снагу.

КЕлтогженнна ситувВЕШИ У ЉЈуКГОСЛеЕВИјЈИ

Поремећај саобраћаја

Целокупан привредни живот, а нарочито циркулација добара и саобраћај, стоје у знаку елементарних атмосферских догађаја. Десели слојеви снега затрпали су саобраћајна средства. Измеђ села и градова прекинута је циркулација лија и робе. Сељак је интерниран у својој кућици. На главним саобраћајним артеријама саобраћај је ометен и тиме фактички редуциран. Само би још војна организација била у стању да савлада те елемептарне препреке. Као прва последица тога поремећаја појавила се опасност за апровизацију великих градова. У целој Европи умањен је довоз кабасте робе.

Никакав штрајк није у стању тако да одсече произвођача од потрошачких центара као што је природа урадила ове зиме. Мраз каквог није било сто година, према исказу берлинских стручњака, пооштрава рђаве последице природне блокаде градова. Гориво е потребније но хлеб. Дозоз угља је редуциран свуда. Код нас је опасност највећа здог летошње рђаве управе и срганизације. Управа железница није, изгледа, створила резерве, које су нарочито потребне. Она је одбила савет ипдустријалаца угља, који су енергично наваљивали на формирање јачих стокова.

Има два месеца како се, без икаквих слементарних сметњи, у Загребу и у другим местима појављује оскудица угља на железничким стовариштима. Зоог тога није искључена опасност да се саобраћај још знатно смањи.

Снег и даље пада,

0 општини београдској не знамо шта да кажемо. Новине нас спремају на могућносг потпуне обуставе трамваја и престапак осветљења. Први удар од општине претрпели су грађани њезином појагом као купца на тржишту угља. Услед тога већ има

погоршава положај радништва. Ако би нестало електричне енергије, обуставила погон сва подузећа с електричном моторном снагом, То би била катастрофа за радништво.

На берзама

Као што је речено, снабдевање градова у целој земљи је отежано. Услед тога скачу цене добрима најпрешније потребе. Радник мора да издаје много више на огрев и храну, но нормално. То је свело тражњу за осталим мање хитним добрима и тако ј обрт на робном тржишту сведен на минимум.

Исти је случај са ефектним тржиштима.

На београдској берзи обрт девизама мањи је за шест милиона од прошле недеље. Истина ова недеља има два празника, али то не би морало бити разлог. Ни овога пута — услед поремећаја саобраћаја, нисмо добили извештај загребачке серзе, те не знамо какав је обрт био у девизама.

Ничег ненормалног нема у обрту девиза од почетка године до краја недеље, Он је приближно исти као у. истом раздобљу 1926—1928.

Курсеви девиза били су нормални и мирни, сем Лондола, који је у скоку услед повећања дисконтне стопе Енглеске банке,

„„ Ефектно тржиште поси обележје опште ситуације на тржиштима, мирно је. Обрт у ефектима чак рачунајући и ратну штету — у опадању је. Обрг на београдској берзи у сеима ефектима заједно, мањи је ове недеље но 1926-28 у исто доба. 79 инвестициони и Народна Банка у скоку су према прошлој недељи, али номинално; код Народне банке обрт није било, а. код 19) било је незнатног. Извозна банка је у паду према прошлој недељи. Рађене су акције Бео-

индустриских подузећа, која су обуставила рад. То ! градске Трговачке Банке по 250 динара.