Narodno blagostanje

тек ЊЕ

БЕОГРАД, 6. АПРИЛА 1920. ГОДИНЕ

"| во ј 9.

- BAHMHM y МО» Наша јавност, хвала богу, и не зна чега све има у уговорима о зајму, које је наша држава закључила са Блером 20. маја 1922. (и. 5: марта 1927. ГР. Наши су органи јавности радије писали о нагваждањима главних одбора појединих политичких странака, о тактици њиховој, о њиховом кретању и њиховом апетиту; но о тако важном питању, као што је Блеров зајам. Тим укидањем публицитета у финансијским питањима од стране наше штампе објашњавамо чињеницу, да још нигде нисмо могли прочитати ништа о томе, какве све последице по нашу земљу може имати сада већ свршено фузионирање Банке Блер и Комп. са Ђанинијем. Ми ћемо данас упозорити само на једну врло важну. По чл. 6. уговора о зајму од 1922. г.: „Влада се обавезује, да уступи једно од по-

_стојепа два места резервисана за стране има-

оце обвезница у управзом одбору Самосталне Монополске Управе једном представнику ималаца обвезница, кога ће именовати друштво, са истим правима и повластицама, која су призната представнику ималаца обвезница постојећих спољних зајмова. “ Уговором од 31. марта та је стипулација понова санкционисане, али са извесним врло битним изменама. Та одредба гласи:

„Влада пристаје, да да за све време док последње плаћање зајма не буде извршено једно од постојећа два места резервисана за стране сопственике обвезнипа у управном одбору Самост. Моноп. Управе представнику, кога наименује Блер и Комп., инк. с истим правима и по- | властицама, које су признате представнику сопственика обвезница спољних зајмова, који већ постоје.

На основу тога Уговора у нашој Самостално Монополској Управи седи већ неко-

Власник: АЦА ПАВЛОВИЋ, адвокат

158 1 OU TUO E A: 2)

Ear:

лико година један МЕРЕ и представник Банке Блер и Ком. Изчезнућем Банке Блер и Ком. услед спајања са Ђанинијем, а] је представник постао повереником Ђанинијевим, пошто Ђанинх данас управља пословима, која је унео у заједницу Блер.

Положај члана управног одбора Монополске Управе је данас од најделикатнијих и најдискретнијих у нашој земљи. У Монополској Управи се преговарају државни зајмови, у њој се изграђују планови за пословну 10литику са монополским и трошаринским артиклима, она управља 1/8 прихода наше државе, на кратко, она је важна исто толико као и Министарство Финансија. Члан управног одбора Монополске Управе има према обичним грађанима наше земље, у погледу фувкционирања наше државне машине и у погледу утицаја на њу, привилегисан положај.

Сматрамо, да наша држава не сме да трпи ову ситуацију. Измена је врло лака и проста. Право избора претставника американских ималаца у нашу Монополску Управу није право дато банкарима као таквима, већ је уговором везана лично за кућу Блер; као што се види из текста уговора од 1927. г.. Лична су права непреносива, она су везана за личност. То је за фирму исто што и смрт за физичко лице, сва права везана за фирму тиме престају. Према томе угушено је право фирме Блери Ко. на одржање делегата у нашој Монопол. Управи. Краљевска влада има за дужност, да нотафицира г. Американцу, представнику Блера, да је његова функција престала и да има да напусти Монополску Управу. То би влада морала учинити све и да

| није тај господин постао повереником г. Ђани-

нија, јер је то консеквенца из текста уговора.